Hyppää sisältöön

Pohjoismainen nuoriso-orkesteri Orkester Norden Lahdessa 17.7.–26.7.2022

Sunnuntaista 17.7. lähtien on Lahden katukuvassa voinut huomata nuoria klassisen musiikin opiskelijoita, jotka saapuivat Lahteen kymmenen päivän mittaiselle leirille. Pohjoismaissa kiertänyt Orkester Norden asettuu heinäkuun lopussa kymmeneksi päiväksi Lahteen. Orkesteri on ponnahduslauta nuorille lahjakkaille muusikoille.
Orkester Norden Photo: Jani Mahkonen / Loma Graphics

Orkester Norden on kapellimestari Esa-Pekka Salosen ja Ruotsin Lions-järjestön vuonna 1993 perustama nuoriso-orkesteri. Orkesterin kotipaikka oli 15 vuoden ajan Ruotsissa, jonka jälkeen se siirtyi viideksi vuodeksi Norjaan ja sitten Tanskaan. Nyt orkesteri on toiminut Suomesta ja Lahdesta vuodesta 2019. Vuoden 2020 ja 2021 leirit jouduttiin koronapandemian vuoksi perumaan, mutta nyt pääsimme lopulta jatkamaan toimintaa.

Orkester Norden toimii Pohjoismaisen Lions-organisaation alla. Suomessa orkesterin hallinto ja koordinointi siirtyy Suomen Lions-liitto ry:lle. Käytännön järjestelyistä ja koordinoinnista vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Orkesteritoiminnan päärahoittaja on Pohjoismainen ministerineuvosto.

Kymmenen päivää leirielämää Lahdessa, jonka jälkeen konsertit Lahdessa, Järvenpäässä ja Helsingissä

Vuoden 2022 alussa orkesteriin haki 180 nuorta muusikkoa, joista videokoesoittojen perusteella valittiin 70 nuorta leirille Lahteen. Mukana on nuoria 15 eri kansalaisuudesta. Pääsääntöisesti muusikot asuvat tai opiskelevat joko Pohjoismaissa tai Baltian maissa ja tähtäävät ammattiuralle klassisen musiikin pariin. Kapellimestarina orkesterille tänä vuonna toimii norjalainen Eivind Gullberg Jensen. Apulaiskapellimestariksi valikoitui paikallinen lahjakkuus Laura Linkola.

Lisäksi nuoriso-orkesteria on kouluttamassa kahdeksan pohjoismaista klassisen musiikin ammattilaista, jotka edustavat omien soitinryhmiensä huippuosaajia. Suomalaisista kouluttajista mukana on muun muassa Sinfonia Lahden sellisti Ilkka Uurtimo. Hän johtaa taiteellista työryhmää, johon kuuluu kaikkien eri soitinalojen kouluttajat, orkesterin kapellimestari sekä edustajat Suomen Lions-liitosta ja Lahden kaupungilta. Tämän vuoden pääteoksina on Gustav Mahlerin Sinfonia nro.1. Lisäksi konserteissa kuullaan lahtelaisen säveltäjän Sauli Zinovjevin Un Grande Sospiro, Carl Nielsenin Helios overture sekä Pjotr Tsaikovskin Romeo ja Julia fantasia-alkusoitto

Orkesteri kokoontuu Lahdessa 17.7.–26.7.2022 kymmenen päivää kestävälle leirille. Leiri järjestetään Lahden lyseon tiloissa sekä Lahden Sibeliustalossa, jossa järjestetään myös yksi kiertueen konserteista.

ti 26.7. klo 19.00 Sibeliustalo, Lahti
ke 27.7. klo 19.00 Järvenpää-talo, Järvenpää
to 28.7. klo 19.00 Temppeliaukion kirkko, Helsinki

Pääkonserttien lisäksi näemme nuoria muusikoita Lahden katukuvassa, kun Orkester Norden tarjoilee kamarimusiikillisia tunnelmapaloja torstaina 21.7. klo 12.00 eri puolilla Lahden keskustaa ja Lahtea. Orkesteri jalkautuu mm. Taidemuseo Malvaan, kahvila Oskarin pihaan, Suomalaiseen kirjakauppaan ja Lahden satamaan. Torstain tunnelmapaloissa luvassa korkealaatuista klassista musiikkia nuorella innolla ja energialla esitettynä kaupunkilaisten iloksi.

Lahden kaupungin kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos toivottaa lahjakkaat nuoret tervetulleiksi kulttuurikaupunki Lahteen.

Tätä hetkeä on odotettu pitkään. On aivan huikeaa, että kahden koronan peruman vuoden jälkeen saamme nämä lahjakkaat nuoret jälleen vieraaksemme. Lahti pystyy tarjoamaan Orkester Nordenille parhaat olosuhteet sekä harjoittelulle että muulle yhteiselle tekemiselle. Toivottavasti mahdollisimman moni kaupunkilainen saapuu Sibeliustalolle kokemaan itse, minkälainen porukka tämä onkaan. Erityisen hienoa on myös se, että orkesterin ohjelmistossa on Lahdessa syntyneen ja kasvaneen Sauli Zinovjevin uutta musiikkia.

Lisätietoja:
Lahden kaupunki
kulttuurituottaja
Henna Keihäs
henna.keihas@lahti.fi
p. 050 383 6551

www.orkesternorden.com, www.lions.fi, www.lahti.fi Olemme myös somessa!

Aihealueet