Hyppää sisältöön

Terassipuheenvuorossa kuultiin yrittäjien toiveita

Kaupungin ja ravintolayrittäjien yhteisessä tilaisuudessa käytiin läpi tulevan kesän terassitoiveita ja -huojennuksia.

Kaupunki kutsui koolle joukon Lahden keskusta-alueen ravintolayrittäjiä. Verkkokokouksessa keskusteltiin tulevan kesän terasseista ja mahdollisuuksista laajentaa nykyisiä terasseja. Tilaisuudessa oli paikalla noin 20 henkilöä.

Kaupunki päätti maaliskuussa puolittaa terassivuokrat tulevalta ja seuraavalta kesältä. Maan hallituksen antama väliaikainen säädös ravintoloille tulee voimaan 1.6. Säädöksen myötä uusille terasseille ja terassien laajentamisille voi olla tarve. Lahden kaupunki esitti yrittäjille mahdollisuuden laajentaa toimintaa nykyisten terassialueiden lisäksi myös muille yleisille alueille, kuten pysäköintipaikoille, torille ja satamaan.

– Pyrimme auttamaan ja palvelemaan yrittäjiä mahdollisuuksien mukaan, kevätkausi on ollut riittävän vaikea. Kaupunki pyrkii tekemään kaikkensa, jotta yrittäjät saavat laajentaa terasseja. Katsotaan ratkaisuja myös luovasti, kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho linjasi.

Pysäköintiruudut ja Lahden tori käyttöön

Vuoropuhelussa kävi ilmi, että monella yrittäjällä oli kiinnostusta terassin laajentamiseen. Keskustan alueella laajenemismahdollisuuksia on niukasti tarjolla, mutta kaupunki lupasi laskea ja tarkistaa yrittäjien toiveet. Keskustassa kiinnostusta oli myös pysäköintiruutujen parklet-ratkaisujen hyödyntämiseen, mikä on mahdollistunut uuden anniskelulain myötä. Terassikäyttöön varatun pysäköintiruudun hinnoittelussa käytetään nyt poikkeusaikana terassihintoja.

Yksi mahdollinen laajenemisalue on Lahden tori ja tori-isäntä Timo Arasola kertookin, että tori tulee kesäksi täyteen.

– Torilla on 1.6. alkaen 780 asiakaspaikkaa terasseilla. Se sisältää nykyiset kahvilat ja anniskeluterassit. Tämän lisäksi kaksi uutta toimijaa on tulossa torille, jos luvat onnistuvat. Tehdään nyt niin isosti, kuin pystytään.

Yrittäjien tulee tehdä kaupungille lisäanomus laajennuksesta. Terassivuoropuhelussa esille nousseet toiveet tarkistetaan ja ratkaisut luvattiin lähipäivinä.