Ideakilpailu Niemen ranta-alueesta

Polttimo, UPM ja Lahden kaupunki järjestävät yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa Niemen ranta-alueelle ideakilpailun syksyllä 2021.

Niemessä toimii Polttimoiden tuotantolaitokset Vesijärven rannalla.

Ideakilpailun voittajat julkistettiin 22.3.2022

Julkistamistilaisuudessa palkittiin kolme. Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi lunastusta ja kolme kunniamainintaa. Lue lisää ehdotuksista ja valintaperusteista tiedotteesta.

Palkitut sijat

1. ”Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy:n työryhmä
  2. ”Baywatch”, Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n työryhmä
  3. ”Lahden Poukama”, LPR-arkkitehdit Oy:n työryhmä

Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi lunastusta ehdotuksille ”Lahes” tekijänä Futudesign Oy ja ” muru” tekijänä INARO Integrated Architecture Office. Kolme kunniamainintaa jaettiin nimimerkeille ”Lentokeli” tekijänä Arkkitehtitoimisto NOAN työryhmä, ”Uittopuomit” tekijänä Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n työryhmä sekä ”Helminauha” tekijänä Arkkitehtuuritoimisto OLARK Oy.

Linkki ehdotuksiin

Niemen arkkitehtuuri-ideakilpailu

Ideakilpailu järjestettiin SAFA:n sääntöjen mukaisena arkkitehtuurikilpailuna. Kilpailuaika oli 15.9.–15.12.2021. Kilpailuehdotuksia saapui määräaikaan mennessä 55 kpl, jotka kaikki tuomaristo totesi sääntöjen mukaisiksi. Kilpailun voittajaksi julistettiin 22.3.2022 julkistustilaisuudessa nimimerkki ”Tukki, hiiva ja mallas”.

Niemen kaupunginosa sijaitsee Vesijärven rannalla, vajaan kolmen kilometrin päässä Lahden keskustasta pohjoiseen. Kaupunginosa on muuttumassa teollisuus- ja satama-alueesta monipuoliseksi asumisen, työpaikkojen, opiskelun ja tutkimuksen sekä veneilyn ja virkistyksen alueeksi.

Tehtävänä laatia suunnitelma jatkokehittämisen pohjaksi

Kilpailualue on noin 15,5 hehtaarin suuruinen ranta-alue, joka on muuttumassa teollisuusalueesta pääosin asuntoalueeksi. Alueella toimivat nyt UPM, Polttimo, Viking Malt, Suomen Hiiva ja Senson. Teollisuus poistuu alueelta vaiheittain 2-15 vuoden aikana.

Kilpailutehtävänä on ideoida, miten muutos tapahtuu ja millainen alueesta tulee. Muutos kestää pitkään ja osana suunnitelmaa tulee esittää, miten alue säilyy vetovoimaisena koko muutoksen ajan. Kilpailuun liittyy myös Teivaasta lähtevän rantaraitin jatkaminen kohti Mukkulaa.

Alueen suunnittelussa on huomioitava rantaraitin lisäksi  muu virkistyskäyttö sekä viereinen pienvenesatama toimintoineen. Ranta-alueelle käyttäjiä tuo myös vajaan kilometrin päässä sijaitseva yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampus.

• 15.9.–15.12.2021

kilpailuaika

• 15,5 hehtaaria

suunnittelualue

• alle 3 kilometriä

Lahden keskustasta

• 700 metriä

rantaviivaa

Kilpailun aikataulu

Klikkaa vaiheita saadaksesi lisätietoa.

• Kilpailuohjelma julkistetaan tällä verkkosivulla.

• Kierrokselle on ennakkoilmoittautuminen. Katso tarkemmat ohjeet kilpailuohjelmasta.

• Kilpailijat voivat esittää tarkentavia kysymyksiä 15.9.–18.10.2021 välisenä aikana.

Esitä kysymys
  • Kilpailijoiden kysymyksiin annetaan vastaukset tällä verkkosivulla.

• Kilpailuehdotusten tiedostot jätetään sähköisessä muodossa tämän verkkosivun kautta.

Kilpailijoita kehotetaan jättämään ehdotuksensa järjestelmään hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä. Järjestelmä kuittaa onnistuneen vastaanoton.

• Ehdotusten kommentointi onnistuu seuraavasti:

• Valitse ehdotus
    • Paina nuolisymbolia oikean reunan ylänurkassa
    • Valitse ”Comments”
    • Kirjoita kommenttisi oikealla olevan palstan alalaidan tekstikenttään ”content”
    • Nimesi tai nimimerkkisi voit lisätä kenttään, jossa nyt lukee ”anonymous”
    • Huomaathan, että kaikki kommentit ovat julkisia
    Linkki ehdotuksiin
  • Voittajat julkistettiin 22.3.2022 julkistamistilaisuudessa Lahdessa.

1.  ”Tukki, hiiva ja mallas” Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy:n työryhmä
    2.  ”Baywatch” Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n työryhmä