Hyppää sisältöön
Kuvituskuva CitiCap-mobiilisovelluksesta puhelimessa.

CitiCAP-sovellus

Vähennä päästöjäsi ja ansaitse – sovellus pähkinänkuoressa

CitiCAP-sovelluksen tavoitteena oli päästöjen vähentäminen ja ympäristötietoisuuden kasvattaminen.

Lahden CitiCAP-hankkeen keskeisin tavoite oli henkilöliikenteen päästöjen vähentäminen. Sovelluksen avulla kaupunkilaiset otettiin mukaan päästötalkoisiin ja palkittiin heitä ilmastoystävällisistä liikkumisvalinnoista.

Ilmastotavoitteet edellä

Lahden kaupungin ilmastotavoitteisiin kuuluu hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä. CitiCAP-hankkeessa tutkittiin, millainen käyttäjien liikkumisen hiilijalanjälki on sekä vähenevätkö sovelluksen käyttäjien liikkumispäästöt testivuoden aikana.

Kannustinjärjestelmä, joka palkitsee

Ladattuaan sovelluksen käyttäjä sai henkilökohtaisen liikkumisen päästöbudjetin. Viikoittaiseen päästöbudjettiin vaikuttivat erilaiset tekijät, kuten asuuko käyttäjä kaukana keskustasta tai onko hänellä useampia alaikäisiä lapsia.

Kun käyttäjä teki kestäviä liikkumisvalintoja, oli hänellä mahdollisuus alittaa viikoittainen budjettinsa. Palkintona alituksesta käyttäjän päästökauppatilille kertyi virtuaalieuroja, joilla käyttäjä sai lunastaa sovelluksen markkinapaikalla alennuksia paikallisten yritysten tuotteista tai palveluista, bussilippuja tai hankkeen pyöräilytuotteita. Ylityksestä käyttäjää ei rangaistu, vaan viikoittainen päästöbudjetti mahdollisti viisaat valinnat yhä uudestaan.

Päästöhinta nousi tai laski kollektiivisesti. Tämä heijastui suoraan myös kulkumuotojen hinnoitteluun ja sitä kautta kannusti käyttäjiä ilmastoystävällisiin valintoihin. Autoilija esimerkiksi tienasi vähentämällä ajamiaan kokonaiskilometrejä, matkustamalla kimppakyydeillä tai vaihtamalla sähkö- tai biokaasuautoon. Päästökattoa voitiin kiristää tietyn periodin jälkeen, mikä nosti päästöhintaa.

Mobiilipohjaista tietoa oman liikkumisen päästöistä

Sovellus mahdollisti liikkumisen päästöjen seurannan lisäksi esimerkiksi omien liikkumismäärien seurannan.

Sovellus mittasi hiilipäästöjen tuottamista kulloinkin valitun liikkumismuodon pohjalta. Sovellus tunnisti liikkumismuodon liikkumisnopeuden ja tärinän perusteella. Eri kulkumuodoille määriteltiin näitä vastaavat päästökertoimet, jolloin vaikkapa julkisen liikenteen käyttö söi kiintiötä vähemmän kuin yksityisautoilu. Sovellukseen ladattu päästökiintiö väheni kullakin matkalla tuotetun hiilimäärän mukaisesti.

CitiCAP-sovellus oli ladattavissa App Storessa ja Google Playssa.