Hyppää sisältöön

Jade Ventoniemi näkee tulevaisuutensa Lahdessa

Sosiaalisen median vaikuttaja pitää siitä, että pyörällä pääsee nopeasti mihin vain keskustassa.

Avantouinti, pyöräily kaupungin läpi, joulutorttu, kaalikääryle, hiihto Salpausselällä! Kuinka moni suomalainen ymmärtää, miten suuria elämyksiä nämä voivat olla? 

jaja.ciao-Instagram-tilillä Yhdysvalloista kotoisin oleva Jade Ventoniemi jakaa ihastuksen ja ihmetyksen aiheita reippaasti yli 32 tuhannelle seuraajalleen. Useat tilanteista on kuvattu Lahdessa, johon hän muutti neljä vuotta sitten.

Nytkin tapaamme Jaden kanssa satamassa Kahvila Karirannassa, jossa hän on maistanut ja kuvannut korvapuustia ja useita muita herkkuja. Ja kyllä, hän on edelleen innostunut asioista, joita eteen tulee, vaikkapa kävelystä Vesijärven jäällä harmaana talvipäivänä. 

Rakkaus pääsyy muuttoon

Pääsyy Suomeen muuttoon oli rakkaus Henri Ventoniemeen, jonka Jade tapasi opiskellessaan yliopistossa Floridassa. Pohdintojen jälkeen pariskunta päätti viisi vuotta sitten muuttaa yhdessä Suomeen, jossa Henri pelaa ammatikseen koripalloa.

Muutos oli suuri, sillä Jade on kotoisin Atlantan kaupungista, jonka päivän keskilämpötila kesäisin on yli 30 astetta. Atlantan metropolialueella asuu 5,8 miljoonaa ihmistä. 

– Olin onneksi ehtinyt Henkan kanssa vierailla Suomessa monta kertaa ennen muuttoa. Totta kai oli vaikeaa jättää amerikkalainen perheeni, mutta äitini on onnellinen puolestani. Hänkin on jo käynyt kokemassa täällä neljä vuodenaikaa. 

Ensimmäinen vuosi Suomessa oli silti vaikea, sillä Ventoniemet muuttivat ensin Uuteenkaupunkiin, jossa he eivät tunteneet ketään ennestään. Vuoden kuluttua Lahti tuntui Jadesta heti paljon kutsuvammalta, mutta korona-aika iski väliin, kun piti tutustua ihmisiin ja ympäristöön. Onneksi Henrin Hyvinkäällä asuvat vanhemmat olivat suurena tukena.

Jade aloitti tutustumisen Suomeen ja suomalaisiin avoimesti. Aluksi hän pääsi opettamaan englantia kansalaisopiston verkkokurssilla. LAB-ammattikorkeakoulun opintojen kautta hän pääsi markkinoinnin harjoitteluun. Jade teki myös työsuhteessa kansainvälistä markkinointia Kempowerilla, minkä jälkeen hän syksyllä 2023 ryhtyi yrittäjäksi, joka auttaa yrityksiä sisältömarkkinoinnissa.

– En ehtinyt Yhdysvalloissa tehdä uraa valmistumisen jälkeen, joten olen Suomessa kokeillut monenlaisia töitä, joita ensin pystyin tekemään vain englanniksi. Osaan suomea jo kohtalaisen hyvin mutta en vielä niin, että voisin tehdä kokonaan töitä suomeksi. 

Lyhyt matka metsään

Kahviloissa, kaupoissa, työ- ja urheilukavereiden kanssa Jade puhuu suomea, samoin ohjatessaan pari kertaa viikossa spinningiä lahtelaisella salilla. Sosiaalisessa mediassa Jade kertoo asioista useimmiten englanniksi mutta valottaa elämää ja kulttuurieroja myös suomeksi.

Hauskasti hän näyttää, kuinka suomalainen saattaa selvitä puhelusta vain muutamalla moi- ja joo-sanalla.  

Tätä kaikkea Jade voisi tehdä monessa muussakin paikassa, mutta miksi Ventoniemet ovat valinneet juuri Lahden?  

– Viihdymme tosi hyvin Jalkarannassa, jossa nykyään asumme, sieltä on lyhyt matka rantaan ja metsään. Pääsen pyörällä nopeasti mihin vain keskustassa, ja täällä on myös hyviä ravintoloita ja kahviloita. Urheilun ja liikunnan kautta olen saanut ystäviä. Vaikka olen avoin asumaan välillä missä vain, nyt näen tulevaisuuden perheelle ja mahdollisille lapsille juuri Lahdessa.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu kokonaan Kaupunkilainen-lehdessä 1/24.