Hyppää sisältöön

Jalankulku- ja pyöräväylien hoito

Kaupunki hoitaa kaikki yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet, samoin omakoti- ja rivitalojen kohdalla olevat erilliset jalkakäytävät. Muiden jalkakäytävien hoidosta vastaavat kiinteistöt.

Talvikunnossapito

Kiireellisyysluokkia on kaksi (A ja B). Hoitoluokassa A auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 2 cm. Jalankulun ja pyöräilyn A-luokan pääväylät on aurattu 6 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttymisestä.

Hoitoluokassa B auraus aloitetaan viimeistään, kun lunta on satanut 3 cm. B-luokan jalankulku- ja pyöräteiden auraus on suoritettu 12 tunnin kuluessa lähtökynnyksen täyttävän sateen päättymisestä.

Tehostetun talvihoidon väylät A++

Osa keskustan kunnossapitoalueen pyöräilyn ja jalankulun pääväylien talvikunnossapidosta toteutetaan tehostetulla talvihoidolla. Tehostetun hoidon hoitoluokka on A++. Talvikaudella 22–23 kevytväylää on hieman alle 20 kilometriä. Tehostetun talvihoidon reitillä kunnossapitotoimet toteutetaan sekä auraamalla että hiekoittamalla, ja reitin kunnossapitotöihin on varattu kaksi työkonetta.

Tehostetun talvihoidon reitit kartalla

A++ väylät on merkitty karttaan punaisella viivalla.

Ohita upotus
Siirry karttapalveluun

Liukkaudentorjunta

Väylät hiekoitetaan heti, kun vaarallista liukkautta ilmenee. Asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen vain jalankululle tarkoitettujen jalkakäytävien talvihoito ja liukkaudentorjunta on kiinteistöjen vastuulla.

Voit tilata puhelimeesi jalkakäytävien liukkaudesta varoittavan tekstiviestin.

Liukastumisvaroitus ja ilmanlaatuvaroitus

Puhtaanapito

Hiekoitushiekka puhdistetaan jalankulku- ja pyöräväyliltä keväisin toukokuun alkuun mennessä. Puhdistus aloitetaan pääkaduilta ja jalankulku- ja pyöräväyliltä.

Katujen kevätsiivouksen kokonaiskesto on noin kuukausi siitä, kun olosuhteet sallivat töiden aloittamisen täysitehoisesti. Ennen harjausta alue kastellaan pölyhaittojen vähentämiseksi.

Kesän aikana kaupunki puhdistaa vastuullaan olevia alueita tarpeen mukaan.

Pientalojen, asuinkerrostalojen sekä liike- ja teollisuuskiinteistöjen kohdalla olevien viheralueiden ja jalankulku- ja pyöräväylien puhtaanapito  on kiinteistöjen vastuulla. Puhtaanapito tarkoittaa lian, roskien, rikkaruohojen ja irtonaisten esineiden poistamista ja kasvillisuuden siistimistä.

Kiinteistölle kuuluvat kadunhoitotyöt

Kesäkunnossapito

Vaaraa aiheuttavat kuopat ja halkeamat sekä liikenneturvallisuudelle tärkeät liikennemerkit korjataan heti, kun ne on havaittu tai niistä on saatu tieto.

Muut vauriot korjataan viikon kuluessa niiden havaitsemisesta.