Hyppää sisältöön

Terveydensuojelu

Terveydensuojeluvalvonnan tavoitteena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ihmisille terveyshaittaa.

Terveydensuojelun tehtävät

Terveydensuojelun tehtäviä ovat asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveellisyyden valvonta (kuten sisäilman laatu, radon, melu ja haittaeläimet, ilmoituksenvaraisten huoneistojen valvonta (kuten julkiset kokoontumis- ja majoitushuoneistot, liikuntatilat, koulut, päiväkodit, vanhainkodit, uimahallit, uimarannat, kauneushoitolat, kuntosalit sekä solariumit), talous- ja uimaveden sekä uima-allasveden valvonta, sekä yleisten alueiden, rakennusten ja suurten yleisötilaisuuksien terveydellisten olojen valvonta. Häiriötilanteisiin varautuminen terveyshaittojen ehkäisemiseksi, selvittämiseksi ja poistamiseksi kuuluu terveydensuojelun keskeisiin tehtäviin.

Terveydensuojelu valvoo toimialansa lupa- ja ilmoitusvelvollisia toimijoita säännöllisesti. Säännöllinen valvonta on maksullista ja se on kuvattu valvontasuunnitelmassa. Tarvittaessa ympäristöterveys voi tehdä tarkastuksia ja ottaa näytteitä myös terveyshaittaepäilyjen perusteella.

Yhteystiedot

Yhteystiedot