Hyppää sisältöön

Kiertotalouden edelläkävijä Lahti 

Lahden tavoitteena on olla kokonaan jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050, kirjoittaa ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen. Teksti on osa Rihmat kiertoon -artikkelisarjaa.

Lahti on yksi Suomen kiertotalouden edelläkävijäkunnista, ja kaupunkina sitoutunut materiaalien hyödyntämiseen ja jätteen synnyn vähentämiseen. Tavoitteena on päästötön ja jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050. 

Jätteen hyödyntäminen on ollut Lahdessa jo pitkään esimerkillisellä tasolla. Suuri osa asukkaista on omaksunut lajittelun arkiseksi tavaksi ja lajittelee kotona syntyvät jätteet jopa kymmeneen jätelajiin. Kaatopaikalle päätyy enää puoli prosenttia yhdyskuntajätteestä. 

Lahdessa jätteet jatkokäsitellään Kujalan käsittelykeskuksessa, jonka yritysekosysteemi on ainutlaatuinen esimerkki kiertotaloudesta. Yritykset hyötyvät keskinäisestä yhteistyöstä – toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta. 

Lahden alueelta löytyy useita muitakin kiinnostavia kiertotalouden esimerkkejä kuten Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset, Fazerin ksylitolitehdas sekä Hartwallin biokaasulaitos. Sivuvirtoja hyödyntämällä toisen jätteestä tulee toisen raaka-ainetta. 

Lahdessa aloitettiin vuoden alussa lakisääteinen kotitalouksien poistotekstiilien keräys kolmella keräyspisteellä. Kerätyt tekstiilit käsitellään Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylaitoksella, ja lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kiertotalouden mukaisesti lahtelaisten tekstiileistä saatavaa kierrätyskuitua voidaan jälleen hyödyntää uusien tuotteiden, kuten langan, eristeiden ja akustiikkalevyjen valmistuksessa. 

Lahti on yksi kymmenestä Circwaste-hankkeen kiertotalouden edelläkävijäkunnista sekä mukana resurssiviisaiden edelläkävijäkuntien FISU-verkostossa, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää: 

Kiertotalouden edelläkävijä Lahti

Kiertotalous ei ole pelkkää kierrätystä

Kiertotalouden tiekartta

Tutustu Rihmat kiertoon -kampanjaan

Aihealueet