Hyppää sisältöön

Ahto vangitsee Malvan Valogalleriassa 

Malvan kaikkiin näyttelyihin on kulku Valogallerian kautta. Ahto on pysyvästi esillä Valogalleriassa. 

Malvan kaikkiin näyttelyihin on kulku Valogallerian kautta. Korkeudeltaan 15-metrinen Valogalleria, vanhan panimon ja uudisosan välissä, olisi jo sellaisenaan vaikuttava elämys. Valogalleria tarjoaa kuitenkin arkkitehtuurinsa lisäksi seinän kokoisen vangitsevan taideteoksen. 

Vuorovaikutteisesti kävijävirran liikkeiden mukaan muuttuvan, moniaistisen teoksen nimi on Ahto. Sen on Malvan tilauksesta juuri Valogalleriaan tehnyt Ekho Collective, joka on suomalainen huimassa nosteessa oleva nuorten taiteilijoiden ryhmä. Ahto on liitetty Malvan taidekokoelmaan ja on pysyvästi esillä Valogalleriassa. 

 – Tilauksen lähtökohtana oli halu toivottaa kävijät tervetulleiksi ja peremmälle Malvaan. Halusimme, että teos on näyttävä ja vuorovaikutteinen mutta mahdollisimman vaivaton. Katsojan ei siis tarvitse tehdä mitään erityistä: vain kulkea sen ohi tai pysähtyä sen äärelle, ja teos reagoi, museoamanuenssi Susanna Korhonen kertoo. 

Vesi muodon ja äänen inspiraationa

Malva on ajassa kiinni, ja yhtenä punaisena lankana ovat juuri digitaaliset ja vuorovaikutteiset sisällöt. Ahto hyödyntää liikkeentunnistusteknologiaa ja simulaatioalgometria. 

Teos on lainannut muotokielensä vedeltä, mutta oikeaa videokuvaa virtaavasta olomuodosta ei nähdä. Vesiteema kytkeytyy Lahteen Vesijärven rannalla ja legendaarisen Mallasjuoman vuosikymmenten toimintaan veden jalostajana nyt uuteen käyttöön otetussa panimorakennuksessa. 

Äänimaailmaan on nauhoitettu solinaa, kohinaa ja virtausta. Ahto elää omaa elämäänsä ja on joka kohtaamisella erilainen. Se voidaan kokea myös kolmannen kerroksen Valoparvelta. 

Ekho Collektiven jäsenet ovat taiteen, muotoilun ja teknologian ammattilaisia. Kollektiiviin kuuluvat Minja Axelsson, Essi Huotari, Saara-Henriikka Mäkinen, Joonas Nissinen, Ilmari Pesonen, Kalle Rasinkangas ja Iina Taijonlahti.

Teksti: Leena Huovila

Tämä artikkelin osa julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 1/22. Lue kaikista Malvan näyttelyistä näköislehdestä.

Aihealueet