Hyppää sisältöön

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Pikkujoulukausi vietetään erilaisissa olosuhteissa kuin tavallisesti

​Lahdessa eletään epidemian kiihtymisvaiheessa juuri kun pikkujoulukausi normaalisti olisi vilkkaimmillaan. Muualla maakunnassa tilanne on vielä hiukan parempi epidemian ollessa edelleen perusvaiheessa. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että pikkujouluja ei järjestetä yli 10 hengelle. Mahdollisimman täysipainoista elämää on kuitenkin tärkeä pyrkiä elämään epidemia-ajasta huolimatta.

Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa: huolehditaan 1–2 metrin turvavälistä, noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja yskitään tarvittaessa hihaan tai nenäliinaan. Oireisena juhlat jätetään kokonaan väliin. Sisätiloissa kannattaa käyttää kasvomaskia.

–  Porukan koon rajaaminen suojaa sekä yksittäisiä ihmisiä että koko organisaatiota: jos työ- tai harrastusporukka juhlii pienissä, alle 10 ihmisen ryhmissä, pienenee myös riski, että kaikki organisaation työntekijät tai joukkueen jäsenet sairastuvat tai ovat yhtä aikaa karanteenissa. Tärkeää on, että ryhmät pysyvät eri tiloissa, THL:n johtaja Mika Salminen muistuttaa.

Alueellisia suosituksia ja ohjeita kannattaa seurata säännöllisesti osoitteessa phhyky.fi/koronavirus, sillä epidemiatilanne voi vaihdella ja suosituksia päivitetään tarpeen mukaan.

– Nyt on aika käyttää luovuutta, ja pohtia vaihtoehtoisia tapoja järjestää pikkujoulut. Voisiko ne järjestää esimerkiksi etänä? Epidemia on kasvattanut verkossa toteutettavan virkistystoiminnan tarjontaa, hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Nieminen kannustaa.

Vinkkejä ja pohdittavaa pikkujoulujärjestelyihin

  • Voiko kokoontuvan ryhmän jakaa pieniin, alle kymmenen hengen porukoihin?
  • Vältettäviä aktiviteetteja ovat ne, joissa lauletaan tai huudetaan tai joissa turvavälejä ei voida säilyttää.
  • Kerro vieraille turvaväleistä, hygieniaohjeista ja muista varotoimista ennen juhlia ja muistuta näistä juhlan aikana.
  • Vinkkaa kutsussa Koronavilkun lataamisesta puhelimeen.
  • Tarjoa ihmisille mahdollisuus osallistua tilaisuuteen etänä toiminnan luonteesta riippuen.
  • Halauksen voi korvata vaikkapa nyökkäämällä, hymyllä tai kyynärpäätervehdyksellä. Myös ruokailun yhteydessä turvaetäisyyksistä on huolehdittava.
  • Tarjoa mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsihuuhdetta koko tilaisuuden ajan.
  • Pidä musiikki sellaisella tasolla, ettei vieraiden tarvitse korottaa ääntään.
  • Käyttäkää sisätiloissa kasvomaskia, jos sen käyttö on toiminnassa mahdollista.

Lisätiedot:

infektioylilääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455
johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150