Hyppää sisältöön

Paavolan kampuksen avoimet ovet

Paavolan kampuksen avoimien ovien iltapäivänä talo on täynnä ohjelmaa.

Tervetuloa Paavolan kampukselle keskiviikkona 29.11. klo 15-17.

Paavolan kampuksella toimivat Humpulan päiväkoti, Lahden lukio Gaudia, Tiirismaan peruskoulu ja Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan toiminnan, yhteensä 2500 lasta ja nuorta.  Avoimien ovien iltapäivänä pääset kurkistamaan oppitunneille, tutustumaan näyttelyihin tai seuraamaan musiikkiesityksiä ja tanssiharjoituksia. Taidepolulla voit tutustua kampuksen taideteoksiin taiteilijoiden esittelemänä. Oppilaat ja opiskelijat toimivat kampusoppaina ja opastavat eri kohteisiin ja tapahtumiin.

 • Humpulan päiväkoti

  Tutustu lasten töiden näyttelyyn, Vihreä lippu- ja digitoimintaan sekä luonnon monimuotoisuuden oppimiseen.  

 • Tiirismaan peruskoulu

  Seuraa opetusta klo 15-17 oppitunneilla ja tutustu esillä oleviin oppilastöihin. Ihastele oppilaiden musiikkiesityksiä ruokalassa klo 15.30 ja klo 16.00, ja nauti suolaisista ja makeista herkuista 9A-luokan bulliksissa. Oppilaat toimivat kampusoppaina.

 • Lahden lukio Gaudia

  Osa oppitunneista jatkuu klo 17 asti ja oppitunneille voi mennä seuraamaan opetusta. Ihastele opiskelijoiden töitä ja seuraa musiikkiesityksiä auditoriossa ja käytävätiloissa tai tutustu vanhojentanssiharjoituksiin Terijoki-salissa.  Opiskelijat toimivat kampusoppaina.

 • Wellamo-opisto

  Wellamo-opiston ja Taikan opetusta voi seurata erikseen opastetuilla tunneilla. Wellamo-opistolla on lisäksi mahdollisuus omatoimiseen espanjan opiskeluun, Terijoenkatu 2, pohjakerroksen käytävä. 

 • Näyttelyt Wellamo-opistossa ja Taikassa

  Aikuisten taiteen perusopetus, Terijoenkatu 2, 1. kerroksessa ja aulassa / Huovutustöitä, Terijoenkatu 2, pääaulan kahdella seinällä.  / Piirustuksia, taito- ja taideaineiden Arthouse-tila, 2. kerroksen seinillä /Taikan teoksia, taito- ja taideaineiden Arthouse-tila, 3. kerroksen aulassa

 • Tanssia ja musiikkia Wellamo-opistolla

  Tanssikerhon harjoitukset klo 15.30-16.15 Terijoenkatu 2, pääaula / Tanssikerhon esitys klo 16.15-16.30 Paavola-salin näyttämö (avoinna ruokalan suuntaan) / WellaomFolk ja Bouzouki-opetusta eli musiikkia klo 16.30-17.00 Terijoenkatu 2, pohjakerros, luokka 020.

 • 6-osainen taideteos. Teoksen sijainti: Gaudian ruokalan kabinettitilat, Tilanumerot: A-111, A-112 ja A-113 

  Taideteos on toteutettu kampuksen opiskelijoita osallistamalla. Kahdessa työpajassa Gaudian opiskelijat työskentelivät ryhmätyönä kollaasimenetelmällä ammattitaiteilijan ohjauksessa. Kaikkien opiskelijoiden maalauskokeilut sekoitettiin yhteiseksi materiaaliksi valmiille taideteoksille. Osallistujat työskentelivät pareittain leikaten, järjestäen ja liimaten mustemaalauskokeiluja uusiksi sommitelmiksi, joita syntyi kuusi kappaletta. 

  “Työpajan tehtävissä korostui inspiroitumisen tärkeys. Kuusi mustavalkoista teosta muodostavat kokonaisuuden, jossa näkyy ja yhdistyy kaikkien osallistujien persoonallinen kädenjälki. Työpajakokonaisuuden tavoitteena oli yhteinen, vapautunut, nautinnollinen materiaalipohjainen työskentely ilman digitaalista suunnittelua sekä ilman suorituspaineita. Halusin luoda työpajoihin kannustavan tunnelman, jossa opiskelijat saivat nauttia hetkessä olemisesta, yhteisestä luovasta toiminnasta, musteen roiskumisesta sekä omien, uudenlaisten maalauskokeilujen kauneudesta. Tavoitteenani olikin antaa lukion päättäville opiskelijoille eväitä omaan tulevaisuuden luovaan työhön: ideoimiseen, oman kädenjäljen löytämiseen sekä oman taiteilijuuden pohtimiseen.“

  Tietoa taiteilijasta

  Laura Merz on julkiseen taiteeseen ja kuvitustaiteeseen erikoistunut taiteilija, jonka taideteoksia löytyy monista julkisista tiloista Suomesta. Hän on erikoistunut tekemisessään kokeelliseen piirtämiseen, luontoteemaisiin teoksiin ja osallistavaan työskentelytapaan erityisesti lasten kanssa. Laura on kotoisin Lohjalta, mutta työskentelee tällä hetkellä Berliinissä ja Helsingissä. Hänen töitään on huomioitu useilla palkinnoilla kansainvälisesti. 

  Taiteilijan verkkosivut: Laura Merz visual artist and illustrator 

 • 4 teosta, joista kaksi on akryylivärimaalauksia ja kaksi akustoivia printtejä alkuperäisteoksista.  

  Light in the Horizon sai lehtivihreän värimaailman keväisen koivun innoittamana. Se on heräävän voiman symboli. Teoksen nimi on myös viittaus tulevaan kukoistukseen ja mielen kirkkauteen. Horisontin alla olevat raidat kuvaavat tunteita ja tietoisuuden alla olevia kerrostumia.  

  Pathway kuvaa tietämme itsenäiseen elämään. Vesi on kollektiivisen alitajunnan symboli, historia, jossa yksilöiden tietoisuudet kelluvat. Koulussa rakennetaan yhteyksiä tietoisuuksien välillä ja välitetään tietoa. Pinnan alla myllertää tunteita. 

  Tietoa taiteilijasta

  Ville Räty (s.1980) on Lahdessa syntynyt ja kasvanut kuvataiteilija. Hänet tunnetaan värikkäistä maalauksista, joissa on paljon urbaaneja maisema-aiheita ja viittauksia psykologian kuvastoon. Ville Räty toimi Lahden taiteilijaseuran puheenjohtajana 2010 – 2011. Hänet tunnetaan myös innokkaana viestijänä, puhujana ja luennoitsijana. Tällä hetkellä Räty asuu ja työskentelee Helsingissä.  

  ”Ville Räty on epäsovinnaisia väriyhdistelmiä testaava koloristi, jonka maalauksissa urbaani arkkitehtuurikuvasto kytkeytyy ihmismielen kerrostumiin.”
  -Turun Sanomat 2023

  Taiteilijan verkkosivut: Ville Raty 

   

 • Herkkupalat, 2023
  Laura Pehkonen
  lasitettu keramiikka 

  Herkkupalat on katsottava ja kosketettava abstrakti keraaminen teos. Lahden lukio Gaudian ruokasaliin sijoittuva teos koostuu 20 eri muotoisesta ja kokoisesta uniikista keramiikkakappaleesta, jonka päämateriaalina on käsin valmistetut, uniikit, levymäiset keramiikkakappaleet kiinnitettynä vaneritaustojen avulla pystysuuntaisiin metallitankoihin.  

  Teoksen sijainti: Gaudian ruokala, Tilanumero: A-103  

  Tietoa taiteilijasta

  Laura Pehkonen on Helsingissä asuva ja Keravalla työskentelevä keramiikka- ja kuvataiteilija. Pehkonen on asunut nuoruudessaan joitakin vuosia Lahdessa ja opiskellut Tiirismaan lukion kuvataidepainotteisella linjalla. Pehkonen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2014.  

  Pehkosen työskentelyn ytimessä on abstraktien uniikkiteosten toteuttaminen erilaisia taideteollisia käsityötekniikoita käyttäen ja yhdistellen. Pehkosen päämateriaali on keramiikka, mutta hän työskentelee myös puun ja sekatekniikkamaalausten parissa. Pehkosen keramiikkateokset on usein tarkoitettu koettavaksi sekä katsoen että koskettaen.   

  Taiteilijan verkkosivut: Visual artist Laura Pehkonen 

 • 3 veistosta, jotka on installoitu portaiden alla olevan jalustan päälle 

  ”Olen saanut innoituksen värikkäisiin puuveistoksiini perhe-elämästä hassutteluineen ja harmituksineen. Lapsista eri ikäisinä, erilaisissa tunnetiloissa ja leikeissä. Veistokseni kommunikoivat keskenään ja muodostavat tarinoita, joita katsoja voi miettiä. Mitähän tässäkin on juuri tapahtunut?”
  -Terhi Kaakinen

  Tietoa taiteilijasta

  Terhi Kaakinen on Lahdessa asuva kuvanveistäjä, joka on valmistunut Lahden AMK:n Taideinstituutista 2006. Hänen ilmeikkäitä puuveistoksiaan on useissa yksityisissä sekä julkisissa kokoelmissa. Hän rakastaa puuta ja nauttii sen veistämisen fyysisyydestä. Terhi on veistänyt teokset puupölleistä sähkösahalla, taltalla ja nuijalla sekä hiomakonetta käyttäen. 

  Lisää taiteilijasta: Kaakinen, Terhi Tuulia | Kuvataiteilijamatrikkeli – Suomen Taiteilijaseura 

 • Ilo, 2022
  Katja Tukiainen
  öljy ja alkydi pellavalle 

  Katja Tukiaisen suurikokoinen maalaus “Ilo” on tehty Lahden lukio Gaudialle kampukselle tilaustyönä. Tukiaisen teoksille aina 1990-luvun puolivälistä saakka tunnusomainen väriskaala hennon vaaleanpunaisesta vahvaan pinkkiin, taittuu tässä teoksessa siniseen. Tyttöys ei Tukiaisen teoksissa ole sukupuoleen eikä ikään sidottu määre, vaan metafora inhimilliselle ihmisyydelle, joka pakenee luokitteluja. Maalauksen hahmot seikkailevat sadunomaisessa ja lohduttavassa maisemassa. 

  Tietoa taiteilijasta

  Katja Tukiaisen taide pakenee luokitteluja. Hänen tuotannossaan on yhtymäkohtia mm. Poptaiteeseen ja maagiseen realismiin. Hän yhdistää populaarit, poliittiset ja taidehistorialliset viittaukset ja hyödyntää erilaisia tekniikoita. Hänen tuotantonsa koostuu maalauksista, piirroksista, veistoksista ja installaatioista. Tukiainen valmistui kuvataiteen tohtoriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2022. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. 

  Taiteilijan verkkosivut: Katja Tukiainen Visual Artist 

 • Kampuksen arkkitehtonisia ratkaisuja

  Paavolan kampuksen keskeisimmillä arkkitehtonisilla innovaatioilla haettiin ratkaisuja eri-ikäisten oppijoiden erilaisiin toimintoihin. Kampusalue yhdistää perinteisen arvorakennuksen säilyttämisen moderneihin oppimisympäristöihin ja tarjoaa monipuolisia tiloja, kuten Suomen ensimmäisen erillisen kahden kerroksen yhtenäisen ylioppilaskirjoitustilan sekä muita joustavasti muunneltavia oppimistiloja.

  • Tiirismaan peruskoulun käyttöön valmistui entisen aikuiskoulutuskeskuksen perusparannus, jossa suojellun arvorakennuksen julkisivun korjaukset ja tilamuutokset on toteutettu kohteen rakennushistoriallista ja -taiteellista arvoa kunnioittaen sekä nykyaikaisten oppimisympäristövaatimusten mukaisesti.
  • Gaudiaan suunniteltiin ensimmäisenä Suomessa erillinen kahden kerroksen yhtenäinen ylioppilaskirjoitustila. Tilan kerrokset muuntuvat väliseiniä avaamalla. Tiloissa on asennuslattia, josta jaetaan yo-kirjoittajien läppäreilleen tarvitsema sähkö ja verkko. Ylioppilaskirjoituksissa käytettävissä on käytävätila sekä käytävän molemmin puolin olevat luokkatilat. Käytännössä kahden eri kerroksen jopa 16 erillistä luokkahuonetilaa muuntuu joustavasti ylioppilaskirjoitustilaksi ja erilaisiin oppimistilakokonaisuuksiin.
  • Liikuntasalin kasaan työnnetyn katsomon taakse saadaan yksi ylimääräinen liikuntatila. Kahteen suuntaan avautuva näyttämö toimii myös liikuntatilana.
  • Muunneltava näyttämö ja samalla yhdistetty aula-, ruokailu- ja musiikkiluokkaratkaisu mahdollistaa esiintymispainotteiselle oppilaitokselle monimuotoisen esiintymisen eri tilojen suuntaan.
  • Läpinäkyvät luonnontieteen ja perusopetuksen ryhmätyöskentely- ja laboratoriotilat vitriineineen avautuvat käytävälle ja mahdollistavat opetustapahtuman seuraamisen sekä työn tuloksiin tutustumisen.
  • Kampuksen kaikkien käyttäjien, kouluyksiköiden yhteiset taito- ja taideaineiden tilat toimivat yhtenä kolmikerroksisena kokonaisuutena. Monipuolinen välineistö ja erilaiset toimintaympäristöt ovat kaikkien hyödynnettävissä.

  HM-arkkitehtien esittelymateriaali Paavolan kampuksen innovaatioista

  H&M Arkkitehdit: Olemme koulujen, liikuntatilojen, nuorten ja lasten tilojen suunnitteluun
  erikoistunut arkkitehtitoimisto. Toimintakenttämme on laaja ja olemme toimineet lukuisissa Suomen pienissä ja isoissa kunnissa.

  Pääsuunnittelija Seppo Markku
  Projektiarkkitehti Anneli Hellsten
  etunimi.sukunimi@hm-arkkitehdit.com

  Tutustu Paavolan kampuksen arkkitehtuurin kokoavaan esittelyyn, pdf

 • Paavolan kampus on vuosina 2019–2023 vaiheittain rakennettu ja Lahden Tilakeskuksen historian suurin talonrakennushanke.

  Kampuksen rakentamishankkeessa yhdistyvät uudisrakentaminen sekä nykyisten rakennusten peruskorjaaminen, osittaista rakennusosien korvaamista ja laajentamista tai toiminnallisuuteen liittyviä tilajärjestelyjä.

  Kampusalueella on hyödynnetty Paavolan entisiä oppilaitosrakennuksia:

  Paavolan kampusalueen uusi asemakaava mahdollisti kampuksen hankesuunnitelman toteuttamisen.

  Paavolan kampuksen rakennukset omistaa yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava kiinteistöomistaja Hemsö. Kaupunki on kampuksen rakennusten vuokralaisena 20 vuoden vuokrasopimuksilla. Tontit säilyvät kaupungin omistuksessa ja kaupunki vuokraa maan Hemsölle pitkäaikaisilla maanvuokraussopimuksilla.

Tutustu Paavola kampukseen

Paavolan kampuksella toimivat Humpulan päiväkoti, Lahden lukio Gaudia, Tiirismaan peruskoulu ja Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan toiminnan, yhteensä 2500 lasta ja nuorta. Tutustu Paavolan kampukseen.

 • Lahden lukio Gaudia

  Terijoenkatu 7 Lahden lukio Gaudia

  Yhteystiedot

  Käyntiosoite: Terijoenkatu 7

  044 416 2840

 • Tiirismaan peruskoulu

  Kirkkokatu 16, 15140 Lahti Tutustu Tiirismaan kouluun

  Yhteystiedot

  Käyntiosoite: Kirkkokatu 16, 15140 Lahti

  tiirismaan.koulu@lahti.fi

  Jussi Virsunen

  Rehtori

  p.+358444831511

  jussi.virsunen@lahti.fi

  Mari Kiuru

  Apulaisrehtori

  p.+358447256048

  mari.kiuru@lahti.fi

  Mia Gunnar

  Koulusihteeri

  p.+358444826921

  mia.gunnar@lahti.fi

  Sanna Remes

  Koulusihteeri

  p.+358444162845

  Sanna.Remes@lahti.fi

  Näytä kartalla

 • Humpulan päiväkoti

  Laaksokatu 6, 15140 Lahti
  <p>5.00-23.00</p>
  Tutustu Humpulan päiväkotiin

  Yhteystiedot

  Käyntiosoite: Laaksokatu 6, 15140 Lahti

  Suvi Koivusalo

  Päiväkodin johtaja

  p.+358503985473

  Suvi.Koivusalo@lahti.fi

  Aukioloajat

  <p>5.00-23.00</p>

  Näytä kartalla