Hyppää sisältöön

Jalankulku- ja pyöräväylien hoito

Kaupunki hoitaa kaikki yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet, samoin omakoti- ja rivitalojen kohdalla olevat erilliset jalkakäytävät. Muiden jalkakäytävien hoidosta vastaavat kiinteistöt.

Talvikunnossapito

Kiireellisyysluokkia on kaksi (A ja B). Hoitoluokassa A auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 2 cm. Jalankulun ja pyöräilyn A-luokan pääväylät on aurattu 6 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttymisestä.

Hoitoluokassa B auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 3 cm. B-luokan jalankulku- ja pyöräteiden auraus on suoritettu 12 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttävän sateen päättymisestä.

Talviharjattavat väylät A++

Osa keskusta-alueen pyöräilyn ja jalankulun pääväylien talvikunnossapidosta toteutetaan harjausmenetelmällä. Harjattavaa väylää on tällä talvikaudella 20 kilometriä. Harjattavien väylien hoitoluokka on A++. Harjauksella poistetaan väylältä kaikki lumi. Jotta puhtaaksi harjatulla väylällä on turvallinen liikkua, tarvitaan harjauksen lisäksi kemiallista liukkaudentorjuntaa sekä joskus hiekoitusta. Talviharjattavat reitit kartalla

A++ väylien kemiallisessa liukkaudentorjunnassa käytetään ympäristöystävällisiä formiaattituotteita, joita on käytetty Lahden keskusta-alueella talvikaudesta 2017-2018 saakka. Materiaalin kustannukset ovat korkeat, mutta jo nyt voidaan arvioida, että sen merkitys näkyy pohjaveden kloridipitoisuuden tasaantumisena. 

Liukkaudentorjunta

Väylät hiekoitetaan heti, kun vaarallista liukkautta ilmenee. Asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen vain jalankululle tarkoitettujen jalkakäytävien talvihoito ja liukkaudentorjunta on kiinteistöjen vastuulla.

Voit tilata puhelimeesi jalkakäytävien liukkaudesta varoittavan tekstiviestin.

Liukastumisvaroitus ja ilmanlaatuvaroitus

Talviharjattavat väylät karttapalvelussa

A++ väylät on merkitty karttaan mustalla viivalla.

Ohita upotus

Puhtaanapito

Hiekoitushiekka puhdistetaan jalankulku- ja pyöräväyliltä keväisin toukokuun alkuun mennessä. Puhdistus aloitetaan pääkaduilta ja jalankulku- ja pyöräväyliltä.

Katujen kevätsiivouksen kokonaiskesto on enintään 21 vuorokautta siitä, kun olosuhteet sallivat töiden aloittamisen täysitehoisesti. Ennen harjausta alue kastellaan pölyhaittojen vähentämiseksi.

Kesän aikana kaupunki puhdistaa vastuullaan olevat alueet kerran kahdessa kuukaudessa.

Pientalojen, asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen kohdalla olevien viheralueiden ja jalankulku- ja pyöräväylien puhtaanapito  on kiinteistöjen vastuulla. Puhtaanapito tarkoittaa lian, roskien, rikkaruohojen ja irtonaisten esineiden poistamista ja kasvillisuuden siistimistä.

Kiinteistölle kuuluvat kadunhoitotyöt

Kesäkunnossapito

Vaaraa aiheuttavat kuopat ja halkeamat sekä liikenneturvallisuudelle tärkeät liikennemerkit korjataan heti, kun ne on havaittu tai niistä on saatu tieto.

Muut vauriot korjataan viikon kuluessa niiden havaitsemisesta.