Hyppää sisältöön

Siskokset löysivät Lahdesta pysyvän kodin

Pilvi-Annukka Äikäs ja Tuuli Leskinen muuttivat eri syistä Lahteen, mutta iloitsevat toistensa läheisyydestä ja kaupungin kulttuuritarjonnasta.

Lahtelainen musiikkielämä yhdistää siskoksia Tuuli Leskistä ja Pilvi-Annukka Äikästä, Tuulia harrastajana ja Pilviä ammattilaisena. Lahteen he muuttivat eri syistä, mutta iloitsevat toistensa ja muiden sukulaisten läheisyydestä. 

Sisarukset ovat kasvaneet Ilmajoella, josta Tuuli lähti ensin opiskelemaan äidinkielenopettajaksi Joensuuhun ja löysi sieltä lahtelaisen miehen. Kun pariskunta muutti Lahteen vuonna 1997, Tuuli päätyi mielestään ”kauhean isoon kaupunkiin”. Aikaisemmin hän oli käynyt Pekkansa kanssa Salpausselän kisoissa, jotka kuuluvat edelleen perheen talvitraditioihin. 

Varsin pian muuton jälkeen Tuuli sai ensimmäisen työpaikkansa Orimattilasta. Nykyään hän opettaa äidinkieltä Koulutuskeskus Salpauksen keskustan kampuksella ja on tyytyväinen.  

– Miehen sukulaiset ja omat työkaverit juurruttivat minut Lahteen, sillä aluksi tuntui vaikealta tutustua ihmisiin. Se on onneksi muuttunut. 

Ykkösvaihtoehdoksi Lahti

Kun Pilvi-Annukka haki muutama vuosi myöhemmin opiskelemaan musiikkia, hän laittoi yhdeksi vaihtoehdoksi Lahden juuri siskonsa vuoksi. Paikka konservatoriossa aukesi 2001. 

– Kun tulin pääsykokeisiin, sisko oli vastassa. Olin tosi iloinen, kun pääsin aloittamaan täällä enkä missään ihan vieraassa paikassa.  

Konservatorion ammattilinjan jälkeen Pilvi-Annukka ehti vielä opiskella silloisen Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksella lauluun erikoistuneeksi musiikkipedagogiksi, mikä alkoi avata hänelle alan töitä.  

Nykyisin hän opettaa laulua Wellamo-opistossa ja Hauskat Sävelet -musiikkikoulussa ja tekee keikkoja laulavan kanttorin Aurora Ikävalkon sijaisena Keski-Lahden seurakunnassa. Hän on laulanut solistina useiden kuorojen produktioissa ja esittänyt mm. oopperarooleja Lahden Urkuviikkojen ja Lahden oopperayhdistyksen tuotannoissa. 

– Vaikka freelancerina leipä on palasina, on ihanaa, että olen päässyt tekemään monipuolisia töitä Lahdessa. Ainoastaan kesällä en ole täällä vaan laulan Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa niin kauan, kuin sinne huolitaan.

Kaupunki haltuun kävellen

Monipuolinen musiikkitarjonta on vetänyt puoleensa myös Tuulia, joka on laulanut kuorossa ja työporukan bändissä. Hän käy myös mielellään kuuntelemassa ammattilaisia esimerkiksi Sibeliustalon Finlandia-klubilla. Kovin usein sisarukset eivät pääse yhdessä kuuntelemaan keikkoja, sillä Pilvi työskentelee iltaisin.  

Muusta kulttuuritarjonnasta Pilvi käyttää ahkerasti pääkirjastoa, jossa on hyvä palvelu ja harjoitushuoneita muusikoille. Tuuli käy mielellään Kaupunginteatterissa ja teatteri Vanhassa Jukossa, ja molemmat pitävät Kino Iiriksen ohjelmistosta ja tunnelmasta, Pilvi päivänäytöksissä. 

Yhdessä sisarukset ovat ottaneet kaupunkia haltuun maanläheisesti kävelylenkeillä. Tuuli asuu Tonttilassa ja Pilvi Asemantaustassa, joten yhteinen lenkki voi onnistua esimerkiksi Pikku-Vesijärven puistossa lähellä kummankin työpaikkoja. Pilvi kävelee myös pääosan työmatkoistaan. 

– Joka paikkaan on lyhyt matka, eikä edes iltaisin pelota, molemmat kertovat. 

Vaikka sisaret ovat kasvaneet Pohjanmaalla, heillä on vahvat siirtokarjalaiset juuret, joita Tuuli vaalii myös sukuseuran hallituksessa. Osa vanhemmista sukulaisista oli päätynyt Lahteen jo ennen heitä ja tarjosi apua kotiutumiseen. Nyt Tuuli ja Pilvi-Annukka pääsevät jatkamaan perinnettä, sillä heidän veljentyttärensä on aloittanut lauluopinnot Lahdessa.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu kokonaan Kaupunkilainen lehdessä 1/24.