Hyppää sisältöön

Wellamo-opistosta koronakaranteeniin 30

Seudullisen Wellamo-opiston toiminnassa kolmisenkymmentä henkilöä on korona-altistunut Orimattilassa ja Lahdessa.

Wellamo-opiston aikuisia opiskelijoita ja henkilökuntaan kuuluva asetetaan karanteeniin tiistaina 15.9. terveysviranomaisten varotoimenpiteenä. Taustalla on Wellamo-opiston henkilökunnassa varmistettu koronavirustartunta.

Wellamo-opiston toiminnassa mukana olleista karanteeniin asetetaan yhteensä 30 henkilöä Lahdesta ja Orimattilasta. Mahdollinen korona-altistuminen on tapahtunut 7.9. tai 10.9. Hyvinvointiyhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian, tiistain kuluessa.

Wellamo-opiston opiskelijoille tiedotetaan mahdollisesti muuttuvista opetusjärjestelyistä tekstiviestillä. Muilta osin Wellamo-opiston toiminta jatkuu normaalisti.

Wellamo-opisto on Lahden kaupungin ylläpitämä seudullinen kansalaisopisto, jonka toimialueena ovat Lahden lisäksi Asikkala, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Orimattila ja Padasjoki. Opisto tarjoaa 50 000 opetustuntia vuodessa toiminta-alueensa kuntien noin 150 toimipisteessä.

14 vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Hyvinvointiyhtymän tartuntataudeista vastaava määrää karanteenin altistumistietojen pohjalta, mikä informoidaan karanteeniin jäävälle sekä puhelimitse että kirjallisesti. Päätöksessä on karanteenin päättymispäivä.

Altistumisesta ja karanteenista

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti Wellamo-opiston tiloissa ei aiheuta toimenpiteitä. Arvio altistumisesta tehdään infektioyksikön toimesta.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Karanteeniin asetettuja pyydetään tutustumaan THL:n ohjeisiin, mitä karanteeni tarkoittaa.

Lisätiedot

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
infektioylilääkäri Ville Lehtinen, ville.lehtinen@phhyky.fi

Lahden kaupunki
Wellamo-opisto, rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltola, puh. 050 398 5850

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Ajankohtaista tietoa ja ohjeita koronaviruksesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 
Lisätietoa karanteenista THL:n verkkosivuilla