Hyppää sisältöön

Perushanavettähän se

Lahtelaisissa kahvi- ja ruokapöydissä on käyty sama keskustelu lukemattomia kertoja. Vieras hörppää vesilasistaan ja toteaa: ”onpas hyvää vettä!”. Isäntä tai emäntä hämmentyy: ai siis miten niin ”hyvää”? Perushanavettähän se. Eihän se maistu miltään.
Hanavesi on hyvä retkijuoma.

Kirjoittaja: Riikka Mäyränpää

Kirjoittaja on Lahden vesiensuojelusuunnittelija.

​Siinäpä se. Meillä vesi ei maistu yhtään miltään, eikä siinä ole minkäänlaista hajua tai väriäkään. Sellaista vesi parhaimmillaan on. Meille se on lähes itsestäänselvyys, muualta tulevalle usein ihmetystä aiheuttavaa luksusta.

Lahdessa ensiluokkaisen hyvää vettä riittää ja kirjaimellisesti se on ihan meidän jalkojemme alla. Salpausselkiin liittyy Suomen merkittävimmät pohjavesivarat ja Lahdessa ja Lahden seudulla pohjavesimuodostumat ovat koko Suomen mittakaavassa suurimmillaan. Tästä johtuen pohjavesi on Lahdessa suuressa roolissa käytännössä kaikessa Kaupunkiympäristön tekemisessä: maankäytön ja kunnallistekniikan suunnittelussa, kaikessa rakentamisessa sekä tietysti ympäristönsuojelutyössä.

Pohjavesi tuo Lahteen myös bisnestä

Pohjaveden osalta viranomaiset miettivät toiminnan vaikutuksia pohjaveden laatuun sekä toiminnan vaikutusta uuden pohjaveden määrään. Toisaalta arkipäivää on myös miettiä, rajoittaako pohjavesi suunnitelmia. Pohjaveden kannalta tärkeillä alueilla on hyväksyttävä se, että ihan kaikenlaista toimintaa sinne ei voida sijoittaa. Kerran pohjaveteen päässeitä epäpuhtauksia on vaikeaa – ellei mahdotonta – poistaa pohjavedestä, ja riski harvemmin on sen arvoinen. Lahdessa tämä onneksi tiedetään ja pohjavesivaroja osataan arvostaa.

Ei ole sattumaa, että Lahti on juomateollisuudelle niin kiinnostava kohde. Suurimmalla toimijalla Hartwallilla on suomalaisten janon sammuttajana jo pitkät perinteet, ja toki juomia riittää myös vientiin.  Uutena tulokkaana juomateollisuuteen tulee vientiin keskittyvä vedenpullottamo Hennalassa. Pullottamo on herättänyt innostusta, mutta myös huolta: loppuuko meiltä lahtelaisilta nyt vesi?

Lahdessa vettä otetaan vain pieni osa siitä, mitä olisi kestävästi mahdollista ottaa. Sadevedestä muodostuva pohjavetemme on uusiutuva luonnonvara, eikä huolta veden loppumisesta näillä ottomäärillä ole. Meidän tehtävämme on olla ylpeitä tästä luonnonvarastamme ja varmistaa, että tilanne pysyy samana myös jatkossa. Tähän työhön Lahdessa on strategiassakin sitouduttu ja siihen panostetaan jo nyt paljon. Virvoitusjuomateollisuus ja Geopark-toiminta tuo työhön muutaman hyvän syyn lisää.

Geopark tekee veden näkyväksi

Lahden seudulla toimiva Salpausselkä Geopark ja sille haettava UNESCO Global Geopark (UGG)-status on loistava mahdollisuus tuoda meille lähes itsestään selvää, mutta maailmanlaajuisesti erittäin kallisarvoista pohjavettä paremmin näkyväksi.

Geoparkissa teemana on vesi; Salpausselkien ja harjujen varastoima pohjavesi sekä olennaisesti myös tähän alueeseen liittyvät pintavedet. Maailmalla meidän pohjavetemme on erikoisuus, joka sopii yllättäen myös luontomatkailuvaltiksi: meillä vesi on ihan tuossa lähellä maaperässä. Ja sitä syntyy koko ajan uutta! Maaperäpohjavettä tyypillisempää nimittäin on, että pohjavesi on ikivanhaa, kallioperän rakoihin ja onkaloihin varastoitunutta vettä.

Nyt tehtävänä on keksiä miten piilossa olevan veden saa matkailijoiden ihmeteltäväksi. Geopark haastaa siis myös kankeat virkamiehet uudella tavalla: miten saamme pohjaveden ”näkyväksi” ja tuotua aiheen esille niin, että pohjavesi ja siihen liittyvä tarina on kaikkien hahmotettavissa ja koettavissa. Samalla, kun mietimme pohjaveden visualisointia, on meidän mietittävä aihetta myös eteenpäin. Geoparkin tehtävä on matkailun ja matkailuyritysten lisäksi kehittää ympäristökasvatusta ja luoda alueelle lisää tutkimusta Geoparkin teemaan liittyen. Minkälaista tietoa haluamme pohjavedestä välittää ja opettaa?

Puhdas pohjavesi on lahtelaisten upea luonnonvara, jonka arvoa on hienoa saada olla mukana vaalimassa. Seuraavan kerran kun jano iskee, nauti perushanavetesi ylpeydellä!