Hyppää sisältöön

Talousvesi

Hyvä talousvesi on terveydelle vaaratonta, hyvänmakuista, kirkasta ja väritöntä.

Talousvesi on vettä, jota käytetään kotitalouksissa juomavetenä ja ruoan valmistamiseen sekä elintarvikealan yrityksissä tuotteiden valmistamiseen. Talousveden laadulle on asetettu terveysperusteisesti sekä laatuvaatimuksia että laatusuosituksia. Talousveden laadun valvontaan sovelletaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksia (1352/2015 ja 401/2001).

Lahdessa ympäristöterveys valvoo säännöllisesti vesilaitoksen toimittaman talousveden laatua sekä talousvettä, jota käytetään osana julkista tai kaupallista toimintaa. Vesilaitos Lahti Aqua Oy suorittaa omatarkkailua jakeluun lähtevästä vedestä.

Talousvedessä ei saa olla mitään eliöitä (bakteereita, viruksia tai loisia) eikä aineita (kemikaalit) sellaisina määrinä, että niistä voisi aiheutua vaaraa ihmisten terveydelle. Jos verkostoveden laadussa havaitaan poikkeamia, tulee ottaa yhteyttä Lahti Aqua Oy:n ympärivuorokautiseen päivystykseen. Mikäli verkosto- tai kaivoveden epäillään aiheuttavan terveyshaittaa, tulee ottaa yhteyttä Lahden ympäristöterveyteen.

Kaivovesi

Talousvesi hankitaan haja-asutusalueella usein omasta rengas- tai porakaivosta. Kaivon oikea sijainti, huolellinen suunnittelu ja rakentaminen sekä säännöllinen huolto ja tarvittaessa puhdistus- ja kunnostustoimet takaavat sen, että kaivon vesi pysyy puhtaana. Nämä toimenpiteet ja veden laadun säännöllinen seuranta ja tutkituttaminen ovat kaivon omistajan vastuulla. Kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa Ruokaviraston hyväksymässä vesilaboratoriossa kolmen vuoden välein, vaikkei haju- tai makuhaittoja vedessä havaittaisikaan. Laboratorioon on hyvä olla yhteydessä etukäteen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi. Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi määrätä yksittäisen kaivon veden tutkittavaksi, jos on syytä epäillä veden aiheuttavan terveyshaittaa.

Torju legionellabakteeria tarkistuttamalla kiinteistösi veden lämpötilat säännöllisesti

Legionellan kasvua voidaan yleisesti torjua huolehtimalla siitä, että kiinteistöjen kylmä talousvesi on riittävän kylmää ja lämmin vesi riittävän kuumaa. Legionellabakteerit ovat tunnetuimpia taudinaiheuttajia vesijärjestelmissä. Ne saattavat aiheuttaa sairastumisen erityisesti silloin, jos ne pääsevät hengitysteihin. Bakteeri voi päästä hengitysteihin, kun ihminen hengittää ilmaa, jossa on pieniä vesipisaroita tai vesiaerosolia, esimerkiksi suihkussa. Veden legionellapitoisuus voi kasvaa, jos veden lämpötila on legionelloille suotuisa, eli 20–45 °C.

Tarkistuslista asukkaalle tai talonomistajalle:

  • Tarkista lämpimän käyttöveden lämpötila vesikalusteesta.
  • Ellet saa vähintään 50–55 °C lämmintä vettä käyttöösi kohtuullisen odotusajan kuluessa, huomauta asiasta isännöitsijälle tai säädä itse lämpimän veden lämpötila riittävän kuumaksi. Laske hanoista ja suihkusta joskus myös kuuminta mahdollista (vähintään 50–55 °C) vettä n. 1–2 minuutin ajan.
  • Tarkista kylmän veden lämpötila. Sen tulisi olla lämpimimmillään vain 20 °C. Juotavaksi tai ruoanlaittoon käytettävää vettä kannattaa laskea hanasta, kunnes kylmän veden lämpötila tasaantuu.
  • Käytä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti.
  • Juoksuta vedenkäytön katkosten jälkeen aina ensimmäiset vesilitrat suoraan viemäriin.