Hyppää sisältöön

Ohjeita Ukrainasta saapuville – Tervetuloa Lahteen

Päivitetty 22.11.2022 klo 14.20

Olemme koonneet Ukrainasta Lahteen saapuville tietopaketin, jotta pääset täällä hyvään alkuun. 

Lahti on Suomen suurimpia kaupunkeja ja Päijät-Hämeen maakunnan keskus, jossa on 120 000 asukasta. Lahtelaiset arvostavat kotikaupungissaan suuren kaupungin palveluita, arjen sujuvuutta ja luonnonläheisyyttä.

Useat vaihtoehdot saapua Ukrainasta Suomeen

Suomeen saapumiselle on useita eri vaihtoehtoja. Sillä, millä statuksella saavut, on keskeinen merkitys siihen, millaisiin palveluihin olet oikeutettu Suomessa.

Katso lisätiedot: Toimintaohjeita kun saavut Ukrainasta Suomeen (migri.fi)
Katso lisätietoja: Ohjeita Ukrainasta saapuville – Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)

Rekisteröityminen / tilapäisen suojelun hakeminen

Hakemuksia vastaanotetaan Lahden pääpoliisiasemalla, osoite Esikuntakatu 4, 15700. Asiakaspalvelu on auki ma–pe 8–16.15.

Toimita virallinen passikuva tai valokuvaamon passikuvakoodi yksilöitynä nimelläsi ja UMA-asiakasnumerolla suoraan vastaanottokeskuksen sähköpostiin, osoite lahtivok@redcross.fi. Asia etenee vastaanottokeskuksen kautta Migriin.

Yksittäiset hakijat tai pieni ryhmä voi saapua ilman ennakkovaroitusta, paras ajankohta on aamuisin virka-aikaan. Saat poliisin infotiskiltä lomakkeen täytettäväksi omalla äidinkielelläsi. Tulkkia ei välttämättä tarvita.

Mikäli tulossa on iso ryhmä (yli kymmenen henkilöä), ruuhkan välttämiseksi on hyvä lähettää etukäteen sähköpostia: ulkomaalaistutkinta.ph.hame@poliisi.fi. Kuvaile viestissä lyhyesti, keitä on tulossa ja yhteyshenkilön s-posti ja puhelinnumero, jotta poliisi osaa ennakoida, resurssoida ja varautua ottamaan ryhmän hakemukset vastaan erikseen sovittavana päivänä. Ryhmä saapuu myös infotiskin kautta ja jokainen täyttää lomakkeen.

Contact info: Lahti Main Police Station, licence services

Ohjausta ja neuvontaa

Alueellinen integraatiopalvelupiste (Alipi) tarjoaa monikielisiä ohjaus- ja neuvontapalveluja kauppakeskus Triossa Lahden Palvelutorilla, Aleksanterinkatu 18 A, 2 krs, ma–pe klo 9–15.

Alipi.fi
Alipi Facebookissa
Alipi Twitterissä
app.alipi.fi (Alipin mobiilisovellus)
alipi@lahti.fi

p. 050 539 1604 (suomi, englanti, venäjä)
p. 050 539 1649 (suomi, englanti, saksa, ruotsi)
p. 050 539 1650 (suomi, englanti, venäjä, ukraina, espanja)

Liikunta- ja suomen kielen kursseja

Wellamo-opisto järjestää ukrainalaisille maksuttomia liikunta- ja suomen kielen kursseja Lahdessa syksyllä 2022.

Keväälle 2023 Lahteen on suunnitteilla on yksi maksullinen suomen kielen jatkokurssi ukrainalaisille. Kurssikuvauksen mukaan kurssin jälkeen osaat kertoa itsestäsi ja perheestäsi ja hallitset tavallisimmissa arjen tilanteissa tarvittavia suomen kielen ilmaisuja. Kieliopissa jatkamme verbien taivutukseen ja sijamuotoihin tutustumista. Opetuskielinä suomi ja venäjä.

Kevään 2023 kurssille voi ilmoittautua netissä suoraan ryhmäkohtaisen kurssilinkin kautta. Lisää suomea ukrainalaisille (perustaso A1) 69,00 € | Wellamo-opisto (opistopalvelut.fi)

Opastusta ilmoittautumiseen saa Alipista ja Lahti-Pisteessä.  Lisätietoa Wellamo-opisto.fi

Syksyn maksuttomista kursseista

Maksuton liikuntakurssi on suunnattu ukrainalaisille naisille. Kurssin aikana kokeillaan eri liikuntalajeja: tanssia, kuntojumppaa, kehonhuoltoa ja rentoutusta. Opetuskieli on englanti tai venäjä.

Ukrainalaisille suunnattuja maksuttomia suomen kielen alkeiskursseja järjestetään syyskaudella kaikkiaan viisi. Kurssit ovat samansisältöisiä. Suomen kielen kurssilla opetellaan suomen kielen kirjaimet, äänteet, numerot, ajanilmauksia, tervehdyksiä sekä tavallisimmissa arjen tilanteissa tarvittavia suomen kielen ilmaisuja. Kurssit sisältävät oppimateriaalin. Opetuskielinä on suomi ja venäjä.

Perusopetus ja varhaiskasvatus

Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa heti, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Lahdessa järjestetään esi- ja perusopetusta 6–16-vuotiaille lapsille.

Koulupaikan hakeminen: Lähetä sähköpostilla oppilaan nimi, syntymäaika ja kotiosoite osoitteeseen pasi.salmi@lahti.fi. Voit lähettää tiedot suomen kielellä tai englanniksi, venäjäksi tai ukrainaksi.

Varhaiskasvatus: Avointa varhaiskasvatusta tai päiväkoti/perhepäivähoitoa on mahdollista järjestää tarpeisiin perustuen (esimerkiksi huoltajan työssäkäynti tai opiskelu tai lapsen kehitykseen tai hyvinvointiin liittyvät tarpeet). Yhteydenotot varhaiskasvatuspalvelujen palveluohjaukseen: varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi, p. 03 818 1054.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun tarjoamat opiskelumahdollisuudet

LUT ja LAB tarjoavat Ukrainasta sotaa paenneille maksuttomia opiskelumahdollisuuksia 31.7.2023 saakka. Opiskelumahdollisuudet koskevat henkilöitä, joille Maahanmuuttovirasto on myöntänyt tilapäisen suojelun Suomessa.

Tiedot tarjottavista opinnoista ja pääsyvaatimuksista on koottu LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun verkkosivuille.

Lisätiedot: Opiskelumahdollisuudet LUTissa (englanniksi)
Lisätiedot: Opiskelumahdollisuudet LABissa (englanniksi)

Joukkoliikenne

Syyskuusta alkaen ukrainalaisten maksuton matkustusoikeus päättyy Lahden seudun liikenteessä.

Lue lisää LSL:n verkkosivujen uutisesta. Uutisen yhteydessä on linkki ukrainankieliseen käännökseen LSL:n lipuista, vyöhykkeistä ja asiakasryhmistä.

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut

Syyskuusta alkaen kaupungin museoihin, uimahalleihin ja kuntosalille peritään lippumaksu myös Ukrainasta Lahteen saapuneilta. Kirjaston palvelut ovat kaikille maksuttomia.

Ukrainalaisten kulttuuri- ja liikuntaedut sekä maksuton matkustusoikeus päättyvät –Sammonkadun avustuskeskuksen toiminta jatkuu

Eläinlääkäripalvelut

Suomeen tulevilla lemmikeillä tulee olla voimassa olevat rokotukset ja loislääkitys ekinokokin torjumiseksi. Tarvittaessa kaupunki kustantaa toimenpiteet Ukrainasta Lahteen saapuneiden lemmikeille. Tiedustelut: Lahden kaupungineläinlääkäri p. 044 416 2749, puhelinaika ja ajanvaraus arkisin klo 8–9.

Lisätiedot: Eläinlääkäripalvelut
Ruokavirasto: Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Päijät-Sote varautuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen ukrainalaisille, jotka pakenevat sotaa Päijät-Hämeen alueelle.

Lisätiedot: paijat-sote.fi/ukraina

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Toimeentulo

Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien toimeentulosta ja terveyspalveluista vastaa vastaanottokeskus. Kela voi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon. Lue lisää Kelan sivuilta.

Mikäli et ole hakenut turvapaikkaa tai tilapäisen suojelun mukaista oleskelulupaa ja olet kiireellisen tuen tarpeessa, ota yhteys Kelan palvelupisteeseen tai puhelinpalveluun: Kelan Lahden palvelupiste osoite Kirkkokatu 8, avoinna ma–pe klo 12–16. Toimeentulotuen puhelinpalvelu 020 692 207

Lisätiedot: Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi)

More information: Right to social security (kela.fi)

Työnteko

Oikeus työntekoon Suomessa riippuu maahantulon statuksesta.

  • Työnteko-oikeus Suomessa alkaa heti, kun henkilö on jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle.
  • TE-palveluiden asiakkuuteen pääsee vasta, kun on päätös tilapäisestä suojelusta.
  • Jos saat oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit opiskella ilman rajoituksia.
  • Jos olet Suomessa turvapaikanhakijana, saat tehdä ansiotyötä kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa.
  • Jos olet Suomessa viisumivapaasti ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä.
  • Jos sinulla on työpaikka Suomessa, voit hakea oleskelulupaa myös sen perusteella.

Paikallinen yhteystieto: Hämeen TE-toimisto, koto.hame@te-toimisto.fi

Lisätiedot valtakunnallisesti: Migri.fi – Toimintaohjeet Ukrainasta paenneille

TEM:n ohje: Tilapäistä suojelua hakeneilla on oikeus tehdä töitä Suomessa 

TEMin ohjevideot: Ukrainasta tuleville suunnatut ohjeet työnteosta Suomessa – YouTube

Ohjeet työnantajille: TE-palvelut.fi – Ohjeita ulkomaalaista työntekijää palkattaessa

Ohjeet työnhakijalle: TE-palvelut.fi – Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa

Sammonkadun avustuskeskuksen toiminta on päättynyt

Lue lisää: Sammonkadun avustuskeskuksen toiminta päättyy.

 

Aihealueet