Hyppää sisältöön

Paavolan kampuksen isoin rakennusvaihe alkaa

Paavolan kampuksen seuraavan vaiheen maanrakennus- ja paalutustyöt ovat alkaneet kesän alussa. Työmaa vaikuttaa alueen oppilaitosten ja asukkaiden elämään vielä kolme vuotta.

Paavolan kampus on historiallisen suuri ja monivaiheinen projekti, joka yhdistää nykyiset Kannaksen lukion, Aikuiskoulutuskeskuksen ja entisen Muotoiluinstituutin rakennukset peruskorjaamalla ja rakentamalla uutta.

Kun koko 60 miljoonaa maksava kampus on valmis kesällä 2023, siellä toimivat Kannaksen ja Tiirismaan lukioista yhdistettävä lukio, Tiirismaan peruskoulu, Wellamo-opisto ja Taide- ja muotoilukoulu Taika.

Ajaminen ja pysäköinti muuttuvat

Rakennustyömaa on sulkenut Kannaksenkadun yleiseltä liikenteeltä Metsolankadun risteyksestä Louhenkadulle. Loppuosa Kannaksenkadusta on muuttunut Terijoenkaduksi, jossa on sallittua vain huolto- ja tonteille ajo. Terijoenkadulle rakennetaan kampusalueen keskeisille kulkuväylille johtava baana pyöräilijöille ja kävelijöille.

Myös parkkipaikat vähenevät. Yleinen pysäköintialue on valmistunut päiväkodin ja pääkirjaston väliin. Lopputilanteessa alueelle sijoittuu myös pienempiä paikkoja mm. invapysäköintiin ja huollolle.

Äänekäs paalutus tehdään kesällä

Kannaksenkatu 22:n saneeraus ja uudisrakennus sekä Kirkkokatu 16:n lisärakennus aloitetaan syksyllä urakkakilpailutusten jälkeen. Kesällä tehdään paalutus-, kallionlouhinta- ja maanrakennustyöt, joiden urakoitsija on jo tiedossa.

– Paalutus on äänekkäin työvaihe, jota ei voida tehdä koulutoiminnan aikana. Kesän jälkeen ei enää pitäisi kuulua aidatulta alueelta häiritsevää melua, projektipäällikkö Simo Lahtela sanoo.

Yhteisiin ja joustaviin tiloihin

Rakennusajan muuttojen jälkeen oppilaitokset asettuvat osin omiin, osin muunneltaviin ja monikäyttöisiin yhteisiin tiloihin, joita osa käyttää päivällä, osa illalla.

Entisen Muotoiluinstituutin C-osan Arthouseen keskitetään kaikki taide- ja käsityöopetus. Uusi liikuntahalli syntyy Aikuiskoulutuskeskuksen uudisosan yhteyteen. Myös keittiöt ja ruokailutilat keskitetään. Ylioppilaskirjoituksia palvelee uusi lähes tuhannen neliön tila, jonka voi muina aikoi-na jakaa osiin.

Päiväkoti valmistuu ensin

Ensimmäinen osaprojekti, Humpulan päiväkoti Laaksokadulla, on valmis otettavaksi käyttöön loka-marraskuussa. Suojapeite rakennuksen päältä häviää alkukesästä.

– Kaikki työt ovat edenneet aikataulussa. Piha-alueen rakentamisen kanssa joudumme odottamaan vielä sen aikaa, että päiväkoti muuttaa uuteen rakennukseen ja pääsemme rakentamaan leikkipihan purettavien väistötilojen paikalle, Humpulan projektipäällikkö Tom Holmlund kertoo.

Teksti
Ina Ruokolainen

Artikkeli on julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä. Kaupunkilainen jaettiin koteihin kesäkuun alussa. Voit lukea lehden myös verkkojulkaisuna.

Paavolan kampus

Käyttäjiksi n. 2500 lasta ja nuorta.
Kokonaiskustannukset n. 60 miljoonaa euroa. Valmis 2023 kesällä.

  • Humpulan päiväkoti Laaksokadulla valmis syksyllä 2020, piha-alue 2021.
  • Kirkkokatu 16:n (Aikuiskoulutuskeskus) ja Kannaksenkatu 22:n (Muotoiluinstituutti) uudisraken-nukset valmiita 2021 lopussa.
  • Wellamo-opisto ja Tiirismaan lukio siirtyvät Kannaksenkatu 22:een vuonna 2022.
  • Kirkkokatu 16:n ja Kannaksenkatu 22:n vanhojen rakennusten perusparannus 2022–2023.
  • Tiirismaan peruskoulu siirtyy Kirkkokatu 16:een kesällä 2023.
  • Kannaksenkatu 20:n (Kannaksen lukio) peruskorjaus ja yhdistäminen Kannaksenkatu 22:n rakennusten kanssa käytävillä 2023.