Hyppää sisältöön

Terhi Kaakinen nauttii puisevassa maailmassaan Anttilanmäellä

Kuvataiteilija Terhi Kaakisen puuveistokset ovat lämpimiä ja humoristisia. Teoksia taiteilija työstää veistokatoksessa Anttilanmäen pihallaan. Anttilanmäki valittiin Vuoden kyläksi.
Kuvataiteilija Terhi Kaakinen työskentelee omalla pihallaan Anttilanmäellä.

Yleensä veistosten puulajina on koivu. Omalta pihalta kaadetut yksitoista koivua ovat riittäneet pitkään.

– Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä, kun puru ja hiki lentävät. Aloitan sähkösahalla tai moottorisahalla ja jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella, Kaakinen kuvailee.

Pihaidyllissä hänellä on veistokatos, joka on aiemmin palvellut autokatoksena. Hän tekee töitä myös ulkovarastossa tai pikkuruisia töitään vaikkapa puutarhapöydällä.

Kaakinen on kotoisin Kärkölästä. Hän valmistui taidemaalariksi Pekka Halosen akatemiasta 2001 ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista 2006.

– Kuvittelin olevani maalari, mutta Taideinstituutissa piti kokeilla kaikkia tekniikoita. Puunveistokurssilla alkoikin tuntua hyvin luontaiselta houkutella muoto esiin pöllin sisältä.

Työt ovat perinteisiä, esittäviä puuveistoksia. Hän ei yleensä lähtökohtaisesti nosta ihmisiä jalustalle vaan he ovat luonnollisessa tilassaan. Maalaritausta näkyy siten, että hän maalaa tai värittää työt – kuitenkin niin, että puun elävä pinta ei peity.

Anttilanmäki teki veistäjästä kylähullun

Kaakisella on alkanut kahdestoista vuosi Anttilanmäellä. Keltainen talo punaisine mansardikattoineen ja rönsyilevä piha ovat idylliä parhaimmillaan. Ulkorakennuksen viirissä on vuosiluku 1929.

– Tämä on kolmas alue, jossa Lahdessa asumme. Anttilanmäki on aivan omanlaisena, sillä yhteisöllisyys on niin vahvaa. Tietenkin myös perinteikäs puutalomiljöö keskellä kaupunkia on jotain erityistä.

Anttilanmäki on Päijät-Hämeen Vuoden kylä 2020. Vuoden kylän valitsee Päijät-Hämeen kylät yhteistyössä Päijät-Hämeen liiton kanssa. Kylä keskellä kaupunkia sai raadin perusteluissa kiitosta vahvasta yhteisöllisyydestä ja aktiivisesta kylätoiminnasta, jotka eivät ole tyypillisiä kaupunginosissa.

Raati kiitti myös upean historiallisen miljöön säilyttämistä. Anttilanmäki elää kuitenkin ajassa, ja kunnianhimoinen kestävän arjen ratkaisuihin tähtäävä kiertotaloussuunnitelma nostettiin myös esiin. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, ja Anttilanmäki ottaa oman askelensa kohti vähähiilisyyttä.

Primus motorina Anttilanmäen vaalimisessa, kehittämisessä ja yhteisöllisen tekemisen luomisessa on erittäin aktiivinen Anttilanmäen-Kittelän asukasyhdistys ry. Kaakinen on toiminut toista vuotta yhdistyksen johtokunnan varajäsenenä.

– Minä olen aivan kylähullu, hurahtanut Anttilanmäkeen ja asukastoimintaan.

Teksti: Leena Huovila
Artikkeli on julkaistu laajempana syksyn 2020 Kaupunkilaisessa.

Aihealueet