Hyppää sisältöön

Peliviikolla keskustellaan nuorten kanssa inhottavasta käyttäytymisestä peleissä

Vuosittaista kansainvälistä peliviikkoa vietetään 6.–12.11.2023. Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Pelitila Xperience on tuottanut pelikasvatuksellisen materiaalipaketin aiheesta toksisuus videopeleissä, jonka avulla nuorisopalveluiden eri toimipisteissä ja työmuodoissa voidaan käydä keskustelua nuorten kanssa aiheesta. Peliviikko huipentuu Game Över tapahtumaan Lahden pääkirjastolla lauantaina 11.11.
Henkilö pelaa tietokoneella kuulokkeet päässä Pelitila Xperiencessä.

Peliviikolla keskustellaan nuorten kanssa pelaamisessa ilmenevästä toksisuudesta, eli huonosta tai inhottavasta käyttäytymisestä peleissä. Tarkoituksena on herätellä nuorta ajattelemaan, mitä ja millaista toksisuus on peleissä, miksi sitä ilmenee ja onko nuori itse tunnistanut joskus olevansa ilkeä toisille pelaamisen aikana.

Keskustelun kautta käydään läpi, miten toksisuutta voitaisiin ehkäistä ja mitä nuori voi itse tehdä, jotta käyttäytymiskulttuuri peleissä muuttuisi. Keskusteluissa huomioidaan myös pelikulttuurissa ilmeneviä positiivisia käytöstapoja.

Pelitila Xperience on hyvä paikka nuorelle harrastaa pelaamista ja löytää uusia kavereita

Pelitila Xperience (Mariankatu 16) tarjoaa ilmaista pelitoimintaa 10–29-vuotiaille nuorille. Tilan laitteisiin kuuluu muun muassa 14 pelitietokonetta, HTC Vive Pro 2 VR, Nintendo Switch, PS5 sekä lautapelejä. Xperiencen ohjaajat ovat erikoistuneet pelaamiseen ja pelikulttuuriin, ja heistä nuori saa tukea ja seuraa pelaamiseen.

Vapaan pelaamisen lisäksi tilalla järjestetään ohjattua toimintaa, kuten lautapeliryhmiä ja turnauksia. Pelitilalla kokoontuu digitaalisen taiteen Xperience Art-ryhmä kerran viikossa, jossa luodaan taidetta piirtopöydillä, VR-laseilla ja erilaisilla digitaalisilla alustoilla. Xperience-yhteisö on myös Discordissa ja Twitchissä, jossa voi pelata ohjaajien ja muiden nuorten kanssa etänä ja jutella eri aiheista tekstikanavilla.

Pelitilaan tullessa ei tarvitse olla aikaisempaa pelikokemusta, ja huoltajat ovat myös tervetulleita tutustumaan tilaan vuorojen aikana. Pelitilan toiminnassa noudatetaan ikärajasäädöksiä. Pelitilalla tapahtuvaan toimintaan tulee ilmoittautua etukäteen puhelimitse (tekstiviesti tai WhatsApp) tai Discordissa.

Nuorisopalvelut on peliviikolla mukana järjestämässä Game Över -tapahtumaa Lahden pääkirjastolla lauantaina 11.11. klo 11–15. Nuorisopalveluiden pisteellä, Peliolkkarissa pääsee muun muassa kokeilemaan pelejä Nintendo Switchillä, kuten juuri julkaistua Super Mario Wonderia.

Lisätietoja:

Linkki Pelitila Xperiencen nettisivuille: Pelitila Xperience
Linkki Peliviikon nettisivuille: Peliviikko

Jari Karjalainen, nuorisonohjaaja, Lahden kaupungin nuorisopalvelut
jari.karjalainen@lahti.fi, p. 044 018 7332