Hyppää sisältöön

Ranta-Kartanon pysäköintitalosta tarvitaan nopea päätös

Pysäköintitalon rakentamista kiirehditään, jotta se olisi valmiina, kun Kisapuiston uudistus, uimahalli ja hotelli valmistuvat. Myös Ranta-Kartanon asuinkortteleiden rakentaminen edellyttää pysäköintitaloa. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 19.4.
Ranta-Kartanon uusi asuinalue täydentää Lahden keskustaa.

Kaupunginhallitukselle 12.4. esitettiin, että pysäköintitalo irrotetaan hotelli-vesiliikuntakeskus -kokonaisuudesta ja toteutetaan kaupungin omana hankkeena. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto 19.4. Aiemman päätöksen mukaisesti pysäköintitalo olisi rakennettu osana hotelli- ja uimahallihanketta. Suunnittelun edetessä on osoittautunut, että pysäköintitalo on muusta toiminnasta erillinen yksikkö ja sen rakentaminen tulee kilpailuttaa erikseen hankintalain mukaan. Tästä syystä on perusteltua, että kaupunki myös rakennuttaa talon. Pysäköintitalon pääosakas on Lahden Pysäköinti Oy.

Pysäköintitalon rakentaminen käyntiin

Pysäköintitalon rakentaminen halutaan aloittaa pikaisesti, jotta sen keskeneräisyys ei viivästytä alueen muita rakennushankkeita tai Kisapuiston suunniteltua parantamista. Alustavan aikataulun mukaan pysäköintitalon rakentaminen alkaisi viimeistään vuoden 2022 alkupuolella.

Ranta-Kartanon seuraavien kortteleiden rakentaminen edellyttää pysäköintitalon rakentamista, koska sinne sijoittuu osa kaikkien korttelien autopaikoista. Kiinteistöt ostavat talosta asemakaavan mukaisesti autopaikkoja ja näin osallistuvat investointikustannuksiin. Jo valmistuneen ja viereisen rakenteilla olevan korttelin autopaikkoja on tilapäisesti sijoitettu muualle, mutta on tärkeää, että uudet asukkaat saavat heille suunnitellut autopaikat nopeasti käyttöönsä.

– Ranta-Kartanon pysäköintitalo täydentää hyvin kaupungin pysäköintilaitosverkostoa. Saavutettavuuden näkökulmasta on tärkeää, että Ranta-Kartanossa on valmiina pysäköintitalo siinä vaiheessa, kun Kisapuistoon tehtävä tekojäärata ja muut parannukset tai uimahalli ja hotelli valmistuvat. Myös historiallisen museon kävijät ovat uuden pysäköintitalon asiakkaita. Kaikki vanhan linja-autoaseman kentällä olevat maantasopaikat poistuvat, kun alue rakennetaan, kertoo projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kaupungin maankäytöstä.

Markus Lehmuskoski
Havainnekuva Ranta-Kartanon alueesta

Yksi autopaikka maksaa 25 000

Ranta-Kartanon pysäköintitalo on suunniteltu 450-500 paikkaiseksi. Yhden autopaikan rakentaminen maksaa noin 25 000 euroa, joten kyseessä on 11-12,5 miljoonan euron investointi. Tästä alueen muiden kortteleiden osuus on 6-8 miljoonaa. Kaupungin 3-6 milj. euron suuruinen osuus sisältää Kisapuiston ja uimahallin autopaikat. Lopulliset paikkamäärät ja osuudet selviävät myöhemmin.

Ranta-Kartanon kahden ensimmäisen korttelin osalta on tehty sopimukset yhteensä 89 autopaikasta. Näiden kahden sopimuksen arvo on yli 2 miljoonaa euroa. Uuteen pysäköintitaloon ei tule nimettyjä paikkoja asukkaille tai muille käyttäjille, vaan kaikki paikat ovat yhteiskäyttöisiä Toriparkin tapaan.

– Kisapuiston suurten tapahtumien, kuten jalkapallopelien, satunnaiseen suureen autopaikkatarpeeseen ei pysäköintitaloa kannata mitoittaa. Onneksi lähistöllä on myös Toriparkki ja muut keskustan parkkipaikat. Muuhun käyttöön paikkojen on arvioitu riittävän.

Pysäköintitalon rakentaminen kaupungin omana hankkeena esitetyllä aikataululla nopeuttaa Ranta-Kartanon toteutumista. Tällä ratkaisulla vältetään tilanne, että Ranta-Kartanon uudet asukkaat joutuisivat pitkään olemaan väliaikaisten pysäköintiratkaisujen varassa ja Kisapuiston valmistuessa pysäköintitalo olisi vasta rakenteilla.

13.4.2021 Tiedotetta muutettu kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen. Kaupunginhallitus hyväksyi päätösesityksen ja asia etenee 19.4. valtuustoon. 

Kaupunginhallituksen esityslista 12.4.2021