Hyppää sisältöön

Villähteen Kukkaseen on valunut polttoöljyä öljyvahingon myötä

Villähteen Kurenniityn alueella havaittiin ojassa viime viikon tiistaina (12.3.24) polttoöljyn hajua sekä öljyn aiheuttamaa sateenkaarimaista ja punertavaa värjäytymää ojavedessä.

Kevyen polttoöljyn lähteeksi selvisi vanha maanpäällinen niin sanottu farmariöljysäiliö, joka oli ruostunut puhki. Reilun kuution säiliöstä oli päässyt vuotamaan polttoainetta, joka oli kulkeutunut salaojan kautta valtaojaan. Valtaoja virtaa Alvontien suuntaisesti Kukkaspellon alueen läpi matonpesupaikan vieritse laskien Villähteen Kukkasen länsipäähän uimarannan eteläpuolelle. Vuotaneen öljyn määräksi on arvioitu noin 150 litraa.

Öljyvuotoa on selvitetty ja torjuttu pelastus- ja ympäristöviranomaisten toimesta vuodon havaitsemisesta lähtien. Öljyyntyneeseen ojaan on asennettu Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toimesta öljyntorjuntapuomeja, jotka ovat pidättäneet ja keränneet osan öljystä.

Osa öljystä on kuitenkin päässyt valumaan Villähteen Kukkaseen, joten alueella pilkkivät ja mökkeilevät voivat havaita öljyä ja sen hajua järvivedessä. Jäidenlähdön yhteydessä öljystä tullaan todennäköisesti tekemään näkö- ja hajuhavaintoja huhti-toukokuun aikana Villähteen Kukkasessa, mutta on myös mahdollista, että havaintoja tehdään myös Pikku Kukkasen puolella.

Öljy haihtuu osin järvestä ja raskaammat öljyjakeet painuvat järven pohjaan. Uimavesien lämmettyä haittaa ei todennäköisesti vuodosta enää aiheudu.

Lahti Aqua Oy on ottanut varotoimenpiteenä Villähteen Kukkasen rannalla sijaitsevan Peltolan vedenottamon pois käytöstä. Käytöstäpoistolla ei ole vaikutusta vesihuoltoon tai vedenjakeluun. Öljyn ei arvioida kulkeutuvan vedenottamolle, koska vedenottamon vesi on peräisin Salpausselän pohjavedestä.

Ympäristönsuojeluviranomainen haluaa kiinnittää huomiota öljysäiliöiden kuntotarkastamiseen. Kaikki öljysäiliöt tulee Lahden kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan tarkastaa vähintään 10 vuoden välein. Kuntotarkastuksilla saadaan tietoa säiliöiden kunnosta ja huonokuntoiset säiliöt voidaan suunnitelmallisesti uusia ennen kuin tapahtuu öljyvahinko. Kuntotarkastusvelvoite koskee myös kiinteistöjen lämmitysöljysäiliöitä.

Järveen päätynyt öljyinen vesi ei sovellu juomavesi- eikä saunomiskäyttöön. Lemmikkieläimiä ei kannata päästää öljyiseen veteen, koska öljy tahraa eläinten turkin ja se voi aiheuttaa eläimelle terveysongelmia ja turkki haisee myös voimakkaasti.

Eläinten omistajien tulee huomioida myös metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika, joka on alkanut maaliskuun alussa. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Järjestyslaki velvoittaa pitämään koirat aina kytkettyinä taajama-alueilla.

 

Lisätietoja asiasta antaa

Lahden ympäristöpalvelut
ympäristölupapäällikkö Juha Alaluukas
p. 050 539 1697
etunimi.sukunimi@lahti.fi