Hyppää sisältöön

Energian säästöä ulkovalaistuksen ajastamisella

Lahden kaupungin ulkovalaistus on mukana kaupungin taloustalkoissa energian säästön muodossa. Tämä vaikuttaa siihen, että kaupunkilaiset ovat joutuneet totuttelemaan hieman uudenlaiseen ulkoalueiden valaistustasoon.
Kuvituskuva yöllisestä kaupungista, jossa kaupungin valaistus korostuu.

Kaupungin ulkovalaistusta vähennettiin loppukesän ja alkusyksyn aikana syttymisen ja sammumisen välisen ajanjakson osalta rajoittamalla valaistusta 15-30min valaistun jakson kummastakin päästä. Valaistusta rajoitettiin yhteensä 30-60min/vrk, joka on tuonut säästöä noin 150€/vrk. Syksyn pimetessä syttymis- ja sammumisajankohdat on palautettu ennalleen mahdollisten vaaratilanteiden vähentämiskesi.  Keskustan ulkopuolisilla alueilla toteutettua osittaista yö-sammutusta on kuitenkin aikaistettu tunnilla, eli keskustan ulkopuolella katuvaloista vain puolet palaa klo 21-06 välisen ajan.

Parhaillaan LE-sähköverkko suorittaa valaistuksen huoltokierrosta, jossa tarkastetaan ja korjataan koko kaupungin valaistusverkkoa. Työ vaatii tekijänsä ja tämä vaikuttaa muiden korjaustoimenpiteiden pidentyneeseen korjausaikaan. Pahoittelut mahdollisista viivästyksistä.

Pimeän ajan ja valaistuksen vähentäminen on madaltanut hieman valaistuksen tasoa, joten pidetään itsemme valppaina liikenteessä ja käytetään heijastimia!

Lue lisää katuvalaistuksesta kaupungin sivuilta.

Lue lisää sähköverkosta Lahti Energia Oy:n sivuilta.

Aihealueet