Hyppää sisältöön

Viking Maltilta 90 miljoonan euron investointi Lahteen

Viking Malt Group rakentaa uuden mallastamon Lahteen. Pippo-Kujalan yritysalueelle sijoittuvan investoinnin arvo on noin 90 miljoonaa euroa.

Mallastamo on Lahden seudun toiseksi suurin teollinen investointi Hartwallin tuotantolaitoksen rakentamisen jälkeen, ja yksi Suomen elintarviketeollisuuden suurimmista investoinneista 2000-luvulla.

Kaupunki myy Pippo-Kujalasta noin seitsemän hehtaarin tontin 1,19 miljoonalla eurolla Viking Maltille. Työt alueella käynnistyvät keväällä 2021 ja ensimmäiset toiminnot siirtyvät uudelle alueelle loppuvuodesta 2022.

– Kartoitimme eri vaihtoehtoja mallastamon sijaintipaikaksi ja Lahti valikoitui investointikohteeksi, koska raaka-aineiden saatavuuden, alueelle kertyneen osaamisen, asiakkaiden läheisyyden ja logistisen sijainnin vuoksi se oli yhtiölle paras vaihtoehto, kertoo Viking Malt Groupin hallituksen puheenjohtaja Pär-Gustaf Relander.

Investointiin kytkeytyy myös lämpöpumpputeknologiaan perustuva energiaratkaisu, jolla katetaan noin 90 % mallastamon vuotuisesta lämpöenergiantarpeesta. Hanke on saanut valtion energiatukea noin 3,25 miljoonaa euroa.

Vahva vaikutus yritysalueen kehitykseen

Tuotantolaitos on vahva avaus Pippo-Kujalan uudelle yritysalueelle. Sen logistinen sijainti joulukuussa käyttöönotettavan vt 12 Lahden eteläisen kehätien ja vt 4:n risteyksessä on erinomainen. Lisäksi alueelle rakennetaan raideyhteys. Alueella on kaavoitettua tonttimaata noin 40 hehtaaria ja tavoitteena on laajentaa aluetta noin 100 hehtaarilla.

–  Viking Malt Group on alansa johtavia yrityksiä maailmassa. Mittava investointi vahvistaa entisestään sen sitoutumista Lahteen. Uskon, että Viking Maltin ratkaisu kannustaa myös muita yrityksiä hyödyntämään Lahden seudun mahdollisuuksia, toteaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Niemen kaavoitus vaiheittain

Viking Malt on toiminut Lahdessa jo yli 130 vuoden ajan. Uuden mallastamon valmistuttua Viking Maltin toiminnot siirtyvät pois Niemen alueelta. Mallastamon alue Niemessä sisällytetään ensi vuoden kaavoitusohjelmaan ja kaavatyö aloitetaan yhdessä maanomistajan kanssa järjestettävällä ideasuunnittelukilpailulla. Kaavoitusta edistetään vaiheittain niin, että nykyiset toimijat Senson ja Suomen Hiiva voivat jatkaa teollista toimintaansa alueella myös tulevaisuudessa.

Viking Malt myy tuotteitaan maailmanlaajuisesti elintarvike-, juoma- ja panimoteollisuudelle ja yhtiöllä on tuotantoa viidessä maassa. Yhtiön liikevaihto on noin 250 miljoonaa euroa ja se on Pohjoismaiden suurin, Euroopan viidenneksi suurin ja maailman 9. suurin maltaan tuottaja. Viking Malt Groupin omistaa Polttimo (62,5 %) sekä Lantmännen (37,5 %).

Lisätietoja:

Pekka Timonen, Lahden kaupunginjohtaja, p. +358 50 337 4386
Juha Helminen, Lahden kaupungingeodeetti, p. +358 50 387 8710
Pär-Gustaf Relander, Viking Malt Groupin hallituksen puheenjohtaja, p. +358 50 552 3955
Kasper Madsen, Viking Malt Groupin toimitusjohtaja, p. +358 40 457 0061

Aihealueet