Hyppää sisältöön

Terveysmetsän avajaisissa metsäjoogaa ja ohjattuja retkiä

Tervetuloa Lahden terveysmetsän avajaisiin lauantaina 9. syyskuuta klo 10.00 alkaen. Ilmoittautuminen metsäjoogaan ja muuhun ohjattuun toimintaan paikan päällä Likolammen uimarannalla, Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Kaksi kävelijää terveysmetsän pitkospuilla

Terveysmetsän avaavat elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw Lahden kaupungilta ja johtaja (yhdyspinnat ja hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen) Minna Veistilä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. Akatemiatutkija Riikka Puhakka Helsingin yliopistosta kertoo luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Avajaispuheiden jälkeen on mahdollisuus osallistua ohjatuille metsäkierroksille tai nauttia terveysmetsän lenkeistä omatoimisesti. Ilmoittautuminen ohjattuun toimintaan paikan päällä.

Katso tarkemmat tiedot ohjelmasta (pdf)

Terveysmetsässä on joogatasanne, oleskelukatos, pitkospuita ja penkkejä

Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä sijaitseva Lahden terveysmetsä on viimeistelyä vaille valmis. Metsään on rakennettu kesän aikana joogatasanne, oleskelukatos, pitkospuita ja penkkejä.

–Vielä ennen avajaisia saamme maastoon infotaulut, reittimerkit ja metsäpolun lähtöportin. Metsäpolun varrelle on tulossa aistiharjoitetauluja, jotka ohjaavat kävijää pysähtymään ja havainnoimaan ympäröivää luontoa, kertoo projektipäällikkö Taru Suutari.

Terveysmetsässä on kaksi eri tasoista reittiä: 3,4 kilometrin pituinen Metsälenkki ja noin kilometrin pituinen esteetön Likolammen lenkki.

Keskussairaalalle mahdollisuuksia työhyvinvoinnin ja hoidon tukeen

Lahden terveysmetsä on avoin kaikille, ja eritasoiset reitit palvelevat erilaisia käyttäjäryhmiä. Erityinen kohderyhmä on Päijät-Hämeen keskussairaalan henkilökunta ja asiakkaat, jotka voivat hyödyntää metsää niin työhyvinvoinnissa kuin hoidon tukenakin.

– Taustalla on laajempi ajatus fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämisestä. Usein ajatellaan, että terveyttä luonnosta saa vain hölkkäämällä tai muuten fyysisen suorituksen kautta. Uusi konsepti haluaa etsiä kokonaisvaltaisia vaikutuksia, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asiantuntijalääkäri Risto Kuronen pohtii.

Terveysmetsän verkkosivuille tulee harjoituksia ja tehtäviä, joiden avulla esimerkiksi päiväkotiryhmät voivat omatoimisesti tutustua metsään.

–Aistiharjoitteita voi käyttää myös omassa lähimetsässä ja nauttia sen hyvää tekevästä vaikutuksesta, Suutari vinkkaa.

Terveysmetsää on suunniteltu vuodesta 2018 saakka

Lahden terveysmetsä on osa laajempaa Salpausselän metsäistä virkistysaluetta. Valtaosa terveysmetsän alueesta sijoittuu vuonna 2018 perustetulle Kintterön luonnonsuojelualueelle.

–Idea terveysmetsästä syntyi alun perin samassa yhteydessä luonnonsuojelualueen perustamisen kanssa, Suutari kertoo.

Taustalla on vahva tutkimustieto luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen edistää psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja hyvinvointia. Vierailu luontoympäristössä parantaa muun muassa mielialaa, huomiokykyä ja työstä suoriutumista.

Likolammen esteetön luontoreitti rakennettiin vuonna 2019, jolloin Lahden taiteilijaseura toteutti lammen ympärille puuveistospuiston. Vuodesta 2020 alkaen terveysmetsää on suunniteltu ja kehitetty osana EU-rahoitteista GoGreenRoutes-projektia.

Suomessa terveysmetsiä löytyy Lahden lisäksi ainakin Hyvinkäältä ja Kajaanista. Myös Kouvolaan ollaan perustamassa terveysmetsää.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Taru Suutari, Lahden kaupunki
taru.suutari@lahti.fi, p. 044 416 3499

Asiantuntijalääkäri Risto Kuronen, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
risto.kuronen@paijatha.fi, p. 044 440 6623

Yhdyspintatyön ja hyvinvoinnin edistämisen johtaja Minna Veistilä, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
minna.veistila@paijatha.fi, p. 044 440 3725

Lahden terveysmetsä