Hyppää sisältöön

Perjantaina 26.8.22 vietetään valtakunnallista Savuton Suomi -päivää

Valtakunnallista Savuton Suomi -teemapäivää vietetään perjantaina 26.8.2002. Teematapahtumia järjestetään pitkin viikkoa 22. - 26.8.2022.

Valtakunnallisen Savuton Suomi -päivän teemana on tänä vuonna ”Päätös, jota et kadu. Aina kannattaa lopettaa nikotiinituotteiden käyttö.”

– Tupakointi on keskeisin työikäisten työkykyä ja terveyttä vahingoittava terveysriski, joka olisi estettävissä. Vaikka tupakointi on meillä Lahdessa vähentynyt, niin tilastojen (2020) mukaan yli 20-vuotiaiden tupakointi on yleisempää Lahdessa kuin maassa keskimäärin. Ilahduttavaa on se, että nuorten tupakointi ja nuuskan käyttö ovat kouluterveyskyselyn (2021) mukaan vähentyneet, kertoo kaupungin ehkäisevän mielenterveys-ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola.
– Viikon aikana tupakka-, nikotiini-, nuuska- ja sähkötupakka -ilmiöitä nostetaan esille eri tavoin.

Savuton Suomi -viikolla tapahtumia Lahdessa

  • Keskiviikkona 24.8.22 klo 14 – 17.30 pop-up tapahtumassa kauppakeskus Trion katutasossa voit keskustella nikotiinittomasta ja savuttomasta elämästä eri järjestöjen asiantuntijoiden kanssa.
  • Pääkirjastossa on esillä aiheeseen liittyvä kirjanäyttely.
  • Nuorilta kerätään tsemppauslauseita nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Lauseet ovat esillä Palvelutorilla kauppakeskus Triossa. Tapahtumaviikon aikana tsemppilauseita kerää kaupungin nuorisopalvelujen jalkautuva ehkäisevä päihdetyö ja Walkers ry.

Päihteiden käytön väheneminen on tavoitteena huomioitu myös Lahden kaupungin strategiassa.  Ehkäisevän päihde-ja mielenterveystyön toimintaohjelmassa  2021-2025 mietitään toimenpiteitä tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen. Myös Lahden kaupungin henkilökunnalle suunnatut savuton työpaikka -ohjeet on päivitetty.

Kaupungin lahti.fi -verkkosivuilta Päihteet ja muut riippuvuudet – Lahti löytyy tietoa, linkkejä testeihin sekä auttaviin tahoihin.

Trion-tapahtuman yhteistyössä järjestävät Lahden kaupunki ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry, Sydänyhdistys Lahti, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry ja Päijät-Hämeen Hengitysyhdistys ry, Trion apteekki.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Marja Mikola, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, p. 044 482 6378
marja.mikola@lahti.fi

Linkki valtakunnalliselle Savuton Suomi -verkkosivustolle