Hyppää sisältöön

Paavolan kampuksen rakentaminen etenee vaiheittain

Paavolan kampuksen rakentamisen kilpailutus on alkamassa. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain vuoteen 2023 mennessä. Kampus on kaikkien aikojen suurin Tilakeskuksen toteuttama hankekokonaisuus, noin 60 milj. euroa.

Paavolan kampusalueelle sijoittuvat Tiirismaan peruskoulu, Kannaksen ja Tiirismaan lukioiden perinteitä jatkava uusi lukio, Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan toiminnan sekä Humpulan päiväkoti. Käyttäjinä kampuksella tulee olemaan noin 2500 lasta ja nuorta.

– Paavolan kampuksesta rakentuu ainutlaatuinen oppimisympäristö, jossa tiloja tullaan käyttämään kaikkien toimijoiden kesken yhteisesti. Tilojen suunnittelussa on otettu huomioon nykyajan uusimmat pedagogiset vaatimukset, taustoittaa kampuksen käyttäjäryhmästä vastuualue- ja lukiojohtaja Heikki Turunen.
Turusen mukaan kampusalueen suunnittelussa on otettu huomioon myös ympäristötekijät. Alueelle on tehty muun muassa viisaan liikkumisen suunnitelma, joka kannustaa vähentämään alueella toimivien hiilijalanjälkeä.

– Kampuksen vaiheittainen rakentaminen etenee aikataulussa. Humpulan päiväkodin rakentaminen on jo pitkällä, ja tilat valmistuvat syksyllä 2020. Kampuksen muut kohteet valmistuvat vuoteen 2023 mennessä, kertoo projektipäällikkö Simo Lahtela Lahden Tilakeskuksesta.

Rakentamisen kilpailutus on alkamassa

Kampuksen muiden kohteiden rakentamisen kilpailutus on alkamassa, ja hankintojen ennakkoilmoitus julkaistiin ennen joulua, kertoo rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä Lahden Tilakeskuksesta.
– Tammikuussa aloitetaan markkinavuoropuhelu mahdollisten urakoitsijoiden kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa kilpailutetaan Aikuiskoulutuskeskuksen (KK16) sekä LAMK:in Muotoiluinstituutin ja Koulutuskeskus Salpauksen opetuskäytössä olleen oppilaitosrakennuksen (KK22) uudisosien paalutus-, louhinta- ja maanrakennusurakat. Heti tämän jatkona kilpailutetaan näiden rakennusten varsinainen uudisrakentaminen ja perusparannustyöt.

Pirttilän mukaan kampushankkeen urakoiden kilpailutuksen varsinainen hankintailmoitus julkaistaan myöhemmin keväällä 2020. Hankintailmoitus käynnistää samalla urakkakilpailutuksen.

Alue muuttuu työmaa-alueeksi ja maaliskuusta alkaen liikennejärjestelyjä

Projektipäällikkö Lahtela kertoo, että uudisosien perustamistyöt alkavat heti koulujen kevätlukukauden päätyttyä kesäkuun alussa. Niiden valmistuttua syksyyn 2020 mennessä aloitetaan varsinaisten rakennusurakoiden toteutukset.
– Alue muuttuu työmaa-alueeksi ja jo maaliskuusta alkaen rakentaminen alkaa vaikuttaa myös koko Paavolan alueen liikennejärjestelyihin. Kampusalueen kaavamuutos on saanut lainvoiman ja siihen sisältyvä Kannaksenkadun katkaiseminen yleiseltä liikenteeltä toteutetaan keväällä 2020.

– Käytännössä liikennejärjestelyjen muutokset vaikuttavat kampusalueelle millä tahansa liikkumismuodoilla saapuviin sekä alueen ohitse ja läpi kulkeviin. Liikennevirrat ohjataan vaihtoehtoisille reiteille vaiheittain, Lahtela jatkaa.
– Kesäkuun 2020 alussa aloitettavat uudisosien perustusurakat vähentävät merkittävästi alueen pysäköintipaikkoja, jolloin kirjaston ja päiväkodin välillä sijaitsevan uuden pysäköintialueen käyttö tehostuu.

Suunnitelmien pian tarkentuessa kaupungin katusuunnittelu ja tilakeskus tiedottavat ja ohjaavat järjestelyistä alueen asukkaita ja alueella toimivia ja liikkuvia.

Lisätietoja:

Lahden Tilakeskus
projektipäällikkö Simo Lahtela, p. 044 416 3850
rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä, p. 050 65861

vastuualuejohtaja, käyttäjäryhmän puheenjohtaja Heikki Turunen, p. 044 716 1330
Kunnallistekniikka, liikennesuunnittelupäällikkö Tarja Tolvanen-Valkeapää, p. 050 398 5430

Aihealueet