Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja vastasi lasten ja nuorten kysymyksiin livelähetyksessä

Ahtialan koululla tiistaina 25.5. järjestetyssä livelähetyksessä kaupunginjohtaja Pekka Timonen vastasi lahtelaisten peruskoululaisten kysymyksiin ajankohtaisiin aiheisiin, kaupungin toimintaan, nuorten vapaa-aikaan sekä kaupunginjohtajan työhön liittyen.
Timosta haastatelleet pian peruskoulusta valmistuvat viestintäpainotteisen luokan oppilaat Joel Poskiparta ja Rasmus Aallonen kertoivat kesäloman jälkeen suuntaavansa lukio-opintojen pariin.

Kysy kaupunginjohtajalta -livelähetyksessä Ahtialan koulun yhdeksäsluokkalaiset Rasmus Aallonen ja Joel Poskiparta esittivät Teams-yhteyden välityksellä kaupunginjohtaja Pekka Timoselle lahtelaisia lapsia ja nuoria askarruttavia kysymyksiä. Tilaisuuteen osallistui parhaimmillaan yli 100 luokkaa!

Livelähetystä varten koululaisilla oli mahdollisuus lähettää ennakkokysymyksiä. Niitä saapui runsaasti, 157 kappaletta. Lähetetyistä ennakkokysymyksistä haastattelijat valitsivat livelähetyksessä esitettävät kysymykset. Ennakkokysymysten lisäksi osallistujien oli mahdollista esittää lisää kysymyksiä Teams-tilaisuuden chat-kentässä.

Koulutuksen merkitys korostui livelähetyksen keskustelussa

Livelähetyksessä keskusteltiin koulusta ja oppilaiden arjesta. Kaupunginjohtaja pääsi vastaamaan muun muassa siihen, mitä aineita koulussa on hyvä olla ja voisiko jotain jopa jättää pois. Lisäksi esimerkiksi kouluruoka herätti paljon keskustelua.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen nosti kouluttautumisen merkityksen esille lähetyksessä. Hän näki sen avaintekijäksi myös Lahden menestymisessä: ”Lahti tarvitsee teitä, te olette Lahden tulevaisuus. Teidän osaamisenne, tieto ja taito ja halu kehittää Lahtea tekee Lahdesta juuri sellainen kuin te itse haluatte. […] Lahti on teidän.”

Minkälaisiin kysymyksiin kaupunginjohtaja pääsi vastaamaan?

Lapset ja nuoret kysyivät kaupunginjohtajalta kysymyksiä kaupunkiin, nuorten arkeen ja vapaa-aikaan sekä kaupunginjohtajan työhön liittyen. Nuoret olivat kiinnostuneita siitä, minkälaiset vaikuttamismahdollisuudet kaupunginjohtajalla on, mitä hänen työnkuvaansa kuuluu ja onko kaupunginjohtajan työ mukavaa. Lisäksi nuoria kiinnostivat kaupungin rakennushankkeet, projektit ja liikuntamahdollisuudet.

Katso Kysy kaupunginjohtajalta -livelähetyksen tallenne Lahden kaupungin Youtube -kanavalta. Tallenne on katsottavissa ti 8.6.2021 saakka.

Katso tallenne kaupungin Youtube-kanavalla

Nuorten kysymyksiä kaupunginjohtajalle

Rajallisen ajan takia kaikkiin kysymyksiin ei ehditty vastaamaan suorassa lähetyksessä. Voit lukea alta vastaamatta jääneet kysymykset ja niiden vastaukset. Vastaamassa ovat olleet kaupunginjohtaja ja kaupungin asiantuntijoita.

 • Rata toivottavasti päästään rakentamaan syksyllä 2021. Sitä on suunniteltu vanhan viljelypalstan kohdalle. Ahtialan frisbeegolf-rata oli asukkaiden idea. Lahtelaiset äänestivät osallistuvan budjetoinnin ideoista syksyllä 2021 ja päättivät äänestämällä, että rahaa käytetään frisbeegolf-radan rakentamiseen.

 • Kiitos ideasta! Palaute on välitetty vihertoimelle, joka vastaa frisbeegolfpaikoista.

 • Joka vuosi joitakin leikkialueita perustetaan tai vanhoja kunnostetaan. Tänäkin vuonna kunnostetaan ainakin neljää leikkipaikkaa ja uusi rakennetaan esimerkiksi Rakokiveen.

 • Kyllä, isoja ja pieniä asioita. Esimerkiksi vesiliikuntakeskus- ja kylpylä Kisapuiston viereen Ranta-Kartanoon. Kesäksi torille tulee EM-kisakatsomo ja erilaisia ympäristöpääkaupungin tapahtumia on luvassa lahtelaisille syksyksi.

 • Kiitos ideasta! Se on välitetty puistosta vastaaville suunnittelijoille.

 • Elokuvateattereita ylläpitävät yleensä yksityiset yritykset tai innokkaat elokuvaharrastajat, jotka miettivät sopivat paikat elokuvateattereille. He joutuvat miettimään, kuinka paljon potentiaalisia asiakkaita leffateatterissa olisi.

 • Sähköpotkulaudat lahtelaisten käyttöön tuonut Tier-niminen yritys.

 • Toukokuun aikana kaupunki mahdollistaa jokaiselle työntekijälle tunnin työaikaa ympäristön siivoamiseen ja muita toimijoita haastetaan myös. Samalla kerätään tietoa siitä, kuinka paljon maskeja on roskana ympäristössä. Lahti ja Lappeenranta haastavat kaikki yhdeksi tunniksi maailman suurimpiin siivoustalkoisiin

  Kaupunki on mukana mahdollistamassa siivoustalkoita, joita esim. asukasyhdistykset järjestävät  – nyt korona-aikana niitä ei tosin ole voitu juuri järjestää.

 • Lahden kaupungin kunnallistekniikka lisää roska-astioita vuosittain kaupunkilaisten käyttöön. Käytössä on pisteytysjärjestelmä astian tarpeellisuudesta. Esimerkiksi leikkialueiden ja bussipysäkkien roska-astiat ovat kaupungin hankkimia ja tyhjentämiä. Julkisilla kiinteistöillä ja liikunta-alueilla on roska-astiat alueiden käyttäjien tarpeisiin. Näillä alueilla syntyy esim. juoma- ja makeispakkauksia. Kioskeilla ja kaupoilla on roska-astiat ulko-oven läheisyydessä liikkeestä ostettujen elintarvikkeiden pakkauksia varten, kuten esim jäätelöpapereille. Roskan synnyttyä se on pidettävä itsellä, kunnes roska-astia löytyy. Valitettavasti kaikki eivät näin toimi. Roskia voi kerätä esim paperi- tai muovipusseihin ja laittaa isoihin roska-astioihin. Käsien pesusta on huolehdittava roskan poiminnan jälkeen. Roskatonta kesää!

 • Hieno aihe teille MOK-viikolla! Lahti on teettänyt selvityksenkin robottibusseista jo muutama vuosi sitten. Niiden kehittymistä seurataan.

 • Ruoan laatu on jokaiselle hiukan erilainen asia. Yksi pitää ohrapuurosta, toinen rakastaa kalapuikkoja. Ellan mielestä kasvispyörykät ovat viikon pelastus ja Eeliksen makaronivuoan kruunaa ehdottomasti kunnon ketsuppitöräys. Yhteistä kouluruoan toteuttamisessa kaikille meille on kuitenkin pyrkimys ravitsemuksellisesti oikeaan ja ennen kaikkea maistuvaan ruokaan. Tässä meillä on tarkat ohjeet, joita pyrimme noudattamaan. Jos kouluruoka jonkun mielestä ei ole tarpeeksi maustettua, siihen voi tarvittaessa lisätä makuja itsekin ruokalinjaston lisämausteilla. Meille laatu on sitä, että pyrimme kuuntelemaan jokaisessa koulussa ruokailijoita ja toteuttamaan ruoat terveellisesti ja turvallisesti hyvä maku edellä. Ruoka on ehkä asia, joka maailmassa eniten jakaa mielipiteitä, joten haasteita meillä keittiöllä riittää.

 • Kouluruoan järjestäminen on Suomessa lakisääteistä, joten sen toteuttamisesta vastaa loppukädessä kaupungin päättäjät. Meillä ateriapalveluilla on suuri vastuu toteuttaa kouluruokaa niissä raameissa, jotka meillä on käytettävissä. Kouluruokaan käytettävä raha on rajallinen, mutta ammattilaisina laitamme kaikkemme likoon, jotta koululaisilla olisi hyvä ja ravitseva ruokailuhetki jokainen koulupäivä. Se on vähän kuin viikkoraha. On pohdittava jokainen päivä, miten saa rahat riittämään koko viikoksi. Mitään emme laita säästöön vaan pyrimme tarjoamaan jokaisena päivänä toivottavasti kaikille hyvän ruokahetken.

 • Kouluruoan sisältöön ja ruokailun toteutukseen voi jokainen koululainen vaikuttaa olemalla aktiivinen ja antamalla palautetta. Mielellään kuulisimme mielipiteesi joka päivä ruokailun yhteydessä. Keittiön henkilökunta ei koskaan pahastu kehittämisideoista ja toiveista, joita teillä on. Toki mieltä lämmittää myös kuulla kehuja, jos ruoka on maistunut. Se auttaa meitä jaksamaan joskus kiireisessäkin arjessa. Voit antaa palautetta myös nettisivuillamme ja halutessasi voit pyytää myös vanhempasi mukaan lähettämään terveisiä meille. Syksyllä olemme järjestämässä kaikille koululaisille kouluruokakyselyn, johon toivomme runsasta osanottoa. Muistetaan tämäkin, niin saamme entistä enemmän vinkkejä hyvien, maistuvien ruokien kehittelyyn.

 • Toivottavasti! Kauppa on yksityinen yritys, joten ei ole tiedossa perustetaanko sellainen Lahteen. Ainakin Asemantaustassa on aasialainen ruokakauppa, jossa myydään japanilaisiakin ruokia.

 • Kaupunginjohtajan kuukausipalkka on noin 13 000 euroa. Sen lisäksi minulla on käytössä sähköpyörä työn puolesta.

 • Kisapuistoon laaditaan parhaillaan suunnitelmaa, joka sisältää myös tekojääradan. Suunnitelmasta päätetään syksyllä ja tekojää olisi suunnitelman hyväksymisen jälkeen käytössä ehkä jo talvella 2022-2023.

 • Sepänniemen kentän korjauksen yhteydessä ensi vuonna parannetaan alueen kenttäolosuhteita ja skeittiparkkia voidaan samalla selvittää.

 • Kyllä on tulossa. Kentät tulevat takaisin käyttöön vuoden 2022 kesään mennessä.

 • Niille on tarvetta. Uusiin, ympäri kaupunkia rakennettaviin monitoimitaloihin tulee aina myös uudet liikuntasalit, seuraava esimerkiksi Paavolaan.

  Mukkulaan suunnitellaan uutta yksityistä sisäliikuntahallia, jonka toteuttamista kaupunki pyrkii tukemaan.

Kysy kaupunginjohtajalta -lähetys toteutettiin yhteistyössä Lahden kaupungin perusopetuksen ja viestintäpalveluiden sekä Ahtialan peruskoulun kanssa. Tilaisuus on osa Skididialogi-toimintamallia, jota parhaillaan kehitetään usean yhteistyötahon kanssa. Tavoitteena on lisätä keinoja lasten ja nuorten kuulemiseen ja osallistamiseen heitä koskevissa asioissa. 

Lisätietoja

Petra Larvus, opetuksen suunnittelija, petra.larvus@lahti.fi, 044 4820790
Henrik Saari, vuorovaikutussuunnittelija, henrik.saari@lahti.fi, 044 4163820

 

Uutista päivitetty 3.6.2021 klo 15.04