Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden keskusta yhdistyy jouhevasti satamaan

Erik Jääskeläinen on sataman alueen yrittäjä ja kotikaupunkinsa Lahden suuri ystävä. Hän toivoo, että keskustasta kulkee tulevaisuudessa turvalliset ja selkeät väylät Vesijärven palveluiden äärelle.

Millainen on oma suhteesi Lahteen ja Lahden keskustaan?

Olen asunut Lahdessa kaksivuotiaasta lähtien. Viimeiset viisitoista vuotta olen käynyt töissä, pitänyt yritystä ja järjestänyt tapahtumia keskustassa. Pidän Lahden keskustasta ja tunnen sen kuin omat taskuni. Täällä on kaikki lähellä ja paljon tuttuja ihmisiä joka nurkalla.

Mikä keskustassa on hyvää tällä hetkellä?

Löydän kaiken tarvitsemani puolen kilometrin säteellä torista. Keskusta on sopivan kokoinen ja sen rakenne on selkeä. Meillä on loistava pohja, jolle kehittää uutta toimintaa ja palveluita. Minusta on myös upeaa, että Lahdessa on Radiomäki ja sen ulkoilualueet aivan keskustassa. Korkeusvaihtelut antavat Lahdelle oman ilmeensä.

Millainen keskusta on yrittäjän näkökulmasta?

Keskustassa on hyvät mahdollisuudet yrittää, vaikka ei se tietenkään helppoa ole. Vuokrat ovat Helsinkiin verrattuna kohtuulliset ja liiketiloja on tarjolla hyvillä sijainneilla. Keskustan yrittäjillä on hyvä yhteishenki, jota korona-ajan vaikeudet entisestään kohensi. Yrittäjät tukevat toisiaan ja tsemppaavat toistensa ideoita. Kilpailua on, mutta myös se ymmärretään, ettei toisen menestys ole toiselta pois. Yrittäjänä tietysti toivon, että keskustassa olisi enemmän ihmisiä.

Millainen olisi unelmiesi keskusta vuonna 2040?

Aivan ydinkeskustan olisi silloin autoton puistoalue, jonne kaikilla ihmisillä olisi helpot kulkuyhteydet riippumatta liikkumisrajoitteista. Keskusta olisi turvallinen olohuone, jossa olisi vehreyttä kesällä ja valoa talvella. Tapahtumia olisi ympäri vuoden, ja pienet yritykset täyttäisivät katukuvan. Ihmiset haluaisivat tulla keskustaan viihtymään. Kaipaan keskustaan enemmän värejä, ravintoloita ja kahviloita.

Miten satama ja veden läheisyys voisivat tulla tiiviimmin osaksi keskustaa?

Keskustan lähellä on paljon rantaviivaa, joka kannattaisi ottaa tehokkaammin käyttöön. Satama ja Pikku-Vesijärven puisto ovat jo nyt upeita, mutta alueella voisi olla enemmän esimerkiksi veden ympärille rakentuvia liikuntapalveluita ja eläväistä toimintaa. Keskustasta tulisi olla paremmat, selkeät ja turvalliset kulkuväylät satamaan, joita pitkin voisi huoletta kulkea esimerkiksi pikkulasten kanssa.

Mitä muuta houkutteleva ja viihtyisä Lahden keskusta voisi olla 2040?

Lahti voisi olla edelläkävijä uuden teknologian suhteen. Toivon, että suunnitteilla oleva ilmarata asemalta korkeakoulujen kampukselle toteutuu. Keskustassa tulisi myös olla wau-efektiä ja uutta nähtävää, joka vetäisi matkailijoita kaupunkiin.

 

Teksti: Leena Salokoski

Kuvat: Susanna Kekkonen

Osallistu keskustavisio 2040 -työhön

Lahdessa tehdään juuri nyt vuoteen 2040 tähtäävää keskustavisiota. Olet lämpimästi tervetullut jakamaan ajatuksesi ja rohkeat ideasi kanssamme. Osallistu verkossa tai tule mukaan kaupungintalolla 21.11. järjestettäville Tulevaisuusfestareille. Keskustavisio valmistuu alkuvuonna 2024.

Verkkokysely ja lisätietoa Tulevaisuusfestareista

Aihealueet