Hyppää sisältöön

Tupakkavalmisteet

Lahden ympäristöterveys valvoo tupakkalain ja sen säännösten toteutumista alueellansa.

​Tupakkalaissa on säädöksiä esimerkiksi myynnistä, luovuttamisesta ja mainonnasta sekä tupakointikielloista ja rajoituksista.

Tupakan ja nikotiininesteiden myyminen edellyttää myyntiluvan

Tee vähittäismyyntilupahakemus sähköisesti Valviran verkkopalvelussa. Liitä hakemukseen tupakan myynnin omavalvontasuunnitelma ja myyntipisteiden sijainnin osoittava pohjapiirustus.

Vähittäismyyntipaikan toiminnanharjoittajan vaihtuessa tai toiminnan muuttaessa eri osoitteeseen, on haettava uusi lupa. Festivaaleihin ja muihin yleisötapahtumiin luvan voi hakea määräaikaisena.

Hakemusten käsittelystä sekä myynnin vuotuisesta valvonnasta peritään vahvistetun taksan mukaiset maksut.

Tupakan tunnistekoodien hakeminen

Tupakkatuotteiden vähittäismyyjien on haettava tunnistekoodit sekä toimijalle (talouden toimijan tunnistekoodi) että toimipaikalle (toimintayksikön tunnistekoodi). Tunnisteet haetaan ID Issuer Suomi verkkosivuilta. Hae ensin toimijan tunnistekoodi. Tämän jälkeen kirjaudu järjestelmään uudelleen ja hae toimintayksikön tunnistekoodi. Ilmoita tunnistekoodit (toimija sekä myyntipaikka) sähköpostitse terveydensuojelu@lahti.fi.

Asuntoyhteisön tupakointikiellot

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa.

Asuntoyhteisö voi itse kieltää tupakoinnin hallitsemissaan yhteisissä ulkotiloissa rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla.

Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Tällöin hakemuksen sisällön määrittelee valtioneuvoston asetus tupakointitiloista ja tupakointikiellon hakemisesta asuntoyhteisöön.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat julkaisseet ohjeen, jossa on kuvattu hakuprosessin kulku ja menettelytavat hakemuksen jättämiseksi. Hakemukset toimitetaan osoitteella Lahden kaupungin kirjaamo, PL 202, 15101 Lahti tai sähköpostitse: kirjaamo@lahti.fi.

Toimipaikan yhteystiedot

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti

Yhteystiedot