Hyppää sisältöön

Lahden kouluihin Ekopoli-lautapeli kiertotalousopetuksen tueksi

Lahden tavoitteena on olla jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050. Lahden kouluihin jaetaan Ekopoli-lautapeli kiertotalousopetuksen tueksi.

Kiertotalouden keskeinen tavoite on säästää luonnonvaroja ja pitää luonnosta jo otetut materiaalit ja raaka-aineet pitkään käytössä.

Kiertotalous tuottaa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa sekä tuo uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja uusille työpaikoille. Lahden alueelta löytyy useita kiinnostavia kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan esimerkkejä kuten Päijät-Hämeen viljaklusteri ja Fazerin ksylitolitehdas.

–Kiertotaloudessa toiselle ylimääräinen tuote tai materiaali voi olla toisen raaka-aine. Sama periaate pätee sekä yritysmaailmassa että arkielämässä. Jakaminen, korjaaminen, uudelleenkäyttö ja kierrättäminen ovat kestäviä tapoja toimia, ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen kertoo.

Lahden kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 12.12. Lahden kiertotalouden tiekartan. Sen painopisteitä ovat koulutus ja osaaminen, kiertotaloutta edistävät julkiset hankinnat, rakentaminen, ruoka ja materiaalikierrot.

Lapsista ja nuorista kiertotalousosaajia

Lasten ja nuorten kanssa kiertotaloutta lähestytään pelillisesti. Lahden ja Lappeenrannan kaupungit ovat toteuttaneet Ekopoli-lautapelin erityisesti koulujen kiertotalousopetuksen tueksi.

–Peli on suunnattu ensisijaisesti yläaste- ja lukioikäisille oppilaille, mutta soveltuu myös muun ikäisille. Lahdessa peli jaetaan yläkouluihin ja lukioihin tammikuun alussa. Lisäksi peliä toimitetaan Koulutuskeskus Salpauksen, Lahden kaupunginkirjaston ja Salpakierron käyttöön, projektipäällikkö Taru Suutari kertoo.

Ekopoli-peli on toteutettu osana LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -projektia. Peliä painetaan eri kieliversioina suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi, ukrainaksi ja arabiaksi yhteensä 500 kpl.

Peli on sähköisessä muodossa ladattavissa ja tulostettavissa kaupungin verkkosivuilta

Katso pelin ohjeet opetusvideolta

Tutustu sivustoon Kiertotalouden edelläkävijä Lahti

Lisätiedot

Aihealueet