Hyppää sisältöön

Rakokiven kulttuuripuiston yleissuunnitelma nähtävillä

Rakokiveen, lähelle uutta monitoimitaloa, suunnitellaan kulttuuripuistoa. Puistosta on laadittu yleissuunnitelma, joka on nähtävillä 25.3.–8.4.2021. Suunnitelmasta voi jättää vielä muistutuksen.
Rakokiven kulttuuripuistoa suunnitellaan uuden monitoimitalon viereen, nykyiselle pysäköintialueelle.
Uusi kulttuuripuisto tulee Rakokiven monitoimitalon ja Moreeniraitin lounaispuolelle.

Puiston itäreunalle on tulossa kivituhkapintainen tapahtuma-aukio, jota ympäröimään rakennetaan katsomo. Tapahtuma-aukion keskelle on suunniteltu laatoista rakennettava suuri shakkilauta. Läheisyydessä on myös sähkökaappi, josta saadaan sähköä tapahtumien tarpeisiin.

Puiston eteläosaan on osoitettu leikkialueet. Ensimmäisessä on isommille lapsille soveltuva suuri kiipeilyteline ja toisessa pienemmille lapsille välineitä kuten rinneliuku, kiikkulauta, hiekka-leikkialue ja maatrampoliini.

Puiston kaikilla oleskelualueilla on penkkejä ja keskellä puistoa myös pieni piknikpöytä. Puiston länsiosassa on pieni oleskelualue, jossa on penkkien lisäksi seniorikuntoiluväline.

Puiston keskellä on erilaisista pintamateriaaleista tehty elämyspolku, jolla voi tasapainoilla ja kokea erilaisia pintoja jalkojensa alla. Pyörätelineet on suunnitelmassa osoitettu puiston länsikulman sisäänkäynnin läheisyyteen.

Rakokiveläiset mukana puiston suunnittelussa

Rakokiveläiset ovat osallistuneet Rakokiven liikekeskuksen alueen suunnitteluun kyselyissä, asukasilloissa ja työpajoissa, joista ensimmäiset järjestettiin vuonna 2016. Viimeksi helmikuussa puistoluonnokset olivat kommentoitavana verkossa sekä asukasillassa. Aluejohtokunta on käsitellyt kokouksessaan puiston suunnittelua.

Rakokiven koulusta 110 oppilasta vastasi uuden puiston leikkipaikkaa koskeneeseen kyselyyn. Puistosuunnittelua mietittiin ja opeteltiin myös askarrellen ja piirtäen koululla. Lapset kertoivat, että haluavat erityisesti kiipeillä, leikkiä ja viettää aikaa puistossa kavereiden kanssa.

Miten kommentit on huomioitu yleissuunnitelmassa?

Suunnittelijat ovat käyneet läpi helmikuussa esitetyt kommentit, toiveet ja kyselytulokset. Kommentit vaikuttivat siten, että yleissuunnitelmaa tarkennettiin.

Suunnitelmaan lisättiin esimerkiksi paikat pienten lasten leikkejä ja seniorikuntoilua varten. Lisäksi mahdollisen Rakokivi-teoksen paikkavarausta siirrettiin, jotta amfiteatterikatsomon hyödyntäminen tilaisuuksissa onnistuu paremmin. Lapset toivoivat puistoon pyöreää megafrisbee-kiipeilytelinettä, jolle on varattu tila.

Kommenteissa tuli vahvasti esille, että männyt ja nykyinen vehreys ovat tärkeitä asukkaille. Suunnitelmassa mäntyjä kasvava rinne säilytetään pääosin. Metsän läpi rakennetaan olemassa olevan polun paikalle puistokäytävä, joka yhdistää puiston Moreeniraitin toisella puolella sijaitsevan uuden monitoimitalon pihaan.

Tutustu puistosuunnitelmaan

Rakokiven kehittäminen on osa lähiöohjelmaa

Rakokivi-Nastonharjun kehittäminen on toinen Lahden hankkeista Ympäristöministeriön rahoittamassa lähiöohjelmassa vuosille 2020–2022.

Lue lisää Rakokiven kehittämisestä

Lähiöohjelma 2020–2022