Hyppää sisältöön

Jalankulku- ja pyöräväylien hoito

Kaupunki hoitaa kaikki yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet, samoin omakoti- ja rivitalojen kohdalla olevat erilliset jalkakäytävät. Muiden jalkakäytävien hoidosta vastaavat kiinteistöt.

Talvikunnossapito

Kiireellisyysluokkia on kaksi (A ja B). Hoitoluokassa A auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 2 cm. Jalankulun ja pyöräilyn A-luokan pääväylät on aurattu 6 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttymisestä.

Hoitoluokassa B auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 3 cm. B-luokan jalankulku- ja pyöräteiden auraus on suoritettu 12 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttävän sateen päättymisestä.

Talviharjattavat väylät A++

Osa keskustan kunnossapitoalueen pyöräilyn ja jalankulun pääväylien talvikunnossapidosta toteutetaan harjausmenetelmällä. Harjattavien väylien hoitoluokka on A++. Talvikaudella 21–22 talviharjattavaa kevytväylää on hieman alle 20 kilometriä. Suurimmalla osalla talviharjattavaa reitistöä kevytväylän käyttäjä voi valita kulkemiseen myös nk. normaalin talvikunnossapidon piirissä olevan kevytväylän.

Talven 20–21 aikana saadun palautteen perusteella kaupunki poisti talviharjauksesta merkittävän osan Vesijärvenkadun ja Lahdenkadun talviharjattavista osuuksista. Tilalle tuli Veikko Kankkosen raitti, Salpausselänkatu sekä Uudenmaankadulla Eteläisen Kehätien ylittävä silta.

Harjausmenetelmässä satanut lumi poistetaan väylältä harjaamalla (joskus myös auraamalla). Liukkaudentorjunta toteutetaan kemikaaleilla sekä joskus hiekoittamalla. A++ väylien kemiallisessa liukkaudentorjunnassa käytetään ympäristöystävällisiä formiaattituotteita (natriumformiaatti ja kaliumformiaatti). Formiaatteja on käytetty Lahden keskusta-alueella talvikaudesta 2017–2018 saakka.

Normaalin suolan tavoin formiaatit aiheuttavat korroosiota (hieman vähemmän kuin suola). Suosittelemme polkupyörille normaalia intensiivisempää puhtaana- ja kunnossapitoa. Etenkin valmiiksi herkälle tai haavautuneelle iholle (tai tassulle) joutuessaan formiaatit saattavat aiheuttaa kirvelyä. Kaikki koirat eivät formiaatteihin kuitenkaan reagoi. Formiaatit itsessään on vesiliukoisia, joten se on pestävissä pois vesipesuna.

Formiaattimateriaalien kustannukset ovat korkeat, mutta jo nyt voidaan arvioida, että sen merkitys näkyy pohjaveden kloridipitoisuuden tasaantumisena.

Miksi katujen talvikunnossapidossa käytetään formiaattia?

  • Formiaattituotteita ei ole luokiteltu haitallisiksi, eivätkä ne sisällä vaarallisia ainesosia.
  • Formiaatin käytöstä on hyötyä: kävely ja liikkuminen on esteetöntä, ja esimerkiksi matkalaukkuja on helppo vetää.
  • Formiaatti on täysin vesiliukoinen ja pestävissä pois pinnoilta vedellä ja yksinkertaisilla pesuaineilla. Formiaatin sulattamassa vedessä voi olla mukana esimerkiksi kadusta tai liikenteestä tulleita epäpuhtauksia
  • Koirien tassuihin voi jäädä kovilla pakkasilla formiaattijäämiä. Kuten suola, myös formiaatit voivat aiheuttaa rikkoontuneella iholla ärsytystä ja kirvelyä. Tassuistakin formiaatti on pestävissä pois.
  • Talviharjattavilla katuosuuksilla on tarjolla myös reittivaihtoehto, jossa talvikunnossapito on toteutettu perinteisesti: auraamalla ja hiekoittamalla.

Talviharjattavat reitit kartalla

A++ väylät on merkitty karttaan punaisella viivalla.

Ohita upotus
Siirry karttapalveluun

Liukkaudentorjunta

Väylät hiekoitetaan heti, kun vaarallista liukkautta ilmenee. Asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen vain jalankululle tarkoitettujen jalkakäytävien talvihoito ja liukkaudentorjunta on kiinteistöjen vastuulla.

Voit tilata puhelimeesi jalkakäytävien liukkaudesta varoittavan tekstiviestin.

Liukastumisvaroitus ja ilmanlaatuvaroitus

Puhtaanapito

Hiekoitushiekka puhdistetaan jalankulku- ja pyöräväyliltä keväisin toukokuun alkuun mennessä. Puhdistus aloitetaan pääkaduilta ja jalankulku- ja pyöräväyliltä.

Katujen kevätsiivouksen kokonaiskesto on noin kuukausi siitä, kun olosuhteet sallivat töiden aloittamisen täysitehoisesti. Ennen harjausta alue kastellaan pölyhaittojen vähentämiseksi.

Kesän aikana kaupunki puhdistaa vastuullaan olevia alueita tarpeen mukaan.

Pientalojen, asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen kohdalla olevien viheralueiden ja jalankulku- ja pyöräväylien puhtaanapito  on kiinteistöjen vastuulla. Puhtaanapito tarkoittaa lian, roskien, rikkaruohojen ja irtonaisten esineiden poistamista ja kasvillisuuden siistimistä.

Kiinteistölle kuuluvat kadunhoitotyöt

Kesäkunnossapito

Vaaraa aiheuttavat kuopat ja halkeamat sekä liikenneturvallisuudelle tärkeät liikennemerkit korjataan heti, kun ne on havaittu tai niistä on saatu tieto.

Muut vauriot korjataan viikon kuluessa niiden havaitsemisesta.