Hyppää sisältöön

Climate Campaigners

Miten sinä voit osallistua Lahden ympäristötyöhön? Lataa Climate Campaigners 

Kansainvälisessä Climate Campaigners -tutkimushankkeessa kehitetään ilmastosovellus, joka tarjoaa lahtelaisille mahdollisuuden seurata omaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeä ja tehdä arjen ilmastotekoja.  

Sovellus kannustaa arjen valintoihin CO2-päästöjen hillitsemiseksi. Maksuton ilmastoappi seuraa arkisten valintojen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Sovellus tarjoaa käyttäjilleen päivittäisiä haasteita, joita tekemällä saa reaaliajassa tietoa ilmastotekojen vaikutuksesta omaan hiilijalanjälkeensä. 

Climate Campaigners –hanketta tehdään yhdessä lahtelaisten kanssa 

Ilmastonmuutoksen hillintä koskettaa poliitikkojen ja yritysten lisäksi ihan jokaista. Kaikkien yhteisellä osallistumisella voimme muuttaa tottumuksia ja käyttäytymistapoja kohti kestävämpää tulevaisuutta. Haluamme siis kutsua lahtelaiset mukaan osallistumaan ympäristötyöhön Climate Campaigners -sovelluksen avulla.  

Lahtelaisilla on tärkeä rooli hankkeessa. Käyttäjiltä saadun palautteen perusteella sovellusta ja sen tarjoamia haasteita kehitetään paikallisesti sopivaksi. Kehittämistyössä on osallistettu muun muassa korkeakouluopiskelijoita. Sovelluksen käyttäjät voivat verkostoitua keskenään, jakaa kokemuksiaan sekä haastaa ja kannustaa toisiaan. Käyttäjät pääsevät myös ehdottamaan omia haasteita sovellukseen. 

Kullekin hankkeen osallistujakaupungille räätälöidään toimenpiteitä CO2-päästöjen hillitsemiseksi. Lahdessa pureudutaan erityisesti kestävään liikkumiseen ja energiankulutukseen. 

Climate Campaigners-sovelluksessa jokainen lahtelainen pelaa ympäristönsä hyväksi ja vauhdittaa samalla kaupungin ilmastotyötä. Lahden kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2025. Arjen valinnoilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. 

Sovellus on ladattavana sovelluskaupoista. 

climate-campaigners.com

Näin Climate Campaigners toimii:

 1. Lataa Climate Campaigners sovelluskaupasta
  Maksuton sovellus on ladattavissa niin Androidille kuin iPhonelle.
 2. Luo profiili sovellukseen
  Profiilista voit seurata omien tekojesi vaikutusta.
 3. Laske henkilökohtainen hiilijalanjälkesi
  Arkiset rutiinisi määrittävät minkälainen on vaikutuksesi ympäristöön.
 4. Ota vastaan sinulle sopivat haasteet ja pienennä hiilijalanjälkeäsi!
  Voisitko valita pyörän auton sijaan kerran viikossa, pitää kasvisruokapäivän tai tutustua paikallisiin tuottajiin? Haasteet ovat helppoja toteuttaa.
 5. Tietoa eteenpäin
  Climate Campaignersissa kerätty anonyymi tieto viedään päätöksentekoon paikallisella, kansallisella ja EU-tasolla.

Kaupunki tai kunta – tule mukaan!

Haluaisitteko jalkauttaa ympäristötavoitteita Climate Campaignersin avulla kunnassanne? Ilmastosovellus on helppo tapa jakaa tietoa, tukea paikallisia toimijoita ja edistää kunnan kestävyystyötä! 

Climate Campaigners -sovellus on työkalu, jolla kunta voi viestiä ilmastoasioista ja kannustaa asukkaita arkisiin ympäristötekoihin. Ilmastosovelluksella asukkaat pääsevät helposti mukaan osaksi kaupungin tai kunnan ilmastotyötä. Kaupungit ja kunnat saavat samalla tietoa siitä, minkälaista ympäristötyötä asukkaat jo tekevät ja miten mahdollisuuksia tulisi kehittää.  

Maksuton työkalu kuntien ilmastoviestintään 

Mobiilisovelluksen käyttöönottajiksi haetaan myös uusia kaupunkeja ja kuntia, jotka haluaisivat tarjota sovelluksen asukkaidensa käyttöön. Sovellus on helppo yhdistää osaksi alueen omaa asukkaille kohdistettavaa ilmastoviestintää ja sen avulla voidaan innostaa kuntalaisia ilmastotekoihin. Samalla applikaation kautta kerätään tietoa ilmastotyön tueksi ja poliittisen päätöksen teon pohjaksi niin paikallisella, kansallisella kuin EU-tasolla.  

Käytöstä ei aiheudu kustannuksia mukaan lähteville kaupungeille, sillä sen kehittämistä rahoitetaan osana kansainvälistä Horisontti 2020 -hanketta. 

Climate-campaigners.com -sivusto kokoaa yhteen ilmastoyhteisön, johon Lahden lisäksi kuuluu 12 muuta kestävää kaupunkia. Hankkeen taustalla on merkittävä määrä tutkimustietoa, jota arvioidaan useissa eurooppalaisissa yliopistoissa. Kerätty tieto toimii pohjana politiikkasuosituksille.

Hankkeessa on Suomesta mukana Lahden kaupungin lisäksi LUT-yliopisto sekä kansainvälisiä partnereita. Hanketta johtaa Linzin Johannes Kepler-yliopiston Energieinstitut yhteistyössä Irlannin kansallisen yliopiston (Galway) ja Norjan tiede- ja teknologiayliopiston (Oslo) kanssa. Lisäksi hankkeessa ovat mukana Lahden lisäksi Kapkaupunki, Dublin, Freistadt, Grenoble, Izmir, La Libertad, Linz, Milano, Pesaro, Skopelos, Trois-Rivières ja Vilna. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin Horisontti -ohjelma 2020, joka tukee tutkimus- ja innovointihanketta apurahalla nro. 101003815. Hanke kestää kevääseen 2024 saakka.

Lisätietoja