Hyppää sisältöön

Lahden CO2-pudottajat kiinnostavat myös maailmalla

Kutsuimme lahtelaisia viime keväänä kokeiluun, joka selvitti ympäristöystävällisen elämäntavan vaikutuksia terveyteen. Kokeilun rohkaisevat tulokset ovat herättäneet kiinnostusta sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti.
Osallistujat puistossa puun vieressä

Viisi rohkeaa ja uteliasta lahtelaista lähti viime kesänä muutosmatkalle, jonka aikana he halusivat selvittää, voiko luonnon kannalta kestävä elämäntapa tuoda hyvinvointia myös itselle ja läheisille. Kokeilun osallistujat noudattivat reseptiä, jonka takana oli Päijät-Sotessa toimiva, Suomen  ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri.

Kahden kuukauden jälkeen osallistujat kokivat merkittäviä muutoksia hiilijalanjäljessään ja terveydentilassaan. Eniten muutoksia koettiin henkisessä hyvinvoinnissa: kaikkiaan testiryhmä laski uupumuspisteitään yhteensä 36 prosenttia. Tulokset antavat esimerkin siitä, miten kestävä elämäntapa voi olla myös terveysteko.

Osallistujien muutosmatka tiivistettiin CO2-pudottajat sisältösarjaksi, joka ilmestyi syys–lokakuussa Lahden kaupungin Youtube- ja Instagram -kanavilla. Sarjan kuusi jaksoa on tavoittanut yli 27 600 katselukertaa Youtubessa ja yli 39 470 katselukertaa Instagramissa lokakuun loppuun mennessä. Videot ovat edelleen katseltavissa ja katselukertojen määrä vielä kasvaa.

Kokeilun tulokset ovat kiinnostaneet myös mediaa sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti. Toistaiseksi kymmenen kotimaista mediaa kuten Helsingin Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat on kertonut Lahden CO2-pudottajista. Yhteenlaskettu tavoittavuus kotimaassa on 3 447 300 henkilöä.

Kansainvälinen media – kuten espanjalainen ElPais, Euronews sekä Times-lehti – on toistaiseksi julkaissut 34 artikkelia, joiden yhteenlaskettu tavoittavuus on 99 658 156 henkilöä. Yhteydenottoja tulee edelleen, joten juttujen määrä on vielä nousussa. Lokakuun loppuun mennessä yhteenlaskettu tavoittavuus oli 103 105 456 henkilöä.

Lisätietoa

Pudottajat (greenlahti.fi)

Terveemmäksi ympäristöteoilla – haemme lahtelaisia mukaan kokeiluun

Lahtelaisten terveys paranee toimilla, jotka tekevät hyvää myös ympäristölle

Katso sisältösarja YouTubesta

Aihealueet