Jenni aloitti ympäristökoordinaattorina Lahdessa joulukuussa 2020. Hän asuu Nokialla mutta hyvä julkinen liikenne ja monipaikkatyö mahdollistavat sujuvan työskentelyn Lahdessa.
”Toimia kiertotalousratkaisujen parissa edistetään suunnitelmallisesti.”
Lahti oli ympäristöasioista kiinnostuneelle Jennille tuttu kaupunki jo entuudestaan. Työt aloitettuaan hän yllättyi silti positiivisesti, kuinka laajasti ympäristötyötä kaupungissa oli tehty ja tehtiin.
Ympäristökoordinaattorin työ on vienyt Jennin kiertotalousasioiden pariin. Kiertotalouden tavoitteena on säästää raaka-aineita, vähentää päästöjä ja luoda uusia työpaikkoja.
–Työni on käytännössä strategisten suunnitelmien valmistelua ja tiivistä yhteistyötä kaupungin eri yksiköiden sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Yhteistyökumppaneitani ovat esimerkiksi yritykset, yhdistykset, korkeakoulut, muut kunnat ja maakuntaliitto. Työ on pitkäjänteistä vaikuttamistyötä ja suunnitelmien käytäntöönpanoa.
Jennin työnjälki näkyy esimerkiksi Lahden kaupungin kiertotalouden tiekartassa, joka sisältää muun muassa kiertotalouden tavoitteet ja toimenpiteet vuoteen 2030 saakka. Ratkaisuilla vältetään ylikulutusta, edistetään jätteettömyyttä ja kestävää kulutusta.
– Tiekartta oli parin vuoden työ, johon osallistui yli 100 henkilöä. Yhdessä tunnistimme asioita, joita pitäisi edistää. Nyt moni yksittäinen asia on lähtenyt etenemään suunnitelmien mukaisesti. Esimerkiksi parhaillaan työn alla on kiertotalousasioiden huomioiminen kaupungin hankinnoissa. Siitä tulee hyvä mieli, kun työ edistyy ja asioita tapahtuu konkreettisesti.
Lahden Palvelutorilla käynnistyi helmikuussa tekstiilityöpaja, joka on yksi käytännönläheinen esimerkki ideointityön edistymisestä. Työpaja on avoinna kerran kuukaudessa kaikille lahtelaisille, ja siellä on mahdollisuus korjata rikki menneitä vaatteita asiantuntijan opastuksella. Asukkaiden käytössä on Palvelutorin ompelukoneet ja saumurit.
– Se oli yksi konkreettinen idea, joka syntyi kiertotalouden tiekartan valmistelun yhteydessä. Hienoa, että kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuuti innostui ja lähti kehittämään ideaa. Kyse on matalan kynnyksen toiminnasta, jolla voidaan edistää sitä, että materiaaleja käytetään tehokkaammin, eikä jätettä synny.
”Palkitsevia ovat hetket, kun kestävän kaupungin ratkaisuja saa esitellä vieraille.”
Jenni Rahkonen on iloinen, kun voi olla mukana ilmastotyössä, hillitsemässä luontokadon etenemistä ja turvaamassa lähiympäristöä. Palkitsevia hetkiä Jennin työssä on esimerkiksi silloin, kun kaupungin ratkaisuja ja meille itsestään selvinä tuntuvia asioita esittelee kansainvälisille vieraille.
– Monelle vierailijalle on yllätys, miten paljon ja miten kauan Lahdessa on tehty ympäristötyötä, että ihan seitsemänkymmentäluvulta asti! Ja että yhteistyössä on mukana niin useita toimijoita.
Jenni kertoo vierailijoiden ihastelevan sitä, kuinka Lahdessa on saatu tehtyä päätöksiä merkittävistä ympäristötavoitteista.
– Se, että olemme profiloituneet ympäristökaupunkina tarkoittaa, että tavoitteeksi asetettuja asioita oikeasti edistetään. Päätöksiin on sitouduttu ja organisaatiossa edistetään asioita yhdessä. Kaikki ei tapahdu hetkessä, mutta pitkällä aikavälillä asiat edistyvät ympäristön kannalta oikeaan suuntaan.
Ympäristötyö perustuu yhteistyöhön. Jotta tavoitteisiin päästään, tarvitaan sitoutuneita yhteistyökumppaneita ja asiasta innostuneita asukkaita. Kaupunki voi toisinaan tarjota erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja toisinaan antaa neuvoja tai kannustaa. Vastuu esimerkiksi kiertotalouden edistämisestä on jokaisella toimijalla.
– Luontopositiivisuus ja hiilineutraalisuus sisältyvät Lahden kaupungin isoihin tavoitteisiin ja minun on helppo sitoutua niihin työni kautta. Tavoitteenamme on houkutella kiertotaloutta edistäviä yrityksiä alueelle ja toisaalta kannustaa olemassa olevia yrityksiä ottamaan kiertotalouden ratkaisuja huomioon ja oman liiketoiminnan ytimeen. Työ näiden tavoitteiden eteen jatkuu.
Jenni on innokas kehittämään omaa osaamistaan. Juuri nyt ajankohtaista ja hyödyllistä olisi löytää uusia näkökulmia kiertotalouden huomioimisesta julkisissa hankinnoissa. Onneksi oma tiimi ja työnantaja suhtautuvat osaamisen kehittämiseen myönteisesti.
