Hyppää sisältöön

Ensimmäinen maastoliikuntapolku valmistumassa Salpausselälle

Salpausselkä Trails -hankkeen tulokset näkyvät jo Salpausselän metsissä. Luonnonläheiseen ulkoiluun tarkoitetuista maastoliikuntapoluista ensimmäisenä valmistuu rengasreitti Raviksen Rento.
Salpausselän polut tehdään laajalle äyttäjäryhmälle.

Maastoliikuntapolku Raviksen Rento on noin 3,5 kilometrin mittainen rengasreitti, merkityistä maastopoluista lyhyin ja maaston vaativuudeltaan helpoin. Raviksen polku soveltuu kevyeen kävelylenkkeilyyn sekä aloitteleville polkujuoksijoille ja maastopyöräilijöille. Nimensä mukaisesti polun lähtöpiste on Vanhalla Raviradalla.

Maastoliikuntapolut merkitään maastoon monikäyttöä osoittavilla merkeillä ja kukin reitti oman tunnusvärinsä mukaisilla nuolimerkeillä. Reittimerkit ovat heijastavat, jotta ulkoilu onnistuu myös pimeän aikaan otsalampun tai pyörävalojen kanssa. Ensimmäisen valmiin polun, eli Raviksen Rennon reittimerkinnät saadaan maastoon lokakuun loppuun mennessä.

Merkittyjä polkuja tulee Salpausselän maastoon noin viisi. Rengasreittejä tulee kolme-neljä ja jana-/siirtymäreittejä kaksi. Polkuja voi varovaisuutta noudattaen jo nyt käyttää jalkaisin ja maastopyöräilyyn, kunhan huomioi, että reittimerkinnät ovat keskeneräisiä ja poluilla saattaa edelleen olla tuulenkaatoja tai muita yllättäviä esteitä.

Reittitiedot tulossa nettiin ja puhelimeen

Maastoliikuntapolkuja on syksyn aikana siistitty ja kunnostettu osin Tiirismaan Ladun talkootyönä. Poluilta on raivattu oksia ja risteysnäkyvyyden takia joitain vesakoita. Muutamissa kohdissa on viety kevyt sorakerros suojaamaan puiden juuria. Alueella olevia vanhoja taistelupoteroita suojataan ohjaamalla kulkua maapuilla, jotta käytön lisääntyminen poluilla ei kuluttaisi muinaismuistoksi luokiteltavia poteroita.

Polkureitistön tiedot päivitetään Lahden kaupungin sivuille. Sivustolle tulee reiteistä mm. reittiselostukset ja polkuetiketti. Myöhemmin sivustolle lisätään ladattavat gpx-jäljet. Reittien lähtöpisteille laitetaan QR-koodimerkit, joiden kautta tiedot saa nettisivulta myös suoraan omaan älypuhelimeen. Kaikkien maastopolkureittien valmistuttua käyttökuntoon polut merkitään myös Lahden sähköiseen karttapalveluun ja lähtöpisteille opastauluihin.

Salpausselkä Trails -maastoliikuntapolut toteutetaan yhteistyössä kaupungin ja Tiirismaan Latu ry:n kanssa. Kyseessä on pilottihanke ja näillä nyt merkittävillä poluilla kerätään kokemusta myös talviulkoilun ja hiihdon yhteensovittamisesta lähiulkoilualueella.

Lisätietoja,
reittikoordinaattori Tiina Riikonen, 050 5601770, maastopolut.lahti@gmail.com

Lue lisää hankkeesta