Hyppää sisältöön

Salppurin talvikunnossapidettävä Talvipolku innostaa liikkumaan, selviää kyselystä

Viime talvena Salpausselälle pilotoitiin kymmenen kilometrin pituinen talvikunnossapidettävä maastoliikuntapolku. Talvipolun tarkoituksena oli tarjota hiihtämiselle vaihtoehtoinen talviliikkumismuoto luonnossa, ja polulla kulkikin talven mittaan kävelijöitä, pyöräilijöitä sekä lumikenkäilijöitä. Pilotin tarkoituksena oli kerätä kokemuksia kunnossapitäjiltä sekä käyttäjiltä, että saadaan selville, olisiko tällaiselle polulle jatkossakin tarvetta ja olisiko sellaista mahdollista järjestää.

Talvipolku herättää suosiota vastaajissa

Asukkaille 10.-21.5.2023 tehdyn kyselyn mukaan Talvipolku oli tervetullut uudistus. Kyselyyn vastanneista 77 henkilöstä 88 % käyttäisi polkua varmasti uudestaan, ja 11 % käyttäisi polkua luultavasti uudestaan. Vastaajista 79 % suosittelisi polkua ystävilleen ja läheisilleen.

Eniten Talvipolkua käytettiin pyöräilyyn ja kävelyyn, osa käytti sitä juoksemiseen ja muutamat kokeilivat lumikenkäilyä. 29 % vastanneista käytti polkua viikoittain, ja 35 % useita kertoja kuukaudessa. Suurin osa polun käyttäjistä oli lahtelaisia, ja kymmenisen ihmistä tulivat naapurikunnista tai muualta kulkemaan reitillä.

Polulle parempaa huoltoa ja turvallisuutta

Muutamat vastaajat kokivat Talvipolulla vaaratilanteita, ja kehitysideoita satoikin kyselyyn reippaasti. Useimmat vaaratilanteet johtuivat vauhdikkaasti kulkevista pyöräilijöistä, sekä huoltokaluston aiheuttamista urista. Jos Talvipolku saa jatkoa, toivottiinkin huoltokalustoon ja huollon määrään kehitystä käyttökokemuksen parantamiseksi. Myös opasteissa ja merkinnöissä reitillä oli parantamisen varaa.

Kaiken kaikkiaan Talvipolku innosti ihmisiä liikkumaan ja polulle toivottiinkin jatkoa. Lisää reittejä ja enemmän pituutta polulle olisivat vastanneiden mukaan myös tervetulleita ensi vuodelle.

Salppurin Talvipolku-kymppi

Lisätietoja

Ohita upotus