Hyppää sisältöön

Kaupungintalo pintaa syvemmältä

Eliel Saarisen suunnitteleman Lahden kaupungintalon perusparannus alkaa kesäkuussa. Valmistelevia töitä on tehty jo useamman vuoden ajan ja tutkimukset ovat ulottuneet maalikerrosten alle aina rakenteisiin asti.

Kirurgin veitsi ja maalinpoistoaineet ovat konservaattori Elina Järvelän työvälineitä. Alkutalvesta ja kevään aikana Elina on tehnyt tarkkuuta vaativaa tutkimustyötä Lahden kaupungintalossa. Rakennuspintakonservaattorina työskentelevä Elina on tutkinut rakennuksen kiinteää sisutusta: seiniä, ovia ja lattioita. Työn tarkoituksensa on ollut selvittää, millainen kaupungintalon alkuperäinen värimaailma on ollut.

Osuuskunta Rotundan konservaattorien tiimi on tehnyt värimäärityksiä ja tutkinut, mitä kaupungintalon nykyisten pintojen alta löytyy. Erityisen haastavaksi työn tekee lukuisat aikaisemmin tehdyt väliseinämuutokset sekä edellinen perinpohjainen kunnostustyö.

Kaupungintalo remontoitiin edellisen kerran laajasti 1980-luvulla tulipalon jälkeen. Elina Järvelä toteaakin, että työ on silloin tehty erittäin kattavasti ja hyvin.

– Edustustiloissa olevat alkuperäisväritykset ja koristelut ovat olleet löydettävissä jo 1980-luvun remontin yhteydessä. Tällä kerralla havainnoidaan muun muassa pintojen kuntoa ja tarkistetaan 1980-luvun tutkimusten värimäärityksiä. Suuria yllätyksiä ei ole tullut vastaan.  Ikinä ei tietenkään voi tietää, mitä lopulta löytyy, kun syvempiin kerroksiin tulevassa purkutyövaiheessa mennään.

Tehtyjen tutkimusten mukaan kaupungintalon sisäosien värimaailma vastaa tällä hetkellä suurelta osin alkuperäistä. 1980-luvulla toteutetut uudenaikaiset pohjustusmateriaalit, struktuurit, työtavat ja maalit ovat kuitenkin luoneet värien heijastumiselle ja toistumiselle erilaisen pohjan kuin alkuperäisissä pinnoissa on alkujaan ollut.

Rotundan konservaattori Kirsi Karpio on mukana kaupungintalon remontissa jo toiseen kertaan. 1980-luvulla Kirsi oli opiskelijaryhmän mukana tekemässä kartoituksia ja kaivamassa alkuperäisiä värikerroksia esille ennen peruskorjauksen alkua. Nyt 2021 hän on mukana vastaavana konservaattorina.

– Onhan tämä aivan ainutlaatuinen tilanne päästä tutkimaan kaupungintaloa uudestaan neljänkymmenen vuoden kuluttua. Samalla hyvin tehdyn konservoinnin ja kartoitusten merkitys nousee esille. Sain myös olla mukana Saarisen suunnitteleman Joensuun kaupungintalon peruskorjauksessa 1990-luvun lopulla, mikä tarjosi hyvin referenssiaineistoa tälle Lahden kaupungintalon uudelle tutkimukselle. Kummassakin rakennuksessa vaikuttaa mm. osa huoneista olleen alkujaan tapetoitu. Ornamentiikka vaihtelee näissä tyyliltään jonkin verran vaikka joitain samantyyppisiä kuvioita löytyykin.

Työryhmä edustaa kaikkinensa vahvaa alan osaamista ja arkkitehtuurin tuntemusta. Konservaattoreiden työ on tältä erää loppusuoralla ja raportti tehdyistä havainnoista on valmistumassa ja sitä hyödynnetään kaupungintalon perusparannuksessa.

Tietoa hankkeesta ja aikatauluista

  • Vuonna 1912 valmistunut kaupungintalo edustaa tyylillisesti myöhäisjugendia.
  • Perusparannus toteutetaan allianssihankkeena. Allianssin toteuttajaosapuolena toimii SRV, ja suunnitteluosapuolen muodostaa kolmikko Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, Granlund Oy ja Ideastructura Oy.
  • Kehitysvaihe on alkanut 2020 ja sen aikana edistetään hankkeen suunnittelua sekä tehdään valmistelevia töitä.
  • Rakentaminen alkaa kesällä 2021.
  • Käyttöönotto arviolta kesällä 2023.

Teksti: Vuokko Kortelainen
Kuva: Juha-Pekka Huotari