Siirry suoraan sisältöön

Hennalan ideakilpailu 2016

Senaatti-kiinteistöt ja Lahden kaupunki järjestivät yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa Hennalan kasarmialueen rakentamattoman länsiosan suunnittelusta ideakilpailun kutsukilpailuna.
Ideakilpailun havainnekuva.

Ideakilpailun tarkoituksena oli tuottaa visio uudesta asuinalueesta Lahden Hennalan kaupunginosaan, entiselle armeijan käytössä olleelle harjoituskenttäalueelle.

Kilpailutehtävänä oli ideoida historiallisen kasarmiympäristön viereen omaleimainen asuinalue, joka on toteutettavissa vaiheittain. Suunnittelulla haettiin ympäristöön sopivaa, paikan historiaa ja henkeä korostavaa, monipuolista asumista mahdollistavaa sekä kaupunkikuvallisesti laadukasta ja kustannustehokasta ratkaisua. Kilpailu toimii jatkosuunnittelun ja asemakaavoituksen pohjana.

Kilpailualueena oli rakennetun kasarmialueen länsipuolella oleva noin 30 hehtaarin suuruinen rakentamaton harjoituskenttäalue, joka on kokonaisuudessaan valtion omistuksessa.  Keskeinen kilpailutehtävä oli ratkaista alueen kokonaisrakenne ja -mitoitus. Pääosa suunniteltavasta rakentamisesta on asuntoja, kaikkiaan noin 100 000 k-m2. Alueen länsiosassa oleva Halkomäki säilytetään virkistysalueena ja ulkoilureittien suunnittelu alueelle oli osa kilpailutehtävää. Alueen rakentaminen voi alkaa ensi vuosikymmenellä.

Kilpailuun valittiin viisi työryhmää osallistumishakemusten perusteella. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 31 kappaletta ja taso oli korkea.

Voittajatyössä kukkaisvoimaa

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti valita kilpailun voittajaksi ehdotuksen Flowerpower, jonka tekijät ovat:

Kangas ja Vuorinen Arkkitehdit Oy: arkkitehdit SAFA Esa Kangas ja Johanna Vuorinen,
Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson: arkkitehti SAFA Kristina Karlsson,
Masu Planning: maisema-arkkitehdit MARK Malin Blomqvist ja Inka Norros,
sekä liikennesuunnittelun asiantuntijana Jouni Ikäheimo, DI, Trafix Oy ja avustajana Petri Clusius, Amfibi Ky.

Kunniamaininnan sai ehdotus Kehys, jonka oli laatinut Serum-arkkitehdit Oy:n työryhmä.​