Siirry suoraan sisältöön

Tupakka ja nikotiinivalmisteet

Lahden ympäristöterveys valvoo tupakkalain ja sen säännösten toteutumista alueellaan.

​Tupakkalaissa on säädöksiä esimerkiksi myynnistä, luovuttamisesta ja mainonnasta sekä tupakointikielloista ja rajoituksista. Lääkelaki säätelee nikotiinivalmisteiden myyntiä.  

Tupakan ja nikotiinivalmisteiden myyminen edellyttää myyntiluvan

Vähittäismyyntilupahakemus suositellaan tehtäväksi sähköisesti Valviran verkkopalvelussa. Hakemukseen liitetään tupakan myynnin omavalvontasuunnitelma ja myyntipisteiden sijainnin osoittava pohjapiirustus.

Nikotiinivalmisteiden myyntilupaa haetaan hakemuksella, jonka tulee sisältää ainakin lääkelain 54 a §:ssä luetellut tiedot. Hakemus ja omavalvontasuunnitelma toimitetaan Lahden ympäristöterveyteen.

Vähittäismyyntipaikan toiminnanharjoittajan vaihtuessa tai toiminnan muuttaessa eri osoitteeseen, on lupaa haettava uudelleen. Festivaaleihin ja muihin yleisötapahtumiin lupaa voidaan hakea määräaikaisena.

Hakemusten käsittelystä sekä myynnin vuotuisesta valvonnasta peritään vahvistetun taksan mukaiset maksut.

Lomakkeet löytyvät kohdasta Asioi verkossa.

Tupakointikieltomerkinnät

Tupakkalaissa kielletään tai rajoitetaan tupakointia työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja yleisissä kulkuneuvoissa. Tupakointikieltomerkintöjen ja tupakointiin tarkoitetun tilan osoittavien opasteiden on oltava näkyvillä niin työpaikoilla, julkisissa tiloissa, yleisissä kulkuneuvoissa kuin muissakin tupakkalain mainitsemissa kohteissa helposti havaittavissa.
 

Yhteystiedot:

Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30, p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi

Käyntiosoite:
Lahden kaupunki
Kaupunkiympäristön palvelualue
Rakennus- ja ympäristövalvonta
Askonkatu 2
15100 LAHTI