Hyppää sisältöön

Lahti rakentuu kerroksittain – kaupunki palkittiin kestävästä rakentamisesta

Laadukas ja kaunis rakentaminen on myös kestävää rakentamista. Purkamisvimmasta täytyy päästä eroon ja kauneuden arvioinnin voi jättää tuleville sukupolville, sanoo Lahden kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki.

Lahden kaupunki sai keväällä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) palkinnon kaupunkisuunnittelun ja julkisen rakentamisen kestävästä kehityksestä.

–Palkinto on usein myönnetty merkittäville rakennushankkeille. Olemme todella iloisia, että hieman yllättäen huomioitiin nyt tällainen kestävän kehityksen näkökulma, sanoo Lahden kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki.

Hän korostaa, että kunnia kuuluu isolle joukolle: kaupunkisuunnittelulle ja koko kaupunkiympäristön toimialalle sekä Tilakeskukselle.

Palomäki oli silloisen kaupunginjohtaja Pekka Timosen kanssa arkkitehtipäivillä vastaanottamassa palkintolaattaa, joka saanee paikkansa juuri remontoidussa kaupungintalossa. Valtava peruskorjaus oli yksi paikka, jossa Lahti toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita: remontin yhteydessä esimerkiksi 99 prosenttia purkujätteestä kierrätettiin hyötykäyttöön.

Kaupungintalo on myös hyvä esimerkki siitä, että rakennus säilyy parhaiten, kun se säilytetään alkuperäisessä käytössä ja korjataan alkuperäistä kunnioittaen.

–Poliitikot tekivät rohkean päätöksen. Peruskorjaus on ollut iso rahallinen satsaus lahtelaisille, mutta se on esimerkki siitä, mitä kestävän ympäristön vaaliminen tarkoittaa. Eliel Saarisen suunnittelemaan taloon on satsattu yli sata vuotta sitten ja nyt siihen satsattiin uudestaan.

Jälkipolvet arvioivat onnistumisia

Lahti haluaa pysyä kestävän rakentamisen edelläkävijänä. Se ei vaadi edes ihmetemppuja. Rakentamalla kaunista, viihtyisää ja laadukasta varmistetaan, että saadaan sukupolvelta toiselle kestäviä ratkaisuja, joita kaupunkilaiset alkavat rakastaa.

–Olemassa olevan rakennusperintömme vaaliminen on myös edelleen tärkeää. Lahdessa on poikkeuksellisen runsaasti varsinkin sotien jälkeisen modernin ajan rakennuskantaa. Meidän pitää ymmärtää sen arvo, muuten se ei säily jälkipolville, Palomäki sanoo.

Ajallisesti liian lähellä olevaa rakennusperintöä ei aina osata tai muisteta arvostaa.

– Liian lähellä olevien asioiden suhteen ei kannata tehdä hätäisiä ratkaisuja. Meidän pitää jättää estetiikan arviointi tuleville sukupolville. He saavat päättää, mitä säilytetään.

Esimerkkinä Palomäki käyttää Lanun aukion kupeessa olevaa betoniajan Keskustaloa, jonka suojelusta käydään parhaillaan keskustelua.

– On aina kestävämpää säilyttää ja korjata kuin rakentaa uutta. Myös uuden rakentamisessa pitää tehdä niin laadukasta, että rakennuksista tulee rakastettavia, eikä niitä haluta purkaa.

Rakentamalla kaunista, viihtyisää ja laadukasta varmistetaan, että saadaan sukupolvelta toiselle kestäviä ratkaisuja, joita kaupunkilaiset alkavat rakastaa.

Kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki

Kaupungin keskeneräsyyttä täytyy sietää

Tulevia pohtimisen kohteita Lahdessa riittää. Jäähalli on huonossa kunnossa ja kaupunkiin tarvitaan uusi monitoimiareena. Toinen puhuttava aihe on Ranta-Kartanon alue ja erityisesti siihen noussut parkkitalo.

Palomäki korostaa, että alueen rakentaminen on kesken.

–Parkkitalo näyttää massiiviselta ja jäi maisemaa hallitsevaksi elementiksi, koska sen vieressä ei ole vielä siihen suunniteltua jatkoa. Se tulevaisuus pitäisi osata kuvitella siihen. Ymmärrän hyvin palautteen, mitä tilanteesta on tullut, mutta kaupungin keskeneräisyyttä pitää myös pystyä sietämään.

Palomäki muistuttaa, että keskustaan ja Kisapuistoon päin olevat julkisivut ovat hyvinkin kauniita puuverhoiluineen, ja betoniseinä Pikku-Vesijärven suuntaan saa koristeekseen ison muraalin.

– Toivottavasti sinänsä kauniin muraalin ei tarvitse olla siinä kovin kauan, vaan Ranta-Kartano lähtisi kehittymään suunnitelman mukaisesti.

Taiteilijat maalaamassa seinämaalausta Ranta-Kartanon pysäköintitalon julkisivuun

Lahtelaiset voivat vaikuttaa suunnitteluun

Johanna Palomäki sanoo, että lahtelaisilla on lupa vaatia yhä laadukkaampaa ja kauniimpaa rakentamista.

–Meillä on tosi hyvä arkkitehtuuripoliittinen ohjelma Apoli, ja toivon että julkisia rakennushankkeita pystytään sen pohjalta jatkamaan ja edistämään.

Iso hanke on myös Harjun koulun kortteli. Sen tiimoilta on jo ollut ja on jatkossakin yleisötilaisuuksia, joissa kerrotaan alueen rakentamisen vaihtoehdoista.

–Tilaisuudet ovat hieno esimerkki siitä, että meillä on korkeatasoista suunnittelua, johon myös kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan.

Syksyn aikana on tekeillä myös Lahden keskustavisio.

–Vaikka yksittäisiä rakennuksia ei suunnitella, siinä tehdään tulevaisuuden keskustasta entistä kestävämpi ja viihtyisämpi, kaikkien lahtelaisten yhteinen paikka. Myös siihen pääsee vaikuttamaan yleisötilaisuuksissa ja työpajoissa.

Keskustavision suunnitteluun voi osallistua syksyn aikana

Lahdessa työstetään parhaillaan vuoteen 2040 tähtäävää keskustavisiota, jonka tavoitteena on luoda viihtyisä, eläväinen ja houkutteleva keskusta kaikille lahtelaisille ja kaupungissa vieraileville.

Keskustavisio ei synny ilman lahtelaisia. Syksyn aikana kaupunkilaisia kutsutaan mukaan kehittämään rohkeaa visiota siitä, miltä tulevaisuuden Lahti tuntuu, näyttää ja kuulostaa.

  • Keskustavision ideariihi asukkaille 20.9. klo 17.30–20, kauppakeskus Trion palvelutori. Tule mukaan ideoimaan tulevaisuuden keskustaa toiminnallisten teemapöytien äärelle.
  • “Vinkkaa visionääri” -kampanja etsii keskustan kehittäjiä mukaan keskustavisiotyöhön. Ehdota tuntemaasi  idearikasta tyyppiä mukaan 20.9. asti verkkolomakkeella. Myös itsensä vinkkaaminen on sallittua!
  • Tulevaisuusfestarit 21.11. Tulevaisuusfestareilla matkataan Lahteen vuonna 2040. Monipuoliseen ohjelmaan sisältyy kansainvälisiä alustuspuheenvuoroja, paneeli sekä visiotyöpajat ammattilaisille ja kaikille asukkaille. Mitä Lahden keskusta voi olla parhaimmillaan?
Tutustu keskustavisioon

Teksti: Sami Turunen