Hyppää sisältöön

Sadevesikaivoon heitetty tumppi voi päätyä Vesijärveen

Keskustassa ja satamassa voi nähdä tarroitettuja kaivonkansia – tarroissa komeilee ahvenen tai hauen kita. Tarroilla halutaan kertoa, että sadevesikaivoon heitetyt roskat päätyvät Vesijärveen ja kalojen vatsaan.
kuvituskuva.
kuvituskuva.

Tarrakampanjalla halutaan nostaa esille, että suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Vesistöön ne kulkeutuvat joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan Lahdessakin puhdistamatta suoraan Vesijärveen. Siksi ei ole yllättävää, että tumppeja löytyy kalojen vatsasta.

Lahden keskustan hulevedet päätyvät suurimmaksi osaksi Vesijärveen, mutta merkittäviä määriä päätyy myös Porvoonjokeen, joka johtaa jätteet suoraan Suomenlahteen. Vesijärvi laskee Päijänteen kautta Kymijokeen.

– Pelkästään Lahden keskusta-alueelta kulkeutuu Vesijärven Enonselälle noin miljoona kuutiota hulevesiä vuodessa. Hulevesien mukana järveen päätyy irtoroskien lisäksi merkittäviä määriä myös monia muita haitta-aineita kuten raskasmetalleja, rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita ja mikromuoveja, kertoo kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

– Roskakoreja löytyy kaupungilta runsaasti. Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan vesistöjen tilaan huolehtimalla omista roskistaan.

Yhdessä tehty kampanja näkyy Etelä-Suomessa

Kampanjaviikoilla järjestetään järvikalapäivä 18.8. Siikaniemessä sekä valtakunnallisen kalastuspäivän Lahden tapahtuma 26.8. Pikku-Vesijärvellä. Jokavuotista Itämeripäivää vietetään 27.8.

Pidä Saaristo Siistinä ry on koordinoinut Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjan. Lahdessa kampanjan toteuttavat yhdessä kaupunki ja Vesijärvisäätiö. Kampanja järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän, Liedon kunnan, Liedon Veden ja Turun kaupungin kanssa. Kampanja jatkuu 31.8.2020 saakka.