Siirry suoraan sisältöön

Hiihtoladut ja lenkkipolut

Hiihtäjä urheilukeskuksen laduilla.

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa 

myös laduilla, lenkkipoluilla, puistoissa, ulkoilu- ja leikkialueilla, ulkokentillä tulee huomioida yleiset ohjeistukset ja hygienia valtioneuvosten ja alueen hyvinvointiyhtymän päivittyvien ohjeiden mukaan. - Pidä turvaväli!

_ _ _

Salpausselän ja Lahden alueen hiihtolatu- ja retkeilyreittiverkosto on ainutlaatuinen luontoliikunnan harrastuspaikka. Eritasoisia ja helposti saavutettavia hiihto- ja lenkkeilyreittejä löytyy ympäri Lahtea.

Ympäri Lahtea ja Salpausselän harjumaastoon sijoittuvaa latuverkostoa on kaikkiaan noin 180 kilometriä, josta valaistuja reittejä noin 70 kilometriä. Upea latu- ja retkeilyverkosto on helposti saavutettavissa oleva luontoliikunnan harrastuspaikka niin kesällä kuin talvellakin. Kuntoilijat, harrastajat ja perheet voivat valita mieleisensä hiihtolenkin oman kunto- ja taitotasonsa mukaisesti.

Talvisin ladut ovat vain hiihtäjien käytössä, kävely ja koirien ulkoiluttaminen laduilla on
kielletty. Talvisin myös järvet tarjoavat olosuhteiden salliessa mahdollisuuden kävelyyn,
luisteluun ja hiihtoon.

Hiihtäjien puku- ja pesutilat

Lahden urheilukeskuksen pukuhuoneet ja suihkutilat ovat hiihtäjien käytettävissä. Pukutilat ovat avoinna ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Tilat sijaitsevat Lahden Stadionin pääkatsomorakennuksessa. Hiihtäjät voivat myös hyödyntää urheilukeskuksen läheisyydessä olevan Lahden uimahallin palveluita.

Urheilukeskuksen suksivoitelutila on käytössä ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Voitelutilat sijaitsevat Lahden Stadionin mäkikatsomorakennuksessa.

Lisätietoja

Mäkikatsomon liikuntapaikanhoitajat (ma-pe klo 7–21.30, la-su klo 8–16)
p. 050 559 4154

Suurhalli liikuntapaikanhoitajat (ma-su klo 7–22)
p. 044 716 1577

 

 


Miten latupohjat tehdään?

Latupohjien tamppaukseen päästään, kun lunta on kertynyt kymmenkunta senttiä. Tamppaustulos on hyvä, kun lämpötila on nollassa tai hieman pakkasen puolella. Jos latupohja tehdään suojasäällä, niin pakkasten palattua se muuttuu ikävän jäiseksi. Suurin osa reiteistä tampataan kahteen tai kolmeen kertaan, jotta pohjasta saadaan riittävän kestävä.

Riittävä lumimäärä ladunteossa on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Jos lunta on liian vähän, niin suksi voi karahtaa hiekkaan alamäessä. Ensilumilla on syytä siis olla tarkkana!

Latujen kunnossapito

Latureittien kunnostus- ja korjaustyöt aloitetaan jo alkusyksystä. Kesän vesisateiden jäljiltä saattaa olla runsaasti uria paikattavaksi. Kunnossapitoon lisähaasteensa tuovat myös hidaskulkuinen maasto, osittain pitkät etäisyydet sekä reittien varrella tehtävät puunkaatotyöt.

Säävaihtelut ovat latuverkoston ylläpidon kannalta suurin haaste, esimerkiksi lumimyräkän jälkeen ladut kunnostetaan yksi kerrallaan käytettävissä olevien resurssien mukaan. Mittavan latuverkoston samanhetkinen kunnostustyö ei ole mahdollista yksistään jo latukoneiden rajallisen kapasiteetin vuoksi. Lahden ladut pyritään pitämään hiihtokunnossa kohtuullisella vasteajalla.