Hyppää sisältöön

Paikalliset yritykset vahvasti mukana kaupungin ilmastosopimuksessa

Lahden kaupunki solmii ilmastosopimuksen Euroopan komission kanssa osana EU:n kaupunkimissiota. Mission tarkoituksena on vauhdittaa valittuja kaupunkeja hiilineutraaliuteen ja jakaa hyviä käytänteitä laajasti muillekin kaupungeille.

Lahti on valittu mukaan EU:n kaupunkimissioon eli sadan eurooppalaisen hiilineutraalin ja älykkään kaupungin joukkoon. Kaikkien kaupunkimissioon valittujen kaupunkien tulee solmia ilmastosopimus (Climate City Contract) Euroopan komission kanssa. EU:n kaupunkimissio tukee Lahden vahvaa ilmastotyötä, ja ilmastosopimuksen pohjana on kaupungin uusi ilmasto-ohjelma.

–Euroopan komissio on huomannut kaupunkien merkittävän roolin ilmastotyössä. EU:n kaupunkimission kautta se tekee kaupunkien työn näkyväksi. Euroopan komission kanssa solmittava ilmastosopimus on puuttuva palanen, jonka jälkeen Lahti pääsee nauttimaan EU:n kaupunkimission hyödyistä täysimääräisesti, sanoo ympäristöjohtaja Elina Ojala.

Ympäristövastuullisuudella suuri merkitys yrityksille

Sopimuksen allekirjoittavat kumppanit sitoutuvat tukemaan Lahden kaupunkia ilmastotavoitteessaan. S-ryhmän Osuuskauppa Hämeenmaa on yksi mukana olevista kumppaneista.

–Ympäristövastuullisuus on tärkeä osa toimintaamme ja haluamme olla osaltamme edistämässä Lahden kaupungin hiilineutraaliustavoitetta. Olemme edenneet ilmastotyössämme nopeasti muun muassa energiatehokkuuden parantamisen ansiosta. Tällä hetkellä jo 78 prosenttia käyttämästämme sähköstä on tuulivoimalla tuotettua ja merkittävä panostuksemme aurinkosähköön on nostanut meidät S-ryhmän suurimmaksi aurinkosähkön tuottajaksi, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Kaupungin ilmastosopimuksessa on mukana yhteensä 17 paikallista yritystä ja organisaatiota: Kempower Oyj, Fazer Group, Wipak Oy, Stora Enso Packaging Oy, S-ryhmän Osuuskauppa Hämeenmaa, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, Päijät-Hämeen liitto, LAB ammattikorkeakoulu, LUT yliopisto, Lahti Energia Oy, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Salpakierto Oy, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Lahden Talot Oy, Lahti Aqua Oy, Spatium Toimitilat Oy, Lahden Pysäköinti Oy sekä kansallisessa hankkeessa mukana olevat ministeriöt (TEM, YM ja LVM). Kumppanuuksia täydennetään missioyhteistyön edetessä. Sopimus ei ole osapuolille laillisesti sitova.

Ilmastosopimus jätetään 15.9. esitarkastukseen EU:n kaupunkimissiota koordinoivalle NetZeroCities-organisaatiolle. Esitarkastuksesta sopimus etenee komission arviointiin. Tuloksia komission arviosta on odotettavissa alkuvuodesta 2024.

Komission hyväksyttyä sopimuksen kaupungille myönnetään Missio-tunnus (Mission Label), josta odotetaan kaupungille etua EU:n rahoitushauissa ja myöhemmin myös yksityisten investointien ja rahoitusten järjestymisessä. Sopimuksen tavoitteen edistymistä seurataan vuosittain ja sopimus päivitetään jatkossa kahden vuoden välein.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 18.9. (Esityslista)

Lisää aiheesta

Lahden ilmasto-ohjelman päivitys julkaistu (12.6.2023)

EU:n 100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia

Uutista on päivitetty 14.9. klo 15.15 korjaamalla Osuuskauppa Hämeenmaan tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä 78%.