Hyppää sisältöön

Lahden seudun ympäristöviikon julistekilpailu on ratkennut

Ympäristöviikolle valitaan vuosittain teemaan sopiva juliste kilpailulla, johon kutsutaan teemaviikossa mukana olevien kuntien kaikki ala- ja yläkoulut sekä lukiot. Tänä vuonna julistekilpailuun saatiin 55 työtä, joista raati valitsi voittajaksi Senja Helmchen Lahden Kannaksen lukion 19G -luokalta.

Voittajaksi valitun Senja Helmchenin työtä kehuttiin taidokkaaksi, herkäksi ja ilmavaksi. Työ sisältää tarkemmin katsottuna tärkeää vaatteisiin liittyvää pohdintaa. Alakoulujen parhaaksi valittiin Noora Ahola Hollolan Hämeenkosken koulun 5. luokalta ja yläkoulujen parhaaksi Matilda Niiranen Heinolan Lyseonmäen koulun 9. luokalta.

Raati valitsi lisäksi postikorteiksi painatettavat työt, kaksi kustakin ikäryhmästä. Postikorttitaiteilijoiksi valittiin alakouluista Sami Uro Hämeenkosken koulun 2. luokalta ja Noora Ahola Hämeenkosken koulun 5. luokalta. Yläkouluista postikortit taiteili Meeri Kekki Lyseonmäen koulun 8H -luokalta ja Matilda Niiranen Lyseonmäen koulun 9L -luokalta, ja lukiosarjan postikortit painatetaan Kannaksen Lukion 19G -luokan oppilaiden, Kaapo Kolehmaisen ja Camilla Wilskan töistä. Juliste ja postikortit ovat jaossa syksyllä Ympäristöviikon aikaan.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt ovat nähtävillä Ympäristöviikon Facebook -sivulla ja Ympäristöviikon aikaan kaikissa kunnissa järjestetään kilpailutöistä julistenäyttelyt.

24. seudullisella Ympäristöviikolla tuuletetaan vaatteita ja ajatuksia

Vaatteiden, erityisesti pikamuodin merkittäviin ympäristövaikutuksiin on vasta viime aikoina herätty. Pikamuotimarkkinat jatkavat kasvuaan, mutta vaatteiden halvoilla ostohinnoilla on myös toisenlainen hinta. Pikamuoti valmistetaan huonommista raaka-aineista entistä nopeammin ja halvemmalla, joten vaatteet eivät kestä kauan. Pikamuodin tuotantomenetelmät ovat usein eettisesti ja ympäristön kannalta vähintäänkin arveluttavia. Suuri osa myymättä jääneistä pikamuotivaatteista hävitetään käyttämättöminä polttamalla tai ne joutuvat kaatopaikoille, sillä mallistot vaihtuvat usein. Pikamuodin ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Mistä tunnistaa kestävän vaatteen? Kuinka voi pidentää vaatteiden käyttöikää, ja mitä rikkoutuneelle vaatteelle voi tai kannattaa tehdä? Tietoa, puhetta ja tekoja vaatteiden ja tekstiilien ympäristövaikutuksista 24. Lahden seudun Ympäristöviikolla, jota vietetään Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Lahdessa ja Sysmässä 14.-20.9.2020 teemalla Vaatteet – Vaate on valinta.

Lisätietoja

Sari Knuuti, kestävän kehityksen ohjaaja sari.knuuti at lahti.fi

Ympäristöviikko
www.facebook.com/ymparistoviikko
www.instagram.com/ymparistoviikko