Siirry suoraan sisältöön

Lahden energiantuotanto kehityksen kärjessä

Lahteen valmistuu syksyllä 2019 uusi biovoimalaitos Kymijärvi III, jonka myötä kaupungissa on luovuttu kokonaan kivihiilen käytöstä. Uusi biolaitos käyttää täysin joko PEFC- tai FSC-sertifioitua puupohjaista biopolttoainetta.
Biovoimalaitos

​Lahden kaupungin energiayhtiö Lahti Energia on kehittänyt energiantuotantoaan, tärkeänä tavoitteena vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Energiayhtiö kehittää myös uusia energiaratkaisuja ja -palveluita, jotka liittyvät muun muassa uusiutuvan energian hajautettuun tuotantoon ja sähköiseen liikenteeseen.

Paikallisesti tuotettua biokaasua ajoneuvoihin

Lahdessa sijaitsee Suomen suurin biokaasua valmistava tuotanto- ja jalostuslaitos LABIO Oy. Laitos käyttää seudulta erilliskerättyä biojäteraaka-ainetta biokaasun jalostukseen.

LABIO tuottaa biokaasua vuodessa määrän, mikä vastaa noin 4500 henkilöauton tai 140 kaupunkiliikenteen bussin vuosittaista polttoainekulutusta. LABIOn tuottama biokaasu ohjataan Gasumin kaasuverkkoon.

Neuvoa ja työkaluja energian säästämiseksi

Lahden kaupunki on yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittänyt asukkaille sähköisen energiavalinta.fi -työkalun, jolla voidaan vertailla kiinteistölle soveltuvien uusiutuvien energiamuotojen käyttömahdollisuuksia sekä kustannuksia. Palvelu tarjoaa asukkaalle myös yhteystiedot yrityksiin, jotka tarjoavat uusiutuvien energiamuotojen ratkaisuja kiinteistöille.

Lahden kaupunki antaa ympäristöneuvontaa henkilökohtaisesti pääkirjastolla ti-to klo 12-16 sekä puhelimella ja sähköpostilla. Lainattavissa tavaroissa on mm.suosittu lämpökamera ja laatikkopyörä.

Olemassaolevan asuinrakennuskannan energiatehokkuuden ja ilmastopäästöjen vähentämiseen tähdätään Canemure-hankkeessa.

Yhteystiedot

ymparisto (at) lahti.fi ja p. 044 416 2762

projektipäällikkö Pauli Piekkari (Canemure-hanke) pauli.piekkari at lahti.fi