Hyppää sisältöön

Tutkija Riitta Niskaselle tunnustus pitkäjänteisestä työstä rakennetun kulttuuriympäristön puolesta

Lahden kaupunginmuseon tutkija, filosofian tohtori Riitta Niskanen on palkittu vuoden 2020 APOLI-tunnustuksella.

Tunnustus on myönnetty ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä arkkitehtuuripolitiikan ja erityisesti rakennetun ympäristön kulttuurihistoriallisten arvojen puolesta. Niskanen on työllään ja tutkimuksellaan auttanut tunnistamaan, arvostamaan ja vaalimaan niitä. Niskasen työn vaikutukset näkyvät Lahdessa ja muuallakin Päijät-Hämeessä. Vaikutus kestää aikaa laajan opetus- ja julkaisutyön ansiosta.

Vuoden 2020 APOLI-tunnustus luovutettiin maanantaina 31.5.2021 järjestetyssä Lahden arkkitehtipolitiikan päivitystä käsittelevässä Apolifoorumissa. Koronatilanteen vuoksi tunnustusta ei päästy jakamaan vuoden 2020 aikana.

Niskanen oli vastaanottamassa palkinnon. APOLI-tunnustus on vuosittain jaettava palkinto ansiokkaasta rakennushankkeesta tai hyvän ympäristön eteen tehdystä työstä. Palkinto on osa Lahden arkkitehtuuripoliittisen ohjelman vuosittaisia toimenpiteitä, ja sen myöntää Lahden Apolityöryhmä.

Foorumissa aiheena hyvinvointia tuottava ympäristö

Vuosittain järjestettävä Apolifoorumi toteuttaa Lahden arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa. Foorumin teema oli tänä vuonna sama kuin uudistuvan arkkitehtuuripoliittisen Apoli-ohjelman: hyvä ympäristö luo hyvinvointia.

Illan pääpuhujina olivat valtakunnallisesti tunnetut asiantuntijat ja arkkitehdit: Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori Helka Liisa-Hentilä ja VSU Maisema-arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Outi Palosaari. Puheenvuorot käsittelivät sitä, millaisia yhteyksiä kaupunkisuunnittelulla ja rakennetulla ympäristöllä on ihmisten hyvinvointiin.

Arkkitehtuuripolitiikka uudistuu, Apolifoorumit jatkuvat

Foorumissa esiteltiin myös arkkitehtuuripoliittisen ohjelman Apolin luonnosta, joka on avoimesti kommentoitavana 28.5.–31.8.2021. Apoli ohjaa rakentamista ja on tarkoitettu työkaluksi rakennettuun ympäristöön vaikuttaville toimijoille.

Luonnokseen voi tutustua ja kommentoida sitä osoitteessa www.lahti.fi/apoli sekä Palvelutorin Osallistumistila Kympissä.

Tutustu Apoli-luonnokseen

Kysy lisää