Hyppää sisältöön

Sivistyslautakunnan kokouksessa valtuustoaloite, oikaisuvaatimus ja ruotsin kielen kielikylpyopetuksen järjestäminen

Sivistyslautakunta käsittelee muun muassa vastausta valtuustoaloitteiseen, ruotsin kielen kielikylpyopetuksen järjestämistä sekä oikaisuvaatimusta Tiirismaan ja Harjun peruskoulujen yhdistymisestä. Sivistyslautakunta kokoontuu tiistaina 14.2.2023.

Sivistyslautakunta käsittelee vastausta valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään Etelä-Karjalan mallia käyttöön lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi kouluissa. Lahdessa asiantuntijaverkoston kanssa on sovittu, että ruvetaan rakentamaan vastaavaa Lahden mallia. Pohjatyönä selvitetään koulujen omat ennalta ehkäisevän työn toimenpiteet, jo toimiva sidosryhmätyö ja sovitetaan puuttumisen mallit osaksi moniammatillista ankkuritoimintaa. Malli rakennetaan kevään aikana käyttöön otettavaksi ensi lukuvuodesta. Asia sisältyy tänä vuonna laadittavaan kuntakohtaiseen opiskeluhuollon suunnitelmaan.

Ruotsin kielen kielikylpyopetuksen järjestäminen ja koulukuljetusetuudesta luopuminen

Lahden ruotsinkielinen koulu tarvitsee syksystä 2023 tilat omaan käyttöönsä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kaupungin ruotsin kielen kaikki kielikylpyoppilaat 1–6 sekä esikouluryhmä opiskelevat Lotilan koulussa. Aiemmin oppilaat ovat siirtyneet Lotilan kouluun 3. vuosiluokalta. Hallinnollisesti esi- ja alakoulun kielikylpyopetus on ollutkin osa Lotilan koulun toimintaa.

Kielikylpyopetukseen esitetään jatkossa otettavaksi enintään 13 oppilasta, millä varmistetaan riittävät ryhmäkoot. Lisäksi esitetään, että kielikylpyopetuksen koulukuljetusetuus poistetaan elokuusta 2023 alkaen. Esityksen perusteena on yhdenvertaisuus tiukkenevassa taloustilanteessa. Laajamittaisen kaksikielisen englanti–suomi -opetuksen tai painotetun opetuksen oppilailla ei ole koulukuljetusetuutta. Kielikylpyopetuksen aiemmin jo aloittaneilla etuus säilyy alakoulun ajan.

Kielikylpyopetus on tarkoitettu lapsille, jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään, mutta haluavat saavuttaa toiminnallisen kielitaidon kummassakin kotimaisessa kielessä. Opetuksesta järjestetään osa ruotsin, osa suomen kielellä. Oppilaat valitaan kielellisiä valmiuksia mittaavalla soveltuvuuskokeella.

Lausunto oikaisuvaatimukseen Tiirismaan ja Harjun peruskoulujen yhdistymisestä

Oikaisuvaatimus Tiirismaan ja Harjun peruskoulujen yhdistymisestä esitetään hylättäväksi. Lausunnossa todetaan, että etenemisaikataulu on ollut nopea, mutta lautakunnalla on ollut käytettävissään päätöksenteon kannalta riittävät tiedot. Lausunnossa todetaan asianosaisten kuulemisesta, ennakkovaikutusten arvioinnista sekä käytettävissä olleet asiakirjat mukaan lukien lausunnot. Lautakunta on tutustunut talouslaskelmiin sekä oppilasennusteisiin.

Varhaiskasvatuksen palveluohjeistuksen päivitys ja kesäajan toiminnasta

Lautakunta käsittelee varhaiskasvatuksen kaksi asiakirjapäivitystä vanhempainvapaan ilmoittamisesta jatkossa. Perhevapaauudistukseen liittyvät päivitykset tehdään varhaiskasvatusta täydentävään palveluohjeistukseen sekä yksityisiä toimijoita säätelevään palvelusetelin sääntökirjaan. Lautakunta päättää myös varhaiskasvatuksen kesäajan 2023 toiminnasta. Vuosittain heinäkuussa lapsia on normaalia vähemmän varhaiskasvatuksessa.

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyspalvelut
Perusopetus, opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén, 044 716 1328
Varhaiskasvatus, varhaiskasvatusjohtaja Mika Harju, 050 559 7901

 

Sivistyslautakunnan kokouksen 14.2.2023 esityslista Dynasty-verkkopalvelussa