Hyppää sisältöön

Puutarhojen kevätsiivouksen aika on taas – ethän polta jätettä

Puutarhanhoidosta tulee aina jonkin verran puutarhajätettä. Kotona tai mökillä syntyvää jätettä ei saa hävittää polttamalla.

Kevään tullessa kodin tai mökin puutarhassa alkaa kevätsiivous. Risuja ja oksia hävitettäessä on muistettava, että puutarhajätettä, kuten mitään muutakaan jätettä, ei saa hävittää polttamalla Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen toimialueella. Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty alueen jätehuoltomääräyksissä.

Oksat ja risut kannattaa hakettaa ja käyttää esimerkiksi katteena pensaiden alla. Haravointijätteet voi kompostoida kiinteistöllä, jolloin saa multaa puutarhaan. Jos risuja, oksia ja haravointijätteitä ei halua hyödyntää omassa puutarhassa, voi ne viedä ilmaiseksi Salpakierto Oy:n lajitteluasemille. Muista, että puutarhajätettä ei saa kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.

Kuivia ja käsittelemättömiä puita saa polttaa kiinteistön tulipesässä lämmityksen yhteydessä ja sytykkeenä voi käyttää vähäisiä määriä paperia ja kartonkia. Käsittelemätön puu on kyllästämätön, pinnoittamaton ja sitä ei ole maalattu eikä se sisällä liima-aineita. Roskia ei saa hävittää kiinteistöjen tulipesissä.

Juhannuskokkojen loimuista voi nauttia

Juhlapäivien kokot tai retkeilyn yhteydessä makkaran paisto nuotiolla ovat sallittuja. Kokkojen, nuotioiden ja grillaamisen ei katsota olevan tarkoitukseltaan jätteen hävittämistä. Huomiothan kuitenkin, että polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa. Avotulen tekeminen on kielletty Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

 

Lisätiedot:
Sanna Kumpumäki, Jätehuollon suunnittelija, p. 0440 187 143
jatehuoltoviranomainen@lahti.fi

Aihealueet