Hyppää sisältöön

Lahden osallistuva budjetointi käynnistyy jälleen

Osallistuvassa budjetoinnissa lahtelaiset kutsutaan mukaan kehittämään omaa kaupunkiaan. Osallistuva budjetointi eli osbu tarkoittaa sitä, että asukkaat pääsevät vaikuttamaan julkisten varojen käyttöön. Lahdessa kokeillaan nyt toista kertaa kolmivaiheista Ideoi, kehitä, äänestä -toimintamallia. Viime vuoden suosituin asukkaiden ideoima ja äänestämä osbuhanke oli Asemantaustaan perustettu kirsikkapuisto.

Budjetti vuodelle 2022 on 200 000 € ja se jakautuu viiteen yhtä suureen osaan eteläiselle, pohjoiselle, itäiselle, keskustan alueelle sekä koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin. Ideoiden tulee sopia budjettiin ja olla kaupungin toteutettavissa.

Lapset ja nuoret uutena teemana

Asukkaat voivat jättää ideoita kaupungin toteutettavaksi teemojen mukaisesti. Tämän vuoden teemat ovat yhteisöllisyys, ympäristö, hyvinvointi sekä lapset ja nuoret. Osbulla halutaan tavoittaa entistä enemmän lapsia ja nuoria sekä saada koulut ja oppilaitokset mukaan ideoimaan ja äänestämään.

Ideoi, kehitä, äänestä!

Ideointivaihe alkaa 23. elokuuta, jolloin kaikenikäiset lahtelaiset voivat esittää ideoita oman asuinalueensa tai koko kaupungin kehittämiseksi. Ideointiaikaa on 17.9. asti. Ideat jätetään kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.lahti.fi/osbu. Kaupungin asiantuntijat tekevät ehdotuksista toteutus- ja kustannusarviot lokakuun aikana. Kaupungin tehtäviin kuuluvia ja toteutettavissa olevia ideoita kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa marraskuussa. Joulukuussa ideat etenevät äänestykseen, jossa kaikki lahtelaiset pääsevät äänestämään. Eniten ääniä saaneet hankeideat toteuttaa Lahden kaupunki vuoden 2022 aikana.

Osbu on koko kaupungin yhteinen asia. Mukana sitä toteuttamassa on myös hankekummeina toimivia vapaaehtoisia kaupunkilaisia. Hankekummien tehtävänä on innostaa asukkaita ja tukea kaupungin tiedottamista alueilla. Hankekummi Lassi Ojala on innostunut osbusta.

– Osbu on ainutlaatuinen vaikuttamiskeino lahtelaisille kaupungin päätöksenteossa. Näin voimme konkreettisesti kehittää omaa asuinympäristöämme, kertoo Lassi.

Lisäksi kaupungin työntekijöistä on valittu osbukoutseja, jotka toimivat yhteistyössä hankekummien, asukkaiden ja kaupungin henkilöstön kanssa. Heidän keskeinen tehtävänsä on auttaa kaupungin palvelualueen asiantuntijoita osbun eri vaiheissa.

Lue lisää ja jätä ideasi 23.8.–17.9. osoitteessa lahti.fi/osbu. Kaikkien ehdotusten jättäneiden kesken arvotaan kaksi 50 € arvoista lahjakorttia kaupungin kulttuuripalveluihin.

Sinun Lahtesi. Anna ideasi ja äänesi.

Katso selkokielinen video Lahden osbusta (2 min.).
Tutustu viime vuoden äänestyksessä menestyneisiin ideoihin osoitteessa www.lahti.fi/osbu.

Lisätiedot

Koordinaattorit Tia Mäkinen tia.makinen@lahti.fi, p. 044 769 8695

Sanna Virta sanna.virta@lahti.fi, p. 044 482 6390
#omalahti #osbu #osallisuus #lahti