Hyppää sisältöön

Lahden peruskouluissa, esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa alkuvuosi 2024 on ilmoittautumisten ja hakujen aikaa

Ensimmäiselle luokalle, varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ilmoittaudutaan 22.1.2024 mennessä.

Ensimmäiselle luokalle, varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen

Vuonna 2017 syntyneiden tulevien ekaluokkalaisten tulee ilmoittautua kouluun 22.1.2024 mennessä ensisijaisesti sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta. Hakuohjeet on toimitettu yli 1020:lle tulevan ekaluokkalaisen perheelle, jotka väestörekisteritietojen mukaan olivat lokakuussa kirjoilla Lahdessa.

Tammikuussa haetaan sähköisesti myös elokuussa 2024 vapautuvia varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkoja. Ensi elokuussa esikoulussa aloittavat vuonna 2018 syntyneet lapset. Huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Ruotsia äidinkielenään puhuvat lapset voivat hakea ruotsinkieliseen esiopetukseen ja perusopetukseen ensimmäiselle luokalle.

2–5-vuotiaiden avoimen varhaiskasvatuksen toimintamallia suunnitellaan parhaillaan ja siitä tiedotetaan myöhemmin keväällä. 

Kaksikieliseen esiopetukseen ja perusopetukseen

Kaksikielistä opetusta järjestetään ruotsi-suomi -kielikylpyopetuksena sekä laajamittaisena kaksikie­lisenä englanti-suomi -opetuksena. Kaksikielisen opetuksen tavoitteena on saavuttaa toimiva kie­litaito suomen kielessä eli koulun opetuskielessä sekä ruotsin tai englannin kielessä. Oppilaat valitaan kielellisiä valmiuksia mittaavan soveltuvuuskokeen avulla. Heiltä ei edellytetä ruotsin tai englannin kielen taitoa.

Paikkoja on rajoitetusti, joten lapsi ilmoitetaan joka tapauksessa myös oman oppilaaksiottoalueen esiopetukseen ja ekaluokalle lähikouluun.

Kaksikielisestä opetuksesta kiinnostuneille järjestetään verkkoinfo to 11.1. klo 17.30–18.30. Osallistumislinkki verkkoinfoon löytyy ennen infotilaisuutta kaupungin perusopetuksen lahti.fi -sivuilta.

Ruotsi-suomi –kielikylpyesiopetukseen hakuaika on 8.–22.1.2024 ja soveltuvuuskokeet 7.–9.2.2024. Mahdollisia vapautuvia oppilaspaikkoja 1–4 -luokille voi tiedustella maaliskuun lopulla. Kielikylpyopetus on tarkoitettu lapsille, jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään mutta haluavat saavuttaa toiminnallisen kielitaidon kummassakin kotimaisessa kielessä.

Ruotsin kielen kaikki kielikylpyoppilaat sekä esikouluryhmä opiskelevat Lotilan koulussa. Yläkoulun kielikylpyoppilaat opiskelevat Tiirismaan peruskoulussa yhdessä Lahden ruotsinkielisen koulun yläkouluikäisten kanssa.

Laajamittaisen kaksikielisen englanti-suomi -opetuksen koko kielipolku esikoulusta yläkouluun opiskellaan Tiirismaan peruskoulussa. Kaksikielisen esikoulun oppilaiden kielellisiä valmiuksia mittaava soveltuvuuskoe on aikavälillä –9.2.2024 ja ensimmäisen luokan oppilaiden soveltuvuuskoe 31.1.–2.2.2024.

Vuosiluokkien 2.–9. vapaille oppilaspaikoille täydennyshaku on 10.–30.4.2024. Vapaiden oppilaspaikkojen määrät julkaistaan hakuajan alkaessa ja soveltuvuuskokeet järjestetään toukokuussa.

Tulevien kolmasluokkalaisten A2-kielivalinta

Nykyiset 2.-luokkalaiset voivat halutessaan valita valinnaisen A2-kielen 19.2.–3.3.2024.

Valinnaiseksi A2-kieleksi tulevat kolmasluokkalaiset voivat koulun kielitarjonnan mukaan valita espanjan, kiinan, saksan, ranskan, ruotsin tai venäjän sekä Lahden ruotsinkielisen koulun oppilaat lisäksi suomen kielen. Koulut tekevät yhteistyötä A2-kielen opetusryhmien perustamiseksi. Mikäli kieliryhmä syntyy useamman koulun oppilaista, niin opetus toteutetaan joko lähi- tai monimuoto-opetuksena. Kieli­tarjonta löytyy koulujen verkkosivuilta.

Kaikki aloittavat englannin kielen opiskelun ensimmäisellä luokalla. Viimeistään kuudennella luokalla alkaa kaikille yhteisenä kielenä toisen kotimaisen kielen opiskelu. Osa oppilaista on voinut aloittaa toisen kotimaisen kielen A2-kielenä jo 3. luokalla.

Tulevat kolmas- ja seiskaluokkalaiset ovat voineet halutessaan hakea painotettuun opetukseen aiemmista vuosista poiketen jo viime marraskuussa.

Lisätietoja

Varhaiskasvatuspalvelut
– palveluohjaus, ark. klo 9.00–14.00, p. 03 818 1054
– palvelupäällikkö Suvi Ruusunen, puh. 044 769 8639
Perusopetuspalvelut
– palvelupäällikkö Kirsikka Saresma, 044 482 6409
– opetuksen suunnittelija Petra Larvus, puh. 044 482 0790
– kielivalinnoista lisätietoja saa koulujen rehtoreilta

varhaiskasvatus ja esiopetus
perusopetus  
kaksikielinen opetus, englanti-suomi, ruotsi-suomi
A2-kielivalinta